Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród zacząć czas.

Ogród zacząć czas.

MartaCho 19:57, 02 maj 2025

Pogoda w weekend dopisuje, można podziałać ogrodowo codziennie mam długą listę, co chciałabym zrobić, a na koniec dnia okazuje się, że jakoś tak trochę mało udało się zdziałać. Też tak macie?

Dziś dzieliłam i przesadzałam bodziszki Rozanne. Wiem, że dość już późno na takie zabiegi. Bodziszki też od razu mi pokazały co o tym sądzą- wszystkie smutno zwiesiły głowy:

Nie mogłam na te ich żale patrzeć i obcięłam je wszystkie. Dobrze? Czas pokaże.
Angelika95 20:02, 02 maj 2025

Dużo masz pięknych roślin, urzekł mnie ten powojnik Montana. A co do bodziszka, tez dzieliłam i wszystkie były takie smutne jak Twoje. Też wszystkie ścięłam i przyjęły się, na jakieś 14sztuk 2 tylko się jeszcze nie pokazały, więc dzielenie uważam za zakończone sukcesem
MartaCho 20:04, 02 maj 2025

Bodziszki powędrowały na rabatę z klonami- nie zrobiłam zdjęcia całej rabaty, ale uwierzcie mi, są tam za taczkami i hakone- też podzielone dzisiaj z jednej kępy, którą miałam przed domem- całe 9 sadzonek udało się pozyskać

MartaCho 20:06, 02 maj 2025

Angelika95 napisał(a)
Dużo masz pięknych roślin, urzekł mnie ten powojnik Montana. A co do bodziszka, tez dzieliłam i wszystkie były takie smutne jak Twoje. Też wszystkie ścięłam i przyjęły się, na jakieś 14sztuk 2 tylko się jeszcze nie pokazały, więc dzielenie uważam za zakończone sukcesem

To wspaniałe wieści! A kiedy dzieliłaś? Nie dałam rady niestety wcześniej a pewnie wczesna wiosna jest dla nich korzystniejsza. Jeszcze kocimiętkę mam jutro w planie dzielić i przesadzać, chyba też od razu nisko zetnę.
Angelika95 20:12, 02 maj 2025

MartaCho napisał(a)

To wspaniałe wieści! A kiedy dzieliłaś? Nie dałam rady niestety wcześniej a pewnie wczesna wiosna jest dla nich korzystniejsza. Jeszcze kocimiętkę mam jutro w planie dzielić i przesadzać, chyba też od razu nisko zetnę.

Jesienią, ale nie pamiętam dokładnie miesiąca, pewnie wrzesień - październik.
DariaB 14:08, 05 maj 2025

Martuś dawno u Ciebie nie byłam, a tu tyle wspaniałości. Zakątek brzozowy wygląda super! Te żółte tulipany fajnie się wybijają na tle świeżej zieleni. Koniecznie musisz wstawiać więcej fotek. I co dosadziłaś już Montanę?
A i bodziszka Rozanne trudno zabić. Ja jesienią wykopałam swojego potwora, a teraz patrzę, że w miejscu z którego go wykopałam wyłażą listki, musiał zostać kawałek kłącza w ziemi.
MartaCho 14:24, 05 maj 2025

DariaB napisał(a)
Martuś dawno u Ciebie nie byłam, a tu tyle wspaniałości. Zakątek brzozowy wygląda super! Te żółte tulipany fajnie się wybijają na tle świeżej zieleni. Koniecznie musisz wstawiać więcej fotek. I co dosadziłaś już Montanę?
A i bodziszka Rozanne trudno zabić. Ja jesienią wykopałam swojego potwora, a teraz patrzę, że w miejscu z którego go wykopałam wyłażą listki, musiał zostać kawałek kłącza w ziemi.

To dobre wieści odnośnie bodziszka. Mam nadzieję, że i mój odżyje. Ochłodziło się, popadało troszkę przedwczoraj, więc warunki ma dobre.
Do żółtych tulipanów dorzucę może czarne jak u Olci, albo jakiś taki ciemny fiolet na przyszły sezon. Są wyjątkowo żywotne te żółtki, trzymają się już bardzo długo.
Montany jeszcze nie dosadzałam Może faktycznie z drugiej strony ogrodzenia puszczę drugą- dobry pomysł

Piwonię z weekendu dorzucę zatem Kolor dużo intensywniejszy jest niż po załączeniu zdjęcia:

A tak obsadziłam jedną z moich wielkich donic- kupiłam w ogrodniczym ostatnie dwie szałwie compact deep blue, podzieliłam każdą na trzy i są. Turzyce dostałam dwie od Agatorka rok temu i też tutaj podzielona jedna z nich

LIDKA 15:27, 05 maj 2025

Marta widze poprawę.

Zaściółkujesz doniczkę?
Piękna ta piwonia.

A co to za rabatka naprzeciwko donicy?
LIDKA 15:29, 05 maj 2025

Próbowałam ukorzenić bodziszka rozanne z odciętych gałązek ale bez sukcesu.
DariaB 15:49, 05 maj 2025

LIDKA napisał(a)
Próbowałam ukorzenić bodziszka rozanne z odciętych gałązek ale bez sukcesu.

Z gałązek to raczej ciężko go ukorzenić, ale już z kawałka kłącza powinno się udać.