Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Agatorek 20:05, 14 lis 2022

Fajnie wyglądają te choiny w rzędzie . Będziesz je cięła na wysokość?
Roocika 22:13, 14 lis 2022

Tego wiosennego już nie mam, to był jakiś do iglaków, niestety nie pamiętam jaki ale kupowany lokalnie. A ten jesienny chyba jeszcze zostało opakowanie, bo w niedzielę choiny dostały. Jak chcesz to w weekend sprawdzę?

Gdzieś kiedyś jakieś wyliczenia co do siarki tu były, w postach Toszki.
Nowa12 10:29, 15 lis 2022

anuska2507 napisał(a)

Nie masz za co przepraszać
Podmurówka nie jest wkopana. Osadza się ją na dedykowanych uchwytach - ceownikach do podmurówki, przykręcanych do słupków. To typowy system ogrodzenia panelowego, ale jeśli potrzebujesz, mogę zrobić dokładniejsze zdjęcia, jak te płyty są zamocowane. Na poniższym widać, że beton "wisi" nad ziemią, wsparty na tych ceownikach.

Pytam bo też myślałam o zamontowaniu podmurówki na już istniejące ogrodzenie ale nie wiedziałam czy tak się da no i ja chciałam ją wkopać żeby chwasty nie przerastały.
Wam jaki główny cel przyświecał?
anuska2507 15:08, 15 lis 2022

Agatorek napisał(a)
Fajnie wyglądają te choiny w rzędzie . Będziesz je cięła na wysokość?

Też mi się podobają tak w rządku
Tak, będę je cięła na prostopadłościan z góry i po bokach.
anuska2507 15:15, 15 lis 2022

Roocika napisał(a)
Tego wiosennego już nie mam, to był jakiś do iglaków, niestety nie pamiętam jaki ale kupowany lokalnie. A ten jesienny chyba jeszcze zostało opakowanie, bo w niedzielę choiny dostały. Jak chcesz to w weekend sprawdzę?

Gdzieś kiedyś jakieś wyliczenia co do siarki tu były, w postach Toszki.

Jeśli możesz, to sprawdź w wolnej chwili, co to był za nawóz. Teraz już raczej nie zdążę dać, ale będę miała nazwę na przyszłość.

Na pewno mam gdzieś zapisane te wyliczenia siarki, muszę tylko je odnaleźć
anuska2507 15:31, 15 lis 2022

Nowa12 napisał(a)

Pytam bo też myślałam o zamontowaniu podmurówki na już istniejące ogrodzenie ale nie wiedziałam czy tak się da no i ja chciałam ją wkopać żeby chwasty nie przerastały.
Wam jaki główny cel przyświecał?

Tutaj daliśmy gotową podmurówkę, ale po przeciwnej stronie działki po prostu zamontowaliśmy zwykłe betonowe krawężniki z casto. Mąż układał je na suchy cement, przed istniejącym ogrodzeniem, bo nie było już możliwości podniesienia siatki.
Też montowaliśmy je po to, żeby trawa i chwasty nie przechodziły do nas i żeby nie wrastały w ogrodzenie. Drugim powodem było to, że jesteśmy trochę wyżej niż sąsiad, mamy niewielkie spadki terenu i po wyrównaniu działki nasza ziemia przesypywała się do sąsiada Zwłaszcza w warzywniku. Żeby zniwelować trochę te spadki terenu, niektóre krawężniki są lekko wkopane w ziemię, a niektóre posadowione tylko na podsypce z cementu. Ale od naszej strony tego nie widać, bo dosypaliśmy ziemi.

Tu widać, jak to wyglądało przed montażem krawężników, a tu, na zdjęciu z laurowiśniami, jak jest po ich zamontowaniu.
Nowa12 17:50, 15 lis 2022

Bardzo ci dziękuję . Ja mam za płotem pusty ugór i strasznie mi chwasty przerastają dlatego chciałam coś wkopać pod siatką albo właśnie zamontować jakąś gotową podmurówkę a to będzie się wiązać z odbiciem częściowo betonu przy słupkach. Szukam jakiegoś w miarę prostego ale dobrego rozwiązania. Teraz przynajmniej wiem że są różne sposoby .
anuska2507 19:18, 15 lis 2022

Nie ma sprawy
Porównując to prościej było zamontować tą gotową podmurówkę. Wydaje mi się, że w obu sposobach trzeba odbijać beton przy słupkach, jeśli chcę się te płyty dać głębiej w ziemię. I przy gotowej można wybrać wysokość płyty. U nas chyba były dostępne 20- i 30-centymetrowe.
anuska2507 18:41, 16 lis 2022

Wiśnie umbraculifera i miskanty Fernen Osten też się przebarwiły

Pelargonie kwitną w najlepsze. Ale chyba pora je schować.
anuska2507 22:11, 26 lis 2022

Ja jeszcze nie daje zimie za wygraną i dzisiaj dosadziłam do żywopłotu 3 brakujące choiny. Czwartą zadołowałam, pójdzie w przyszłym roku gdzieś na rabatę. Wybrałam taką z kilkoma pniami, może wyjdzie z niej zgrabny stożek.
Zadołowałam też parę doniczek i kilka bylin wykopanych przed sadzeniem anabelek i cisa.
O i jeszcze kilka czosnków ozdobnych dosadziłam.
Mąż znowu dostał od kolegi trawy bez nazwy tym razem jakiegoś miskanta w typie memory. Muszę pomyśleć, czy gdzieś się nada.