Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 08:39, 13 lis 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Ha, jakbym swoje „wydobycze” podziemne widziała. Z tyłu za domem praktycznie wszędzie mamy w cholere takich niespodzianek. W jednym miejscu to kilofem rąbałam. Na nie wiem, ktoś mi musiał przy budowie takie cuda pozostawiać w ziemi. Ktoś komu ewidentnie podpadłam.

Bardzo elegancko to wygląda Taka glebogryzara to fajna sprawa!

Kilof też był w użyciu
Zakup glebogryzary bardzo sobie chwalę. Wcześniej wynajmowaliśmy i nieraz czekałam z pracami z powodu jej braku. A tak raz-dwa i przemieszane.
anuska2507 09:22, 13 lis 2022

Nowa12 napisał(a)
Podmurówkę montowaliście do już istniejącego ogrodzenia? Dobrze zrozumiałam? Bo jestem ciekawa czy tak się da.

Tak, dobrze zrozumiałaś. Jak widać da się, choć nie będzie aż tak idealnie, jak przy montażu ogrodzenia od razu z podmurówką. Żeby zmieścić betony, trzeba było skrócić przęsła od dołu i gdzieniegdzie podkuć beton, w którym osadzone są słupki.
Roocika 10:43, 13 lis 2022

Będzie super, co 1 m to szybko się połączą
Nowa12 21:21, 13 lis 2022

anuska2507 napisał(a)

Tak, dobrze zrozumiałaś. Jak widać da się, choć nie będzie aż tak idealnie, jak przy montażu ogrodzenia od razu z podmurówką. Żeby zmieścić betony, trzeba było skrócić przęsła od dołu i gdzieniegdzie podkuć beton, w którym osadzone są słupki.

Przepraszam że tak cię męczę ale te betony wkopaliście w ziemię czy one są tylko osadzone na ziemi.
anuska2507 23:14, 13 lis 2022

Roocika napisał(a)
Będzie super, co 1 m to szybko się połączą

Trochę się martwię, czy miejscówka im podpasuje, bo jak na złość pH jest bardziej obojętne niż lekko kwaśne :/ ale zobaczymy na wiosnę.
Posadziłam 26 szt., zostały jeszcze 3. Mam nadzieję, że sobotę uda się dokończyć.
anuska2507 23:44, 13 lis 2022

Nowa12 napisał(a)

Przepraszam że tak cię męczę ale te betony wkopaliście w ziemię czy one są tylko osadzone na ziemi.

Nie masz za co przepraszać
Podmurówka nie jest wkopana. Osadza się ją na dedykowanych uchwytach - ceownikach do podmurówki, przykręcanych do słupków. To typowy system ogrodzenia panelowego, ale jeśli potrzebujesz, mogę zrobić dokładniejsze zdjęcia, jak te płyty są zamocowane. Na poniższym widać, że beton "wisi" nad ziemią, wsparty na tych ceownikach.
Roocika 07:46, 14 lis 2022

Aniu, możesz podsypać jeszcze siarką granulowaną/pylistą. W przyszłym roku podlewaj mocno i będzie dobrze. U mnie jest ok 7,3 pH. Choiny co roku dostają nawóz dolistnie, jesienią lub wiosną jak mam czas.
DariaB 12:42, 14 lis 2022

O widzę, że pracowicie było, brawo! Zostawianie takich śmieci po budowie i zakopywanie powinno być zabronione. Ja mam zakopane pustaki i których wiem, ile dałam rady to wykopałam, reszta została, bo musiałabym chyba pół rabaty rozkopać.
anuska2507 15:43, 14 lis 2022

Roocika napisał(a)
Aniu, możesz podsypać jeszcze siarką granulowaną/pylistą. W przyszłym roku podlewaj mocno i będzie dobrze. U mnie jest ok 7,3 pH. Choiny co roku dostają nawóz dolistnie, jesienią lub wiosną jak mam czas.

Asiu, sypnęłam siarkę, ale miałam tylko 0,5 kg. Nie sprawdzałam nawet, ale to pewnie kropla w morzu na taki kawałek. Za późno pomyślałam, że może lepiej sypnąć każdej roślinie do dołka.
A jaki nawóz stosujesz dolistnie? Mam zapas florowitu do iglaków - nada się na wiosenne nawożenie?
anuska2507 15:48, 14 lis 2022

DariaB napisał(a)
O widzę, że pracowicie było, brawo! Zostawianie takich śmieci po budowie i zakopywanie powinno być zabronione. Ja mam zakopane pustaki i których wiem, ile dałam rady to wykopałam, reszta została, bo musiałabym chyba pół rabaty rozkopać.

Daria, u mnie to są pozostałości po poprzednich zabudowaniach (kurnikach) i utwardzaniu terenu wokół nich. Kopiąc pod choiny też chyba trafiliśmy na resztki fundamentów. Mąż powiercił trochę jakimś dłutem do betonu, wybrałam kilka kawałków, a reszta została.