Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

deszczowymaj 13:07, 21 kwi 2020

Mam jedną jedyną skrzynkę warzywną..ale za to jaka pakowna w tamtym roku miałam w niej pomidory szczypior pietruszkę bazylię i poziomki

Bazylia taka świeża jest dla mnie bleee wole szpinak ..także bazyli już nigdy więcej

Poziomki powędrowały na nową rabatę owocowo kwiatową i zwolniło się miejsce w skrzyni na więcej pomidorów

Chciałabym szklarenkę chociaż taką małą (fioliaka) na pomidory,paprykę cukinię też i może ogóreczki ..tylko qurczę gdzie ja tego foliaka postawię ? chyba miejsce z ławką wywalę (i tak na niej nie siedzę haha) i tam zorganizuję miejsce na foliak może jeszcze jakaś grządka warzywna hmmm

Muszę się ogarnąć
popcorn 13:22, 21 kwi 2020

Hehe

Będę miala skrzynię na rabatę ze szparagami - szparagi już rosną, muszę na nie nasypać piachu i obornika, ze 20 cm nawet, wymieszać delikatnie wierzchnią warstwę i czekać aż szparagi urosną. Dopiero co sadzone na jesień takie maluchy... za to dużo maluchów

Ewentualnie wykopię je i posadze ponownie może??? Zobaczymy. Ale na nie chcę skrzynie żeby trzymały w kupie dodatkowy piach i obornik właśnie.

Foliak... szklarnia mi się marzy. Taka prawdziwa angielska. Może kiedyś!

Ławkę zawsze miałam za to nie mialam na niej czasu siedzieć. Ostatnio staram się go wygospodarowywać i nie tylko pracować do utraty tchu, nie o to chodzi Wbija zraszacz patrze jak podlewa Siedze na ławce i za chwilę go przestawiam. No ale to po południu po pracy

pozdrawiam! ogariesz się, spokojnie, wszystko po kolei

Potrzebuję też domek narzędziowy do samodzielnego złożenia z przeznaczeniem na kurnik

basia3 13:49, 21 kwi 2020

a kiedy siałaś szparagi i jak długo wschodziły? Bo u mnie chyba nie wzeszły? Może siałam je za wcześnie i nasiona zmarzły... nie wiem.
Ale wiem, że ja w tym roku będę pomidorowym królem, w mojej kopulastej cieplarni.
popcorn 14:00, 21 kwi 2020

Hehe

szparagi kupilam karpy od hodowcy, z zakładania szparagowej plantacji w niemczech. Chyba 4 zł/karpę. Były też w benex, ale na jesień, w podobnej cenie, 4 z groszami.

Siałam kiedyś, nawet mam z tego siewu własne kilka karp, ale zanim zaczęły rosnąć to minęły wieki. Lepiej kupić karpę, taką kupkę korzeni, wygląda to dośc kosmicznie

powodzenia
basia3 14:03, 21 kwi 2020

dzięki, chyba pójdę w Twoje ślady
Wiolka5_7 14:19, 21 kwi 2020

basia3 napisał(a)
mój mąż kupił spalinową NAC z nakładkami do cięcia żywopłotu i podcinania gałęzi. ja się nie znam ale on zadowolony. Cena też trochę lepsza do przyjęcia np. od kos stihl.

Kosa spalinowa 4w1 NAC BP427-16MU-T

Mamy taki sam zestaw kupić, tylko ,że elektryczny ,bo spalinówka bardzo ciężka dla mnie
Magda70 14:32, 21 kwi 2020

popcorn napisał(a)
Hehe

szparagi kupilam karpy od hodowcy, z zakładania szparagowej plantacji w niemczech. Chyba 4 zł/karpę. Były też w benex, ale na jesień, w podobnej cenie, 4 z groszami.

Siałam kiedyś, nawet mam z tego siewu własne kilka karp, ale zanim zaczęły rosnąć to minęły wieki. Lepiej kupić karpę, taką kupkę korzeni, wygląda to dośc kosmicznie

powodzenia

Ja 2 lata temu kupowałam karpy w Benexie.
W zeszłym roku już jadłam własne zielone szparagi. Mniam
popcorn 14:33, 21 kwi 2020

Super

na alledrogo są, 12 zł plus wysyłka za 3 kłącza
nicol21 20:10, 21 kwi 2020

Kiedyś tez będę mieć szparagi, zielone uwielbiam, zresztą białe też bardzo lubię.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
BKosimkArt 20:15, 21 kwi 2020

popcorn napisał(a)
Groszek, bób, rzodkiewka, szparagi, cebula i czosnek i to chyba tyle W domu kapustne i pomidory.

Ale warzywnik robić będziesz? Pozdrawiam

Szparagi Ci rosną?? bo ja w zeszłym roku kupiłam kłącza ale nic nie wyszło...