Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Duże pole do popisu 12:49, 05 sie 2019

Do góry
Asiu, plan nieaktualny Wiesz, jak to z planami Dwa powody.
Pierwszy - planem nie dzielimy działek, traktujemy jako całość, bo nie będziemy nic sprzedawać, a jeśli nawet byłby taki przymus, to całość z domem.

Dwa ważniejszy - za miedzą zrobił się taki fantastyczny widok (łąka, samosiejki, klony, głogi, lasek brzozowy), przez ostatnie dwa lata nabrał masy, co spowodowało jednocześnie wyhamowanie wiatrów zachodnich. Sprawdziłam w planie miejscowym - nie ma możliwości zabudowy (tylko ogrodnictwo), więc szybko nowe domy tam nie powstaną. Decyzja jest taka, że nie zamykamy tych działek, bo ten widok to na razie atut. Siedzisz na tarasie i czujesz się, jakbyś była na wakacjach na wsi

Planuję w tyle w rogu gaik brzozowy. Jeśli będziemy osłaniać dom, to myślałam, że może parę brzózek co najwyżej trzy, w ramach powiązania. Ale one i tak byłyby parę metrów odsunięte od skarpy, by mi tego widoku z tarasu nie przesłoniły, ewentualnie z dalszej perspektywy byłby efekt wtopienia bryły, ale raczej nie miałby wpływu na skarpę. Raczej rosłyby pojedynczo w trawniku, a rabatę ograniczylibyśmy (na razie) do samej skarpy).

Reasumując skupiamy się na skarpie (może kiedyś będziemy robić szerszą rabatę, ale na razie nie dam rady fizycznie, czasowo i finansowo ), bo sama skarpa to też będzie potężny wydatek (ok 20 metrów x 4 metry plus to co wokół tarasu posadzę).

Aaa - schodki z tarasu centralnie po środku, na dłuższym boku, tam między 2 i 3 słupem (na zdjęciu tak mniej więcej jak mebelki stoją).

EDIT: "za miedzą", czyli w ogóle za naszymi działkami; na tej naszej drugiej dużej działce planuję okrągły gaik brzozowy. Dlatego te pojedyncze brzozy nawiązywałyby do krajobrazu w sąsiedztwie, ale też do tego przyszłego (mam nadzieję w tym roku) naszego gaiku.

Ogród pod lasem 08:53, 05 sie 2019

Do góry
Co to za roslinki?

Zana napisał(a)

Zana napisał(a)

ogrod piekny, pocieszam sie cichutko, ze moje brzozy tez kiedys urosna i zrobia troche cieniowanego swiatla. potrzebuje wiecej drzew i znalazlam na nie juz miejsce
Zszywkowy ogród marzeń :) 21:28, 04 sie 2019

Do góry
Patrycjo przybiegłam zobaczyć brzozy fajnie że się udało kupić... no teraz jeszcze pokaż gdzie będą posadzone, a może już posadziłaś? buziaczki
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:24, 04 sie 2019

Do góry
zszywka napisał(a)
Ile kolorów wow

Ps. W końcu mam brzozy

Patrycjo to bardzo się cieszę, że w końcu trafiłaś na brzozy idę do Ciebie zobaczyć, gdzie będzie sadzone
buziaczki
Ogrodowe szaleństwo ... 21:17, 04 sie 2019

Do góry
Kupno ziemi to nie taka bułka z masłem. Drugi raz pojechałam na wybrane działki, zeby przyglądać się dokladniej. Działka z łąką odpada - podmokły teren. Działka w lasku wygląda tak

Są tam sosny, brzozy i inne krzaczory. Ziemia nie nsjgorsza, strony świata okreslone. Teraz pisma do gminy, zeby wiedzieć jakie są warunki...
Czy mozecie mi podpowiedzieć gdzie dowiem się jakie pole energetyczne jest na działce. Na sąsiednich działkach stoją słupy wysokiego napięcia. Nad wybraną działką lecą linie wysokiego napięcia.
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 20:06, 04 sie 2019

Do góry
Witam, to mój pierwszy post na forum.
Kupiłem 3 brzozy czerwone. 2 z nich zgadzają się z fotografią z aukcji, jedna z nich niestety nie. Ktoś wie co to za drzewo?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 19:59, 04 sie 2019

Do góry

liliowca od razu podzieliłam na dwa i poszedł na wyższy brzeg nad rowem, wbrew oczekiwaniom i w zgodzie z przysłowiem pod latarnią najciemniej, rośliny nad samym rowem sa najbezpieczniejsze na zalewanym terenie, najszybciej im woda odpływa i przesycha bo brzozy piją i najmniej mułu zostawia.

nachyłki przy furtce na mostek

już przekwitły
Wymarzony sielankowy ogród..... 19:16, 04 sie 2019

Do góry
Ile kolorów wow

Ps. W końcu mam brzozy
Ogród leśny na polu 13:42, 04 sie 2019

Do góry
Witaj Wiolu Już pierwsze zdjęcie mi się podoba, szpaler z sosen. Odpowiednio przycinane stworzy śliczne tło dla innych roślin. Ja w Twoim ogrodzie widzę różnego gatunku brzozy, klony, jarząby. Dołem krzewuszki,hortensje..... Co sądzisz o ścianie z ogników oddzielających ogród od warzywniaka?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:48, 03 sie 2019

Do góry
Ostatnie tchnienie tych liliowców. W innym miejscu wciąż świetnie ma się Stella d'oro.

Na powtórne kwitnienie The Fairy trzeba poczekać. Tydzień temu ścinałam kwiaty z pierwszego.

Od czerwca kwitnie powojnik Kermesina.

Sąsiedztwo brzozy Youngii ma prawdopodobnie wpływ na przebarwienie trzmieliny oskrzydlonej.

Coś się kończy, coś się zaczyna...

Przerwa na kawę... 13:53, 01 sie 2019

Do góry
Trochę dziwnie by to wyglądało choć ty raczej takiej wielkości tego buka byś nie zobaczyła. Tak samo dziwnie by wyglądało jakbyś pośrodku zabudowań nagle gęsty las nasadziła. U Izy, Joli April, Anuli są głównie brzozy i sosny - wysokie i szczupłe od dołu. Mają klimat bo to są działki częściowo leśne, w otoczeniu na okolicznych działkach też są inne duże drzewa. U ciebie na obecnej działce można by las zza płotu kontynuować bo naturalnie by to wyglądało ale na tej części nowej chyba trochę inną, niższą formę drzew warto rozważyć.

Mnie to ogólnie kusi jakaś działka taka lekko leśna. Mam takie miejsce na Mazurach, które bardzo lubię. Nic tam wkoło nie ma oprócz lasu i jeziora więc nie jest to temat na chwilę obecną ale może na emeryturę...
Wśród brzóz i dębów 14:54, 30 lip 2019

Do góry
Obejrzałam z przyjemnością ☺
Za to lubię brzozy - nawet ta Twoja wielka, podwójna pozwala w jej cieniu tańczyć pojedynczym słonecznym promykom ☺
Inna róża, ale jaka ładna!
Na zielonej... trawce :) 11:56, 30 lip 2019

Do góry
KLAUDIA napisał(a)
Angeliko czy mogłabyś mi pomóc.

Pani Danusia mi napisał jak i co.wiem ze głupio wygląda bez tej trzeciej brzozy ale mój M nie wyraża juz zgody.
Tuje są kiepskie chciałabym czyś tak trochę zasłonić a tam w rogu coś posadzić takiego neutralnego.co da wysokość i jakoś tak optycznie ta dziure zmniejszy. Tez bym wolała trzy brzozy trawy i berberysy.
Wrzosy to tak średnio mi urosną.
Ziemia kiepska a pod nią full jeszcze korzeni od tulipanowca.
Tak też rosną choina jeddeloh zostaną usunięte albo gdzies przesunięte.
A było tak pięknie po amerykańsku.
Dziękuję za pomoc.
Bezradność nastała.

Zaraz zerknę i postaram się pomóc
Wśród brzóz i dębów 20:59, 29 lip 2019

Do góry
Aniu, takie spotkania są zawsze bardzo miłe, utwierdzają nas w przekonaniu, że nie jesteśmy samotni w naszej ogrodowej pasji i że mają sens wszystkie wysiłki i starania, by nasze ogrody z roku na rok piękniały. Zawsze jest miło przebywać w towarzystwie ludzi wrażliwych na piękno.
Ewuś, dzięki za opis fotki. Fajnie było wczoraj znów Was spotkać.
Iwonko, podeślij mi na priv adres mailowy, prześlę Ci fotki. Jeszcze raz wielkie dzięki za wczoraj.
Aniu(Anabuko), masz rację, takie spotkania zawsze są super.

W upalne dni najlepiej sprawdzają się takie cieniste zakątki. Niestety, niewiele ich u mnie. Ten jest w cieniu ogromnej, dwupiennej brzozy.

Róża, która wedłu zamówienia miała być "Dancing Queen" na pewno nią nie jest. Powinna być zielonkawa z różowym środkiem. A tak się na nią cieszyłam.

Z suszą nieźle radzą sobie rojniki.

Od paru dni mam takiego lokatora. To sunia córki, jest u nas tymczasowo.
W samym słońcu 20:26, 29 lip 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
No to możesz poszaleć
Ja z drzew mam brzozy, grujeczniki, swidosliwy, klon ginnala magnolie, te polecam. Mam też jabłoń totalny wszystkie polecam
Z bordowych drzew wolałabym buka lub klona

Podobają mi się bordowe drzewa
Buki,grab...aż nie wiadomo co wybierać
Chyba zauroczyły mnie drzewa u Wioli, i dopiero od tamtego czasu powoli do nich dojrzewam
Jeszcze może będę sądziła po drugiej stronie ppdjazdu, Makadamia zaproponowała mi Amonogawy, ale to nie jest ostateczna decyzja. Tam mało miejsca jest, rabata tylko 150 cm szerokości i jeszcze żywopłot z Cisa planuję
W samym słońcu 20:10, 29 lip 2019

Do góry
No to możesz poszaleć
Ja z drzew mam brzozy, grujeczniki, swidosliwy, klon ginnala magnolie, te polecam. Mam też jabłoń totalny wszystkie polecam
Z bordowych drzew wolałabym buka lub klona
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 19:20, 29 lip 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Pieknie.
I jeżówki śliczne.
I trawki
I hosty.Ta ostania to moja ulubienica -June
A tarasowe widoczki tez bardzo mi sie podobaja

Aniu - dzięki ale to złudne. Cały ogród nadal cierpi od suszy. Wczoraj wygrabilam spod magnolii mnóstwo suchych liści a dziś to samo spod sumaka. Brzozy w moim lesie za płotem już w 1/3 no może w 1/4 maja żółte liście jakby to był koniec września a nie lipca.....koszmar jakiś.

Tą hostę June ja też bardzo bardzo lubię

W samym słońcu 15:00, 29 lip 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Kasiu, a jak są tuje to czy pasują wtedy drzewa o tym samym strzelistym pokroju?

Jeśli tuje nie mają w przyszłości stworzyć jednolitej zielonej ściany tylko mają zachować swój stożkowy kształt to może rzeczywistsze lepsze byłyby drzewa o innej formie, chyba że zagrasz kolorem czyli kolumnowe ale np. bordowe.

Edit: może to mało wyrafinowane ale jeśli nie brzozy to dałabym tam śliwy pissardi .
W samym słońcu 12:46, 29 lip 2019

Do góry
sarenka napisał(a)
Kasiu, ale gdzie dać te 3 drzewka?
A jeśli nie brzozy to może coś innego??

Wiesz, zależy co Ci w duszy gra .
Możesz dać brzozy i rozmieścić je rytmicznie np. co 5 metrów licząc od tej brzozy co już rośnie, po 1 szt po całej długości rabaty.
Możesz w jednym miejscu (bardziej od przodu domu) wsadzić 3 obok siebie.

A jak nie brzozy to coś innego. A jakie drzewa Tobie się podobają???

Pod koniec tygodnia ma być chłodniej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies