Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

"Póki życie trwa..." 15:14, 26 paź 2017

Do góry
a miriam bardziej zółta niż danica więc żólte odpadaja nie lubię żółtego w ogrodzie,tawuły gold coś tam mam darowane ,więc muszą zostać i to chyba jedyna żółć u mnieLaurowiśnia na pniu super ale tez jest ryzyko,ze zmarznie jak wszystko z resztą,piec trzmielin na pniu w tym roku nie wystartowało wiosną,tych to mi było żal biało zielone oczywiście muszę Seee "rozrysować" heheheh ale najbardziej skłaniam sie ku trawom i danicom mam 5 ML slabo rosnących między hortensjami więc może one i danica?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:31, 25 paź 2017

Do góry
Myślę o tych krzewach w ogrodach, że nie są dość popularne i chętnie sadzone, jak piszesz. Myślę, że to w wyniku selekcji - jak ogród mały, to potrzebuje tuj lub innego żywopłotu do cięcia oraz kilku tych samych efektownych krzewów (czytaj hortensji). Na resztę fantazji nie ma miejsca. Bo krzewy potrzebują miejsca.

Chociaż wydaje mi się, ze na O. chętnie sadzi się wiele innych krzewów, widzę je w wielu ogrodach. W sumie każdy ogród ma jakieś krzewy. U mnie też jest ostra selekcja miejsca pod nie: jest ich niewiele w gatunkach ale w wielu sztukach: derenie 22 szt., laurowiśnie - 4 szt. z apetytem na więcej, kaliny - 8, jaśminowce - 4, hortensje - 18, oczary - 3, lilaki - 11 i bzy - 3, tawuły białe wczesne- 4, z mniejszych irgi. Nie wspominam o rh i azaliach wielkokwiatowych.
Nie mam forsycji, krzewuszek, tawuł czerwcowych. Ale lubię złotliny - mam 2 i 4 berberysy Green Carpet.

Uf, zrobiłam inwentaryzację - mam jeszcze śnieguliczkę Dorenboosa i pospolitą, róże krzaczaste. I tak się wyklarowały moje upodobania.

Ogród wśród pól i wiatrów 23:58, 24 paź 2017

Do góry
Jolu winorośl jak opadną liście obetnij z wszystkiego co nie zdrewniało. Czyli wszystko zielone. Resztę zostaw na zimę. Ciekawa jestem sadzonek tawuły u Ciebie, wiosną sama będę szukać. O ile uda mi się ekipę załatwić do mojej skarpy
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:42, 24 paź 2017

Do góry
Tu wypociny nt. rabaty brzozowej:

i z dalszej odległości:

mało chyba widać, jest gęsto. Ta brzozowa rabata od góry przy ogrodzeniu:
- rząd szmaragdów,
- patrząc od lewej: dwa derenie elegantissima jako kontynuacja rabaty prostopadłej do tej, trzy brzozy doorenbos, niżej dwie sosny bośniackie, dalej perukowiec royal purple, perukowiec golden spirit, na końcu sosna "ogon" bardziej z przodu, bo będzie kształtowana, to wszystko poprzetykane miskantami variegatus i berberysami thunberga atropurpurea. akurat zależy mi żeby ta ranata jako jedyna nie była symetryczna. Wszystkie mam symetryczne do bólu.
Jak opaska z przodu żółte tawuły goldflame, potem hakone all gold i piórkówki hameln poprzetykane rozchodnikami matrona, podobnie jak na rabacie tylnej.

Rabata słoneczna, więc starałam się dobrać rośliny lubiące słońce. Szerokość 3 m.
Mirkowy ogród (początki) 18:20, 22 paź 2017

Do góry
Rosa napisał(a)

No pięknie te rabaty wyglądają w wiosennej zieleni .
A tam zaraz na nie, podpowiadamy przecież.
Moja propozycja jest taka np:
rudbekie i miskanty już rosną a Ty ich się nie boisz, przed rudbekiami posadziłabym niższe jeżówki dla kontrastu np. Cherry Brandy lub czerwone (wysiały mi się na wiosnę będą sadzonki). Przed jeżówkami te roczne czarne trawy z kłosami a na obwódkę te piękne przebarwiające się tawuły, które rozmnażałaś albo rozplenice japońskie by powtórzyć trawy i dać kontrast.
Przed sosnami dałabym albo hortensje albo derenie przed nimi białe jeżówki posadzone plamami i werbena do towarzystwa, no i trawy. Werbena, którą masz ożywi biel a zamiast traw możesz dać np. rozchodniki. Albo obwódka z niebieskiej trawy kostrzewy sinej Intense blue - kompletnie bezobsługowa i szybko się rozrasta. Na wiosnę dam Ci 2 dorodne kępy i sobie ją rozsadzisz.
Nie wiem jakie zestawienia kolorystyczne lubisz. Mnie podobają się zestawienia jednokolorowe z dodatkiem mocnego jednego akcentu kolorystycznego i stopniowanie barw od jaśniejszego do ciemniejszego, ale w tej samie gamie kolorystycznej .
Masz tyle już przygotowanych sadzonek, że tylko zestawiać i dobierać .

Ewo ten ogród to już historia.Roślin mam mnóstwo wiosną poprzesadzam i pokażę co wymyśliłam.

Rośliny które tam chcę posadzić mam:
Dereń już posadzone
Berberys czerwony
Miskanty olbrzymie
Trawy
Rozchodnik
Rudbekia Scherry Brandy
Kocimiętka
Liatry
Cebulowe
Ogród wśród pól i wiatrów 17:47, 22 paź 2017

Do góry
Ożesz.. dawno mnie było Praca, praca.. ciężko wygospodarować czas na internet, poza tym czasem mam dość patrzenia w komputer. Ale tęsknie za widokami pięknych ogodowiskowych ogrodów, więc w jesienno zimowym czasie postaram się co nieco nadrobić

Jeśli chodzi o ogród, to zgodnie z zamierzeniem obsadziłam dół skarpy podwójnym pasem tawuły. Z sadzonek jestem średnio zadowolona. Fakt .. kosztowały niewiele, ale były kompletnie nie wystandaryzowane, jedne piękne, inne nędzne...Mam jednak nadzieję, że się przyjmą a wiosną o nie zadbam.

Wsadziłam też trochę tulipanów, irysów i krokusów, by cieszyły oczy wiosną
a eM. podziałał w części warzywno-owocowej.

Porzeczki przecięte, przygotowane do zimy.

Winogrona ładnie się przebarwiają na czerwono, tylko nie wiem czy coś im teraz jeszcze robić, czy dopiero na wiosnę. Muszę doczytać.

Mirkowy ogród (początki) 11:18, 22 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Myślałam że jakieś pomysły będą co do rabaty z brzozami,a tu wszyscy na nie.Pozostaje mi samej coś zaprojektować.

No pięknie te rabaty wyglądają w wiosennej zieleni .
A tam zaraz na nie, podpowiadamy przecież.
Moja propozycja jest taka np:
rudbekie i miskanty już rosną a Ty ich się nie boisz, przed rudbekiami posadziłabym niższe jeżówki dla kontrastu np. Cherry Brandy lub czerwone (wysiały mi się na wiosnę będą sadzonki). Przed jeżówkami te roczne czarne trawy z kłosami a na obwódkę te piękne przebarwiające się tawuły, które rozmnażałaś albo rozplenice japońskie by powtórzyć trawy i dać kontrast.
Przed sosnami dałabym albo hortensje albo derenie przed nimi białe jeżówki posadzone plamami i werbena do towarzystwa, no i trawy. Werbena, którą masz ożywi biel a zamiast traw możesz dać np. rozchodniki. Albo obwódka z niebieskiej trawy kostrzewy sinej Intense blue - kompletnie bezobsługowa i szybko się rozrasta. Na wiosnę dam Ci 2 dorodne kępy i sobie ją rozsadzisz.
Nie wiem jakie zestawienia kolorystyczne lubisz. Mnie podobają się zestawienia jednokolorowe z dodatkiem mocnego jednego akcentu kolorystycznego i stopniowanie barw od jaśniejszego do ciemniejszego, ale w tej samie gamie kolorystycznej .
Masz tyle już przygotowanych sadzonek, że tylko zestawiać i dobierać .
Moje małe królestwo 08:55, 22 paź 2017

Do góry
Dominika cielam tawuły aby się zagęściły.Pan w szkółce powiedział,że nie ma żadnych przeciwwskazań.
Mirkowy ogród (początki) 22:20, 21 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
absolutnie nie mam pojęcia czy brzoza z sosną pasują do siebie. Zastanawiam się zawsze jak to jest że wszyscy co mają zagajniki brzozowe mają pięknie nasadzenia i wszystko ładnie rośnie. Nawadnianie chyba jest jedynym dobrym rozwiązaniem, albo jak wszystko sadzone razem to brzozy jeszcze mają małe korzenie i zanim się rozrosną to te mniejsze roślinki też się zdążą zadomowić. Mam takie spostrzeżenia po swoich świerkach niestety, wielkie długie korzenie i nie ma opcji żeby coś przy nich rosło.
nie wiem czy 3 metry wystarczą, chyba trzeba by było trochę od sosen i brzóz sie odsunąć. Nie mam pojęcia co doradzić, może derenie albo pęcherznice jako średnie piętro, tawuły też mogłyby być. Najniższe to jakieś zwiewne rozplenice, rozchodniki.
M
Dzięki o takich roślinach myślę.Jutro może mi się uda derenie przesadzić.
Mirkowy ogród (początki) 22:14, 21 paź 2017

Do góry
Mirka napisał(a)
Iwonka myslałam o rabacie 3m szerokkiej.Tak to mam posadzone na mijankę.
absolutnie nie mam pojęcia czy brzoza z sosną pasują do siebie. Zastanawiam się zawsze jak to jest że wszyscy co mają zagajniki brzozowe mają pięknie nasadzenia i wszystko ładnie rośnie. Nawadnianie chyba jest jedynym dobrym rozwiązaniem, albo jak wszystko sadzone razem to brzozy jeszcze mają małe korzenie i zanim się rozrosną to te mniejsze roślinki też się zdążą zadomowić. Mam takie spostrzeżenia po swoich świerkach niestety, wielkie długie korzenie i nie ma opcji żeby coś przy nich rosło.
nie wiem czy 3 metry wystarczą, chyba trzeba by było trochę od sosen i brzóz sie odsunąć. Nie mam pojęcia co doradzić, może derenie albo pęcherznice jako średnie piętro, tawuły też mogłyby być. Najniższe to jakieś zwiewne rozplenice, rozchodniki.

Ptasi gaj 21:37, 20 paź 2017

Do góry
Dereń biały przebarwia się na żółto

tawuły na patyku

Panorama 1

Panorama 2

Ogródek frontowy 21:34, 20 paź 2017

Do góry
m_gocha napisał(a)
Wróbelku

Fajne zmiany u Ciebie. Widzę, że zagospodarowujesz skarpę i chętnie będę podglądać (jak pozwolisz). Mam u siebie też skarpę tylko taką dwustopniową i chciałabym ją jakoś fajnie obsadzić (u mnie przy tak małym areale działki każdy metr na wagę złota )Myślałam, że w tym roku się to uda zrealizować ale niestety nie udało się
Zastanawiałam się czym "wykończyć" dół skarpy - biorę pod uwagę również murek. I tu moje pytanie: Czy robiłaś fundament pod swój murek? Jeżeli tak to jaki jest głęboki i jaki szeroki? Czy murek jest układany na zaprawie cementowej czy na "sucho"?
Jak wysoka jest Twoja skarpa i jaki ma kąt nachylenia?
Mogłabyś zrobić fotkę murku w zbliżeniu?

I jeszcze jedno pytanie - tym razem dotyczy winogrona. Niestety w tym roku zaniedbałam moje winogrono - fakt jest też taki, że nie jest prowadzone wg jakiejś sztuki sadowniczej . Ma ono kilka lat. Tej wiosny po przymrozkach bardzo późno wypuściło nowe pędy (tylko od głównego) i nie było owoców. Jest sporo nowych pędów dość długich (zaczęły piąć się już po pobliskiej jabłoni). Czy można jescze jakoś ciąć winogrono jeżeli tak to w jaki sposób?
Zauważyłam w ogrodzie kilka siewek młodego winogrona (jeden pęd na około 1m) nie wiem skąd si wzięło? Czy jest możliwe że z pestek, czy to mogą być jakieś podziemne odrosty? Czy jest sens to gdzieś przesadzać?

Ależ Cię zarzuciłam pytaniami Przepraszam Cię bardzo

Hej Gosiu bardzo się cieszę że Ci się podoba mój patent na skarpę Podglądaj może coś podpowiesz Ja też liczyłam, że uda się w tym roku zrobić całą, a tu 1/4 nawet nie skończona. Murki rodziły się bardzo powoli niestety cała skarpa nie może być wykończona murkiem, bo jest strasznie długa około 45 m. W planie mam 4 sekwencje. Dwie zakończone murkami i nad nimi ma się powtarzać rabata hortkowo, rozplenicowo, azaliowa. Dwie pozostałe cisowo, rozplenicowo tawułowe Cisowe wykończone będą pasami tawuły japońskiej 'Golden princess' choć podczytałam u Joli ostatnio, że na 'Goldmound' się zdecydowała. Muszę poczytać może też się skuszę
Mój murek ten niższy (wys. ok 45 cm) jest na bloczkach betonowych. Ma zaprawę tylko od tyłu tak żeby nie było jej widać i w tyłu zalany jest betonem. Taki "pancerny" Ten wyższy (wys. ok 110 cm ) ma zbrojenie z tyłu i niestety musiał mieć zaprawę więc są takie głębsze fugi. Skarpa jest wysoka w tym miejscu za murkiem na jakieś 140 cm a kąt to ok 40. Fotkę dodam jutro jak się uda coś zrobić bo zbliżenia nie mam.

Jeśli chodzi o winorośl to teraz już nie formuj jej. Jak opadną liście to zetnij to co nie zdrewniało. Na formowanie już trochę późno. Przytniesz wiosną tak żeby wyszły z niej ludzie Winorośl dość mocno się tnie wtedy lepiej owocuje i owoce są smaczniejsze. Ta wiosna była ciężka dla niej. Po przymrozkach musiały odbić śpiące pąki.

Mogą to być siewki. Z siewkami to jest tak że nie zawsze warto trzymać bo nie wiadomo co z nich wyjdzie jeśli chcesz eksperymentować to oczywiście możesz przesadzić w nowe miejsce.
Ps. Czytałam o problemach zdrowotnych mam nadzieję że wszystko wraca do normy. Życzę dużo zdrowia
Prawie - jak ogród 08:54, 20 paź 2017

Do góry
Przy obsadzeniu brzozami rabaty w "choinkę" uzyskasz część wąską przy przejeździe (tam jedna brzoza), a szerzej będzie dokładnie tam gdzie pierwotnie planowałaś posadzić drzewka.

Półkule to dla mnie formy poduch. Optycznie dla przestrzeni jest olbrzymia różnica z wykorzystaniem kul a półkul. Kula jest bardziej formą wzniesioną o ostrych liniach zamykających bryłę. Poducha jest bardziej "przyziemna", miękka dająca optyczny efekt poziomej bryły wtapiającej się w linię gruntu/rabaty.

ogród Ursy - nie wiem czemu ciągle podcina cisy w kule

formy poduch z graba

na przykładzie tej inspiracji wyobraź sobie zamianę poduch na kule - efekt będzie diametralnie różny

Jeśli nie zależy ci na zimozielonej formie to poduchy mozna zrobić z np. irgi drobnolistnej strzyżonej systematycznie. Równie dobrze to mogą być i tawuły japońskie...
Bukszpan niezbyt nadaje się na taka formę, bo zbyt duża jego powierzchnia będzie miała kontakt z ziemią, a wilgoć z niej, brak przewiewu i brak dostępu do słońca (w przyziemnej partii) daje gwarancję rychłego grzyba

szemusia napisał(a)
Hortensji przy płocie nie będzie widać - zasłoni je żywopłot, stąd pomyślałam o wysokich trawach.
Ale hartensje chciałabym tam upchnąć (...)

Przecież na linii przyszłych brzóz nie masz tam żywopłotu... Nic ich nie przysłoni... tak wnioskuję po planie, ale nie wiem jak to wygląda w realu...

Ogródek frontowy 15:35, 18 paź 2017

Do góry
kerii napisał(a)
No kobieto odwaliłaś kawał roboty z tymi murkami super to wygląda. I plany wiosenne też fajne. Bedzie pięknie

A z tawułami nic nie robię nadzwyczajnego w tym roku po raz pierwszy nie pozwoliłam im zakwitnąć. Cięłam chyba ze 3 razy, pierwszy raz standardowo na wiosnę potem jak zaczęły wypuszczać na kwiatki i potem jeszcze raz je trochę wypitoliłam bo jakieś takie wielkie za bardzo rozrośnięte mi się wydawały. Po tym ostatnim cięciu jakieś takie drobne listki wypuściły, za to zieloniutkie.

Teraz nic nie rób bo i tak za chwilę listki całkiem opadną na wiosnę obetniesz, ja moje tnę dość krótko, na jerzyka

Dziękuje bardzo Jolu bardzo lubię te moje kamienie jeszcze tylko je obsadzę wiosną i będę oglądać jak rośnie Brakuje tam jeszcze mojej "przerośniętej" pergoli, ale niestety nie mogę się doczekać ekipy

Moje tawuły jeszcze u mnie nie kwitły nie pozwalam im. Niestety przegapiłam pierwsze cięcie w tym roku i może dlatego takie kiepskie teraz. No nic poczekam do wiosny zrobię jeżyka i zobaczymy
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:06, 18 paź 2017

Do góry
Marga napisał(a)
Dominika, zaglądam i pozdrowienia zostawiam. Kociaka masz przesłodkiego, chyba bym go na rękach cały cas nosiła.
Zdjęcia widziała i powiem Ci, że roślinki szybko się rozrastają. Jest już bardzo fajny efekt.
Na nową rabatę, z roślin liściastych, polecam Ci tawuły japońskie posadzone w dużej grupie. Są zupełnie bezproblemowe, szybko rosną, a i podlewać nie trzeba.
Macham
faktycznie o tawułach nie pomyslałam, a przecież mam i faktycznie są bezproblemowe
Ja i mój ogródek, a może ogród 09:02, 18 paź 2017

Do góry
Dominika, zaglądam i pozdrowienia zostawiam. Kociaka masz przesłodkiego, chyba bym go na rękach cały cas nosiła.
Zdjęcia widziała i powiem Ci, że roślinki szybko się rozrastają. Jest już bardzo fajny efekt.
Na nową rabatę, z roślin liściastych, polecam Ci tawuły japońskie posadzone w dużej grupie. Są zupełnie bezproblemowe, szybko rosną, a i podlewać nie trzeba.
Macham
Ogródek frontowy 20:57, 17 paź 2017

Do góry
Nie pisałam długo co nie znaczy że nic nie robiłam niestety nie udało się jeszcze dokończyć wszystkiego, ale powoli widać o co chodzi Właśnie wczoraj posadziłam tu 300 tulipanów przed trawami i hortkami pas żółtych i czarnych tulipanów, a za murkiem drugi pas czerwono czarny (specjalnie dla moich chłopaków. Reszta rabaty za murkiem będzie robiona wiosną będzie to powtórzenie tej rabaty z przed kratek ( rozplenice, azalie, hortensje, mieczyki i oczywiście tulipany). Za murkiem od grilla będzie ozdobna trawa lub tawuły. Po drugiej stronie grilla myślę o cisach, rozplenicach, tawułach w pasach i między cisy, a rozplenice białe lub blado różowe jeżówki.
Tak było w czerwcu:

A tak teraz:

Tulipki ku pamięci:

Mój ogród pod lasem 18:52, 17 paź 2017

Do góry
Cis już posadzony. Musiał stworzyć żywopłot i zasłonić widok na sasiednia działkę. Pokaże zaraz ta rabate. Ona wąska więc o 2 rzędach cisow nie
myślałam Na wysokości trzcinników ma 160 cm głebokości. Hortensje, zurawki i tawuły do usunięcia z tej rabaty także się nie sugerujemy
Cisy 25 cm od siatki, 70 cm od nich trzcinniki,pozostaje na cos 65 cm...
Cisy musza zostać a i trzcinniki także bo to jedyne miejsce gdzie moge je posadzić.

Kurcze, muli sie strasznie,nie moge wgrac fotki

Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 16:47, 17 paź 2017

Do góry
mamuska1980 napisał(a)
Piękne zdjęcia Nie wiem czy dobrze dopatrzyłam, przy perukowcu masz tawułki japońskie? jak daleko są posadzone od perukowca? Bo zastanawiam się co z moim perukowcem posadzić?

Tawuła jest chyba ok 1,5m od perukowca... a bliżej jest ligustr o żółtych liściach, który tnę na kulkę... ale on potrafi przemarznąć w całości a potem odbija od dołu więc nie polecam bo chyba nigdy u mnie nie będzie duży...
a Tawuły jak najbardziej, zawsze możesz mniejsze odmiany wsadzić jeśli chcesz bliżej...
Moje małe królestwo 07:17, 17 paź 2017

Do góry
olga80 napisał(a)

i od razu powiem wzdłuż płotu posadzona jest tawuła nie widać jej bo przycięłam nisko co by się rozkrzewiła.
już cięłaś tawuły ???
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies