Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Magnolia"

Miłkowo - sezon 2016-2022 14:07, 03 lut 2019

Do góry
daszum napisał(a)
U mnie magnolia prawie zbiera się do kwitnienia.
Doczytałam, że masz parocję perską, jak szybko ona rośnie?

Zazdroszczę Ci tych dużych roślin, które otulają ogród z każdej strony i tego ogrodowego bogactwa, w którym świetnie się orientujesz

Danusiu, u Was w opolskim to też taki biegun ciepła, więc nawet się tej magnolii nie dziwię
Co parocji, nie mam jej, u kogoś innego musiałaś zobaczyć. A tak generalnie, to się orientuję, co mam w ogrodzie, choć nazwy czasami mi umykają
Miłkowo - sezon 2016-2022 21:30, 02 lut 2019

Do góry
U mnie magnolia prawie zbiera się do kwitnienia.
Doczytałam, że masz parocję perską, jak szybko ona rośnie?

Zazdroszczę Ci tych dużych roślin, które otulają ogród z każdej strony i tego ogrodowego bogactwa, w którym świetnie się orientujesz
Małymi krokami-Ogród Wioli 11:36, 31 sty 2019

Do góry
Mam dylemat co posadzić na brzegu rabaty....przed Red baronem...zdjęcie słabe...

To jest rabata przy chodniku i wejsciu doprzedogródka....myslałam o obwódce z cisa....ale teraz nakręciłam się na ciemierniki i myślę ,czy nie posadzić tam w linii Hakone All Gold i ciemierniki pomiędzy
To jest miejsce półcieniste....magnolia daje cień a potem dom. Gleba przygotowana jesienią.... przekopane z maczką,obornikiem i kompostem

Co sądzicie ?

Ogród w budowie - nieustającej 18:22, 28 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
to ja bardziej ku roślinnym tematom pójdę. Znacie szałwię zwieszoną- salvia nutans?
Macie z nią doświadczenia?

Gabriela napisał(a)

Miło mi Magnolio

Szałwii zwieszonej nie znam zupełnie i chyba nie widziałam jej w żadnym ogrodzie.

Magnolio, Gabrysiu, ja miałam szałwię zwieszoną. Ciekawie wyglądałaby w dużej masie ale takiej niestety nie doczekałam się, bo u mnie źle zimowała. Tylko jedną zimę. Wysiewałam też zebrane nasiona ale młode sadzonki nie przezimowały. Może w innych warunkach lepiej zachowywałaby się.

Gabrysiu, piękne schody pokazujesz , a te z przymiotnem najpiękniejsze. Niestety u mnie chętnie wysiewa się i rośnie tylko kocimiętka, i to mi musi wystarczyć

Ogród w budowie - nieustającej 17:23, 28 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)
Podobają mi się Twoje przemyślenia.
Ja najbardziej lubię ogrody , w których jest trochę miejsca na spontaniczność natury.
Czasem kusi, żeby wszystko wyczesać, dopiąć, ale potem okazuje się, że zostawienie mirabelek i dzikiej róży w granicy daje gromady ptaków zimą, drzewa stare, nijakie, nieszlachetne, podcięte od doły dają cień, pięknie rozłożą smugi słońca, a i sam ich kształt okazuje się piękny, zjawiskowy wręcz. Trawnik dziki, pobudowlany jest najmocniejszy- nie gnije, nie wysycha bardzo,a jak wyschnie to migiem odrasta.

magnolia napisał(a)
to ja bardziej ku roślinnym tematom pójdę. Znacie szałwię zwieszoną- salvia nutans?

Miło mi Magnolio

Marzę o większej ilości drzew starych, nijakie i nieszlachetne nie są dla mnie wcale.
Wyczesać czasami też trzeba, w końcu każde plewienie rabaty takie jest i jest niezbędne.

Szałwii zwieszonej nie znam zupełnie i chyba nie widziałam jej w żadnym ogrodzie. Króluje wszędzie nemorosa, bezapelacyjnie. Ciągle próbuję z nią w moim ogrodzie, ale ona go nie bardzo kocha, szukam dla niej suchszych miejsc.
Ta zwisław wydaje sie podobna.

Podmiejski ogródek 15:59, 28 sty 2019

Do góry
KasiaLangier napisał(a)

Z ciekawością czytam wątek jak dobry serial Jestem pełna podziwu dla właścicielki i ciekawości jak ogród będzie wyglądał/wygląda docelowo - przede mną jeszcze wiele odcinków - ale mam pytanie, które nasunęło mi się w międzyczasie: jaka powinna być oprawa dla hortensji dębolistnej, która wydobędzie jej całą urodę?

Zwykle element bardziej okazały jak dębolistna dobrze wygląda w otoczeniu, które jest dobrym tłem, albo mniej spektakularnym towarzystwem. czyli np przed nią/wokół mogą być zielone poduchy niewysokich traw ozdobnych, znoszących cień- np. carex morrovi,albo lub do tego 'dodatki' z bylin o delikatnych kwiatach, najlepiej kwitnących wiosną- tiarella sercolistna, epimedium, orliki. Można też bodziszki, przywrotnik. Jak jest bardziej dziko, swobodnie, to nawet w dywanie z hedery pięknie by wyglądała- bluszcz ma liście lekko nabłyszczane, kontrast by dawały z omszonymi , dużymi liśćmi hortensji. Ona lubi być najważniejsza w okolicy.
Pszczelarnia 11:23, 28 sty 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Przyszłam zostawić wpis, ze trochę podczytuję i trochę oglądam..ale śladu nie zostawiam..
Przy okazji pozdrawiam Wandę...co mnie podczytuje Miło mi... pora chyba wrócić na łono ogrodowiska Ale to wiosną, teraz jeszcze trwam w śnie zimowym. Odpoczywamy od siebie... ja i mój ogród.

miło, że jesteś, łobuziaro!!!
Ogród w remoncie 09:08, 28 sty 2019

Do góry
HalinaF napisał(a)
Pani Asiu jestem tu nowa,ale znam Pani ogród /śledziłam od pierwszej strony/podziwiam i niedowierzam ,ze można tak przebudować stary ogród .Mialam jednak nadzieje ze Pani coś z istniejącego stanu coś wykorzysta ,a tu wszystko nowe.Podziwam Pani wyobraźnie jak to ma wyglądać za 5-10 lat./kulki z cisa,czy podkrzesane kaliny/.Niech Pani rośnie i cieszy ,będę dalej śledziła Pani zmagania i radość z tworzenia.Mam mała prośbę czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć ile szt.jest posadzone bodziszka Rozanne na rondzie ze tworzy to tak piękne poduchy.?Pisza 7 szt na 1m2.Pozdrawiam Halina z suwalszczyzny.

Witaj Halinko(pozwolisz, że na Ty ale tu tak jest przyjęte, że sobie nie paniujemy ). Miło mi, że śledzisz moje zmagania. Nie żałuję, że podjęłam decyzję o tak radykalnej zmianie ogrodu choć kosztowało mnie to sporo. Wiele trudnych wyzwań, a ile jeszcze przede mną. To nie tak, że wszystko nowe, wydaje mi się że całkiem sporo zostało, choćby niwaki sosnowe które fajnie udało się wpleść w nowe nasadzenia, brzozy, rząd sosen i wiele jeszcze. A no i przecież magnolia została o którą toczyłam wewnętrzny bój. Ta moja rewolucja to trochę jak wojna o marzenie a na wojnie muszą być ofiary i tak sobie to tłumaczę.
Co do bodziszków to na rondzie mam je posadzone grupkami po 2, 3 sztuki razem. Sadziłam w rozstawie co 45/50cm.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 00:07, 26 sty 2019

Do góry
abiko napisał(a)

Wiem, wiem.. ja zmagam się również i widzę, że do tematu trzeba podejść jak Ty
Wydaje mi się, że jakbyś posadziła buksy w hakonkach to i tak byś dosadziła jeszcze coś innego... a tak jest bardziej wpasowana w Twój ogród Mi przeszło przez głowę zrobić tak z kosówkami, nawet Magnolia mi pomogła je ułożyć, ale to nie byłaby ja jednak
Co nie znaczy, że tak mi się podoba.

Na wiosnę zrobię na niej rabatę bylinową z elementami zimozielonymi i niech będzie. Dzięki za taki szczegółowy opis U mnie też zwierzątka w skarpie ryją.. w ubiegłym roku wyjadły mi dużo i dużo podkopały, niestety.

Dokładnie tak jest jak piszesz. Podobają mi się u kogoś minimalistyczne nasadzenia, ogrody w których ilość odmian i gatunków zredukowana jest do maksimum. Nasadzenia pod sznurek... Ale jednak serducho rwie się do nieco innego klimatu. Chyba mamy z tym "innym klimatem" podobnie
Poza tym (myślę, że podobnie u Ciebie) tu nie chodzi o zapełnienie "czymś" skarpy aby mieć z nią święty spokój i aby jej widok nie raził w oczy... Ale to co najmniej kilkanaście dodatkowych metrów kwadratowych ogrodu

Myślę, że dobierając byliny weź pod uwagę to aby były w miarę bezobsługowe i w miarę przyzwoicie wyglądały cały rok, no i nie rozłaziły się zbytnio.

Warto dodać jakieś zwiewne trawy aby skarpa nie przytłaczała a nabrała trochę lekkości. A przy okazji trawy to dobry wypełniacz i "przyciągacz" wzroku gdy byliny trochę tracą już na urodzie

Będę podglądać i kibicować Twoim poczynaniom. U mnie jeszcze dolna część skarpy do zagospodarowania
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:28, 25 sty 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Właśnie zamierzam robić taras z modrzewia nad stawem kąpielowym. Macie doświadczenie co zrobić żeby stał się szary?

Nic, zostawić bez impregnacji.
Widziałam kiedyś taki mega wielki taras z modrzewia. właściciel mówił, że po 2-3 sezonach zszarzał. To był jeden z piękniejszych tarasów jakie spotkałam
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 09:22, 25 sty 2019

Do góry
m_gocha napisał(a)
Agnieszka! (...)
Wiosną będzie trochę cebulowych (jak je nie zeżrą nornice, bo ostatnio mam inwazję jakiś ziemnych gryzoni
Latem już coś będzie widać, czy to ma jakikolwiek sens o ile wszystko się przyjmie i przetrzyma zimę. Myślę, że bez poprawek się nie obejdzie
Powiem Ci, że przez chwilę chodził mi taki pomysł po głowie aby całą skarpę obsadzić różnej wielkości kulkami buksowymi i utopić je w hakonkach (kocham tę trawę i chyba z wzajemnością ). Buksy dają efekt całoroczny. Hakonki startują dość wcześnie (kwiecień) a potem długo ładnie wyglądają nawet zimą

W czerwcu wrzucałam kilka fotek podpatrzonej skarpy chyba zupełnie bezobsługowej.
Możesz zerknąć tutaj w połowie wpisanych postów

Wiem, wiem.. ja zmagam się również i widzę, że do tematu trzeba podejść jak Ty
Wydaje mi się, że jakbyś posadziła buksy w hakonkach to i tak byś dosadziła jeszcze coś innego... a tak jest bardziej wpasowana w Twój ogród Mi przeszło przez głowę zrobić tak z kosówkami, nawet Magnolia mi pomogła je ułożyć, ale to nie byłaby ja jednak
Co nie znaczy, że tak mi się podoba.

Na wiosnę zrobię na niej rabatę bylinową z elementami zimozielonymi i niech będzie. Dzięki za taki szczegółowy opis U mnie też zwierzątka w skarpie ryją.. w ubiegłym roku wyjadły mi dużo i dużo podkopały, niestety.
Ogród w budowie - nieustającej 14:02, 24 sty 2019

Do góry
Podmiejski ogródek 11:15, 24 sty 2019

Do góry
magnolia napisał(a)

i ludzi. U nas starzenie się jest bardzo nie na miejscu
Zaglądam czasem.
Palibin ( a propo kilku stron wczesniej) jest wg mnie piękny, ale mało fotogeniczny. Lilaki zwykłe dla mnie tez są zjawiskowe pokrojem, tylko muszą być trochę prowadzone, nie puszczone na dziko. Tak samo i czarne bzy i sporo innych dużych krzewów czy małych drzew

Naprawdę zaglądasz? bardzo się cieszę

Ja też uważam, że dużo krzewów liściastych jest u nas niedocenianych. Rozumiem, że nie są popularne ze względu na różne problemy (czy to odrosty u lilaków czy mszyce u kalin) ale to im przecież nie ujmuje urody.
Podmiejski ogródek 11:05, 24 sty 2019

Do góry
makadamia napisał(a)
Generalizowałabym wręcz, że w Polsce żadne oznaki starości nie są dobrze odbierane. Dotyczy to również domów, mebli, przedmiotów codziennego użytku.

i ludzi. U nas starzenie się jest bardzo nie na miejscu
Zaglądam czasem.
Palibin ( a propo kilku stron wczesniej) jest wg mnie piękny, ale mało fotogeniczny. Lilaki zwykłe dla mnie tez są zjawiskowe pokrojem, tylko muszą być trochę prowadzone, nie puszczone na dziko. Tak samo i czarne bzy i sporo innych dużych krzewów czy małych drzew
Ogród w budowie - nieustającej 10:46, 24 sty 2019

Do góry
Podobają mi się Twoje przemyślenia.
Ja najbardziej lubię ogrody , w których jest trochę miejsca na spontaniczność natury.
Czasem kusi, żeby wszystko wyczesać, dopiąć, ale potem okazuje się, że zostawienie mirabelek i dzikiej róży w granicy daje gromady ptaków zimą, drzewa stare, nijakie, nieszlachetne, podcięte od doły dają cień, pięknie rozłożą smugi słońca, a i sam ich kształt okazuje się piękny, zjawiskowy wręcz. Trawnik dziki, pobudowlany jest najmocniejszy- nie gnije, nie wysycha bardzo,a jak wyschnie to migiem odrasta.
Ogród Grodzi 12:32, 23 sty 2019

Do góry
Narysuję plan z dokładnymi wymiarami, w miejscu gdzie zaznaczyłam szarość będzie kominek za nim aktualnie rośnie magnolia za nią kula z bukszpanu a dalej klon palmowy. i tyle ten prostokąd ma wymiar 7,5 m na 1,2 przy kominku jest bardzo stromy wąski spad. Po drugiej stronie jest duża rabata półokrągła długa też na 7.5 m łuk ma długość ok 10 m. poniżej rabaty będzie rosła trawa i całosć jest zakończona ogrodzeniem z tuji.

Wymarzony sielankowy ogród..... 20:28, 22 sty 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ale ta twoja magnolia jest śliczne.
Taka obrazkowa .Przepiekna

Anuś to nie moja magnolka, od Irenki jest ale dzięki zdjęciom od Irenki stwierdziłam, że mus znaleźć na takie cudo miejsce no i znalazłam buziaczki

BasiaLT napisał(a)
Dopiero po fotkach widać jaki niesamowity ogrom pracy zrobiliście. Rewelacja ! Z każdym rokiem będzie coraz bujniej i piękniej.

Basieńko masz rację, ja tak w sezonie myślałam, że przez te upały niewiele się udało zrobić, ale jednak zdjęcia pokazują inaczej cieszę się, że te zmiany się dokonują, z roku na rok będzie coraz lepiej buziaczki

abiko napisał(a)
Kawał roboty.. chylę czoła. Niesamowite masz rozchodniki.. i te białe i czerwone.. piękne kępy Ale to już Ci mówiłam

Aguś rozchodniki u mnie czują się rewelacyjnie, może to miłość odwzajemniona fakt jest taki że to najmniej problemowa roślinka w naszym ogrodzie wiesz, że już mi tęskno, pocieszam się, że za niedługo wiosna
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 16:45, 22 sty 2019

Do góry
Pod koniec kwietnia kwitły już późniejsze tulipany, magnolia, różaneczniki. Niestety upalna pogoda sprawiała, że wszystko bardzo szybko przekwitało

Tulipany nieustannie zachwycały Takie widoki zawsze mam przed oczami, gdy jesienią sadząc cebule psioczę pod nosem

I pomyśleć, że jeszcze miesiąc temu w ogrodzie leżał śnieg

Wymarzony sielankowy ogród..... 18:21, 20 sty 2019

Do góry
Ale ta twoja magnolia jest śliczne.
Taka obrazkowa .Przepiekna
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:43, 20 sty 2019

Do góry
Irenko gratuluję cudownego ogrodu. Magnolia prześliczna. Widzę że znalazła u Ciebie zaciszne miejsce. A czy można prosić o szerszy kadr w jakim zestawieniu ona rośnie? Pozdrawiam.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies