Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogród, mydło i powidło. 22:39, 04 paź 2017

Do góry
WOW!! Dziękuję za tawuły Pięknie wyglądają, szczególnie w połączeniu z czosnkami. U mnie będą rosły na południowym stoku, więc intensywny żółty kolor gwarantowany

I zebrinus tak pięknie kwitnie!! Kurczę, mam ich kilka ale jakoś mi się nie podobają za bardzo te paskowane trawy. Miałam wywalić, ale teraz, jak widzę te jasne kłosy to się waham. No i kolekcja rozplenic imponująca
Ogród, mydło i powidło. 22:30, 04 paź 2017

Do góry
Kilka zdjęć dla Joli.
Moje tawuły są jeszcze małe, sadzone rok temu (jedną mam kilkuletnią i z niej brałam patyczki. Zdjęcia tuż po sadzeniu - warto zwrócić uwagę że część jest zielona - to te które stały w cieniu a część żółta - te które były na słońcu a niektórych prawie nie widać są tak malutkie - to najsłabsze z sadzonek patyczkowych.

Zdjęcia z rego roku - kwiecień żłóciutkie.

Maj - zasłonięte tulipanami.

Czerwiec - z czosnkami.
Liliowo i kolorowo:) 18:06, 04 paź 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ten domek, wiosną jest całkowicie odsłonięty. A teraz prawie niewidoczny. Dach tylko o nim przypomina. Lasek brzozowy zachwyca cały rok. Lecz tą żółć jest obłędna
Mało fotek, chyba nie masz czasu wrzucać wszystkiego

Ula mam bardzo dużo zdjec ale zalezy o ktore zdjęcia pytasz? z mojego grodu czy z pokazowych ogrodów Czasu nie mam to fakt, dziś miałam duża rewolucje w ogrodzie i znów zupełnie inaczej wygląda ogród a teraz moge myslec o zagospodarowaniu nowych rabat, moja koncepcja z pergola po wycieciu tawuły troche legła w gruzy bo chyba inaczej to zrobie. Porobie zdjecia to Ci pokaze te miejsca i doradzisz.
Popatrz jak pięknie róże kwitły.
Podoba mi się to zestawienie berberysów z rozchodnikami, zawilce cudne, przejscie z grabów boskie
Ogród wśród pól i wiatrów 22:29, 03 paź 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Dziewczyny, mam zamiar podziałać jeszcze trochę w temacie skarpy. Chcę posadzić, tak jak kiedyś pisałam - pas tawuły dołem. No i się zastanawiam jaką wybrać??

Goldflame?? Golden princess?? Goldmund?? Czy jeszcze inną??

A że muszę kupić ok 50 sadzonek, więc nie chciałabym "wtopić", że tak się wyrażę Z jednej strony mnie kuszą czerwone wczesną wiosną listeczki u goldflame, z drugiej ten seledynek całoroczny (np golden princess) też jest ładny. Nie wiem co tam jeszcze posadzę więcej na tej skarpie, ale nie wykluczam stella d'oro w dużej ilości, albo perovski ... te by się chyba ładniej z golden princess komponowały. W grę wchodzą też czerwone berberysy, tu by chyba bardziej goldflame pasowała...

Jakby się komuś jakieś przemyślenie nasunęło w tej materii... będę wdzięczna

Już doczytałam że wybrałaś, ja z tych 3 mam u siebie goldmound i jestem nimi zachwycona. Golden Princes chyba bardzo podobna . Jeszcze dodam że bardzo łatwo je rozmnożyć - po wiosennym cięciu wkładałam patyczki do ziemi - bez żadnego ukorzeniacza - tylko koniecznie do cienia i trzymać wilgoć i 99% sukcesu. Jutro poszukam zdjęć moich i wstawię u siebie - zawołam jak już będą .
Pięknie komponują się z czerwienią i niebieskim.

Typografia ogrodu 12:40, 03 paź 2017

Do góry
i opis serby a między nimi gracki
przed nimi anabel i tawuła brzozolistna tor
na froncie tawuły i hameln
Ogród wśród pól i wiatrów 20:01, 02 paź 2017

Do góry
mrokasia napisał(a)
Jola, jak jutro nie będzie padać to sfocę dla Ciebie moje tawuły i irgę, będziesz mogła rzucić okiem . Irga najpierw stała w miejscu ale jak ruszyła to ho ho .

O super Wrzuć fotki od razu u mnie
Ogród wśród pól i wiatrów 18:45, 02 paź 2017

Do góry
Jola, jak jutro nie będzie padać to sfocę dla Ciebie moje tawuły i irgę, będziesz mogła rzucić okiem . Irga najpierw stała w miejscu ale jak ruszyła to ho ho .
Ogród wśród pól i wiatrów 18:42, 02 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A może zamiast tawuły takiego tawulca 'Crispa'? Gałązki piękne w stanie bezlistnym i kolor jesienny bajkowy. Tylko z irgą to on się zleje. Ale wart polecenia, bo bezproblemowy.

Ewa, dzięki za zwrócenie uwagi na tę roślinę, zupełnie jej nie znam. Obejrzałam na necie, ciekawie wygląda i latem i jesienią. Nie wykluczone, że gdzieś jeszcze go zmieszczę, ale póki co posadzę tawuły.

Będzie atak na skarpę od dołu Stworzą się przynajmniej jakieś ramy, od góry ... od dołu .. pozostanie wypełnić środek. Mam nadzieję, że i irga wreszcie pokaże na co ją stać!
Ogród wśród pól i wiatrów 13:22, 02 paź 2017

Do góry
A może zamiast tawuły takiego tawulca 'Crispa'? Gałązki piękne w stanie bezlistnym i kolor jesienny bajkowy.

Tylko z irgą to on się zleje. Ale wart polecenia, bo bezproblemowy.
Ogród wśród pól i wiatrów 12:54, 02 paź 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Dziewczyny, mam zamiar podziałać jeszcze trochę w temacie skarpy. Chcę posadzić, tak jak kiedyś pisałam - pas tawuły dołem. No i się zastanawiam jaką wybrać??

Mam u siebie goldflame, golden princes i goldmound.
Goldflame rzeczywiście mają kolorowe przyrosty wiosną (choć przez ten pomarańczowy kolor wygląda jakby była jesień a nie wiosna), potem są limonkowe ale w ciągu sezonu moim zdaniem brzydną niestety. Po cięciu odzyskują urodę na jakiś czas. Drugi raz bym ich nie wybrała. Kwitną na ciemnoróżowo.

Golden princes i goldemound moim zdaniem dość podobne, kwitną na jasnoróżowo, goldmound moim zdaniem nieco sztywniejsze ma gałązki i rośnie chyba silniej, goldenprinces drobniejsza. Jest jeszcze golden carpet - niższa, raczej okrywowa odmiana.

Ja bym wybrała golden princess, z perovskią będzie ślicznie .

Ogród wśród pól i wiatrów 20:22, 01 paź 2017

Do góry

A że muszę kupić ok 50 sadzonek, więc nie chciałabym "wtopić", że tak się wyrażę Z jednej strony mnie kuszą czerwone wczesną wiosną listeczki u goldflame, z drugiej ten seledynek całoroczny (np golden princess) też jest ładny. Nie wiem co tam jeszcze posadzę więcej na tej skarpie, ale nie wykluczam stella d'oro w dużej ilości, albo perovski ... te by się chyba ładniej z golden princess komponowały. W grę wchodzą też czerwone berberysy, tu by chyba bardziej goldflame pasowała...

Jakby się komuś jakieś przemyślenie nasunęło w tej materii... będę wdzięczna

Moj skrawek ziemi 11:38, 27 wrz 2017

Do góry
fiszer napisał(a)
Prosze zerknijcie i ocencie czy nie za duzo tego wyrysowalam. Dzieki

Absolutnie zrezygnuj z tawuły szarej (w praktyce to wielki krzaczor) i z chorowitych świerków conica.
Tawuły są dobre na osiedlowych nasadzeniach i przy ulicach. Conici to niekończący się przędziorek i one spore rosną...suche kłębowisko w środku i wielkie z mojej strony NIE (taka dobra rada)
Zakręcony ogród 08:31, 26 wrz 2017

Do góry
Dzień Dobry Nie ma się czym chwalić ale pokaże Wam jak to wygląda od kuchni:

jak widzicie jest tu trochę miejsca do zagospodarowania.Tutaj chciałabym postawić malutki domek drewniany na moje ogrodowe niezbędniki i kompostownik. Oprócz tego zrobić ścieżkę do domku na drzewie. W miejscu cyprysów chciałabym zrobić zieloną ścianę, która powinna być dosyć wysoka, żeby zakryć widoki zza ogrodzenia ( akurat w tym miejscu nie ma koron drzew )

i jeszcze jedna perspektywa z prawego boku :

i lewego boku :

Na tej rabacie ze suchym podłożem nawet nie ma dużego problemu ( rosły już tam różne rośliny i dawały radę )I jak widać już teraz tutaj problemem są również spadające liście, dlategoi myślałam o rabacie dosyć gęsto obsadzonej tak aby spadające liście nie grały pierwszego planu.

Najgorzej jest pomiędzy drzewami w miejscu tawuły . Już nawet nad jakąś rzeźbą się zastanawiam,bo tam w głąb drzew jest faktycznie sucho .

Na tą chwilę rabata ma szer ok 3 metrów ale tak jak pisałam wszystko może zmodyfikować

a w miejscu huśtawki planuję zadaszoną altanę :

i oto moje plany . Jestem otwarta na sugestie, krytykę i uwagi. Będę Wam wdzięczna za wszelkie porady.
Ogrodowe począti 10:29, 22 wrz 2017

Do góry
Witajcie.

Podglądam Was już jakiś czas i w końcu postanowiłam też zasięgnąć waszych rad.

W styczniu przeprowadziliśmy się do domku z ogródkiem. Ogródek już częściowo założony przez poprzedników. Nam udało się założyć przed ogródek. Chciałam żeby przed domem było zimozielono, stąd też iglaki, ale pojawiła się też wierzba Hakuro szczepiona i trochę traw.
Ogólnie chciałabym żeby ogród był biało - niebieski. Hortensje, ostróżki, trawy, lawenda lub szałwia...i strasznie podobają mi sie czosnki, tylko nie wiem gdzie je wpasować

A teraz problemy i pomysły:
1. To co zastaliśmy to dziwna rabata z sosnami, brzozą i bzami lilakami (zdjęcie nr 1). Po prawej stronie od tej rabaty planuję postawić domek dla dziecka ze zjeżdżalnią.
Pomyślałam sobie, że może dobrze by było założyć w tym miejscu taki mały "leśny kącik", ale nie bardzo wiem co tam posadzić.
Po lewej stronie zaś, chciałam postawić maleńką altanę lub zadaszoną pergolę z ławką i obsadzić ją pnączem. Czy to dobry pomysł? Co nasadzić obok aby ładnie grało z sosnami i tym co jest skaranie po lewe.
Nadmienią, że skrajnie po lewej stronie posadziłam kalinę koralową, dereń biały, hortensje.

2. Drewutnia. Taka jest jak na zdjęciu nr 2. Żeby ja trochę ukryć posadziłam przed nią cypryśnik, rododendron biały, bukszpan (który zaczął mi brązowieć). Czegoś mi tam brakuje. Może zrobić jąkać kratkę, pergolę opartą o dach drewutni i posadzić clematisa, albo przywarkę japońską?

3. Za domem jest skarpa. Na skarpie posadzonych trochę bylin, kosaćce, floksy, ostróżki, odetka. Prawa część skarpy od narożnika opada w stronę tarasu. Najbliżej tarasu posadzone są krzaczki malin. Chcę je zachować. Myślałam żeby przed nimi posadzić tryskawki i poziomki. Jak to zrobić , aby w miarę ładnie wyglądało od strony tarasu? Czym obsadzić skarpę, aby nie trzeba było specjalnie wdrapywać się na nią w celach pielęgnacyjnych. Płożące jałowce, irga?
Pomyślałam, że może zrobić murek oporowy na dole, dosypać ziemi, aby wyrównać teren i posadzić tam lawendy i trawy a najwyżej kosodrzewinę, może tawuły? Murek byłby najwyższy w narożniku, gdzie zrobiłabym niewielki okrągły placyk na fontannę lub jakąś rzeźbę. (obecnie rośnie tam maleńki jaśminowiec). Murek byłby coraz niższy w stronę tarasu i tam , tj. poniżej malin, posadziłabym truskawki i poziomki.

Ogród jest słoneczny. Ziemia w ogrodzie jest raczej gliniasta, na skarpie też.
Ogrodula 20:50, 21 wrz 2017

Do góry
gosika67 napisał(a)
Witaj,ładne masz trawki, fajne ujęcie pajączka. U mnie też tawuły kwitną.
Szukam ładnych ujęć bo tyle pięknych zdjęć na Ogrodowisku oglądam ze dech zapiera.
Ogrodula 21:33, 18 wrz 2017

Do góry
Witaj,ładne masz trawki, fajne ujęcie pajączka. U mnie też tawuły kwitną.
Kwiaty we włosach 21:25, 18 wrz 2017

Do góry
Agato ta rabata w cegle to chyba najstarsza rabata w moim ogródku,muszę ją na wiosnę inaczej obsadzić, bo niektóre rośliny wyginęły, wiadomo zostawię to co przygląda wzrok i ładnie rośnie.Zawsze jest na niej kolorowo.

Pięciorniki jeszcze kwitną

kłosowce też kwitną

tawuły drugi raz kwitną

złotlin chyba się pomylił

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:12, 18 wrz 2017

Do góry
Dzień Dobry Wszystkim ogrodomaniakom
Po latach codziennego "bywania" na ogrodowisku postanowiłam poprosić Was o pomoc, bo choć metoda prób i błędów jest moja ulubioną ( nie mam kłopotu ze zmianami w ogrodzie ) to z tą rabatą może być ciężko.
Po pierwsze jest to rabata widoczna z domu jak również z tarasu (płd-wschód), czyli powinna być reprezentacyjna. Po drugie, co gorsze jest to bardzo trudny teren, gdyż znajduje się pomiędzy starodzewem (dęby i wierzby),który skutecznie zabiera wodę wszystkim roślinom -szczególnie w miejscu tawuły, gdzie jest najbardziej sucho. Wbrew pozorom słońca tam nie brakuję. Pierwotnie między drzewami wisiał hamak, ale udało mi się przekonać M. że powinna być tam piękna rabata, która będzie cieszyła oko siedząc na tarasie. Cyprysy z tyłu są do wywalenia tak jak większość roślin widoczna na zdjęciu ( może oprócz frosted curls, która daje tam radę. Myślałam o Świerkach serbskich lub Choinach kanadyjskich jako tło a przed nimi hortensje i jakieś wypełniacze. Może jakieś drzewo liściaste pomiędzy? Natomiast w miejscu gdzie teraz jest frosted curls i tawuła myślałam o róży na pniu (mam sweet laguna na wysokim pniu, mogłabym przesadzić ).Z rabatą mogę wyjść dalej w kierunku domu, tak aby odsunąć się od tych drzew. Wszelkie wskazówki mile widziane. Kochani liczę bardzo na Waszą pomoc
Ogród dla moich synków 22:31, 16 wrz 2017

Do góry
jolanka napisał(a)
Całuski, wstawiłam u Gosi zdjęcia
Mam nadzieję, że samochód OK

Widziałam, śliczne! Pojazd w porządku...ale ze mnie kierowca jak z bombowca

dorciabe napisał(a)
Monika dzisiaj oglądam zdjęcia twojego ogromnego ogrodu
Cieszę się z naszego spotkania
Buziaki

Dorcia, też się bardzo cieszę, że Cię poznałam. Twoje pyszne gniazdka długo jeszcze będę pamiętała
Buziaki

edi75 napisał(a)
Wita./Przejrzałam cały Twój wątek...przepiękny ogród stworzyłaś i tworzysz( może i u mnie kiedyś tak będzie).mam pytanie o tawułe japońską...jak romnażałaś.Ja teraz uciełam kilka wierzchołków ....namaczałam w ukorzeniaczu ..ale niestety chyba nic z tego nie będzie.Pozdrawiam

Witaj Edytko Tawuły ścinam wczesną wiosną i ścinki lądują bezpośrednio w gruncie, koniecznie w cieniu, a pozostała część do doniczek. Nie używam ukorzeniacza. Wszystko się ładnie ukorzeniło. Nie zniechęcaj się i próbuj dalej, bo ta roślina bardzo prosto się rozmnaża.
Pozdrawiam

alis napisał(a)

Ale pięknie, też mam takie połączenie, ale tylko pojedynczych egzemplarzyJak gęsto sadziłaś tawuły, żeby uzyskać taki szpaler?

Dziękuję za pochwałę. Połączenie niby proste samo w sobie, ale jekie efektowne Tawuły sadziłam co 50-55cm. Tak trochę na oko.

dominka napisał(a)
Monia ale działasz!
Pięknie wygląda nowa rabata. Pokaż w całej okazałości
Super wygląda jak są już drzewa.
Macham

Odmachuję Aga
Pokażę, a najlepiej sama przyjedz zobaczyć

anabuko1 napisał(a)
Ten szpaler lawendy z tawułą wygląda niesamowicie,efektownie,pięknie
Fajne połączenie,

Dzięki Aniu Uwielbiam tawuły....wiosną wymagają przycięcia i ....wsio. Nawet podlewać ich nie trzeba.
Pozdrawiam serdecznie i dzięki, że zawsze zaglądasz. Bywam u Ciebie, tylko czasami czasu brak żeby coś napisać.

MirellaB napisał(a)
Twoja ogrodowa przestrzeń robi wrażenie

Pozbyłam się drzewa budlei

Tak, przestrzeni to mam sporo i roboty też Chłopaki za to mają gdzie kopać piłę.
O budlei wiem Szkoda, ale skoro nie było innego wyjścia, to mówi się trudno. Mi by sie bardzo przydała, tylko ta odległość...
Buziaki Mirellko

Kawa napisał(a)
nooooo ślicznie
jak ty masz siłę w tym upale grzebać ??

busz cudny!!! naprawdę!!

lawenda!1 i te malwy - śliczne są!

No właśnie, że nic nie grzebię, bo nie mam czasu.
Busz żyje sobie własnym życiem. Dzięki chwastom wiele roślin przetrwało bez podlewania w czasie lata. Najbardziej ucierpiały hortensje i rododendrony, ale dały radę.
Macham

JoannaDe napisał(a)
Puk puk, jest tam kto ?

Jestem...tylko tyle nieprzewidzianych spraw nałożyło się na siebie, że "trochę" mało czasu zostało na forum. Im bliżej zimy tym wiecej czasu będę miała. Pozdrawiam serdecznie

sylwia_slomczewska napisał(a)
A już myślałam , że coś drgnęło

Cieszę się Sylwuś, że do mnie zaglądasz

Klaudyna napisał(a)
Piękny ogród. Widziałam, że miałaś posadzone derenie w dużej ilości masz jakieś aktualne zdjęcie. Chciałabym zobaczyć efekt w takiej masie

Witaj Klaudyno Zdjęcia zaraz poszukam, a jak nie znajdę, to postaram się o nowe

katel napisał(a)
Monia ja nie dam rady, jutro zadzwonię

Dzwoń Żałuj bo fajnie było

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:47, 16 wrz 2017

Do góry
Dzisiaj raczej lenia miałam i słabo pogodę wykorzystałam. Pochodziłam, popatrzyłam, trochę wygrabiłam w zasadzie to nic nie zrobiłam
Lawendy - bardzo się różnią

Bukszpany w donicy całe zagrzybione Dostały Topsin ale muszę je stamtąd wysadzić bo pod płotem zawsze kumuluje się dużo wilgoci. Pytanie tylko teraz czy na wiosnę ?

Bluszcz na północnej ścianie już się czerwieni

Ogrodowa w ukłonie

Tawuły zadziwiają kolorami

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies