Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 20:46, 26 sty 2019

Tymczasem skończyłam właśnie serwetę robioną na prezent.

Mam nadzieję, że się spodoba
m_gocha 21:08, 26 sty 2019

Margerytka40 napisał(a)
Tymczasem skończyłam właśnie serwetę robioną na prezent.

Mam nadzieję, że się spodoba
Cudna ta serweta! Ależ masz talent... i cierpliwość
Taki prezent własnoręcznie zrobiony to taki od serca i dla kogoś zapewne ważnego
Margerytka40 21:26, 26 sty 2019

m_gocha napisał(a)
Cudna ta serweta! Ależ masz talent... i cierpliwość
Taki prezent własnoręcznie zrobiony to taki od serca i dla kogoś zapewne ważnego

Coś trzeba robić by przetrwać do wiosny, teraz zaczęłam sweterek dla mojej Zosi bo umyśliła sobie jeden wzór. Lubię robić takie prezenty i sama też cieszę się z własnoręcznie wykonanych podarunków, dsrzę je zawsze sentymentem. Do tej pory mam laurki od syna, ma teraz prawie 30lat. Uśmieliśmy się ostatnio jak je wyciągnęłam
Bogdzia 22:18, 26 sty 2019

Asia zdolniacha , we wtorek liczę na korepetycje szydełkowe.
Margerytka40 22:27, 26 sty 2019

Bogdzia napisał(a)
Asia zdolniacha , we wtorek liczę na korepetycje szydełkowe.

Jasne, do wtorku Bożenko, bardzo się cieszę
HalinaF 23:04, 27 sty 2019

Pani Asiu jestem tu nowa,ale znam Pani ogród /śledziłam od pierwszej strony/podziwiam i niedowierzam ,ze można tak przebudować stary ogród .Mialam jednak nadzieje ze Pani coś z istniejącego stanu coś wykorzysta ,a tu wszystko nowe.Podziwam Pani wyobraźnie jak to ma wyglądać za 5-10 lat./kulki z cisa,czy podkrzesane kaliny/.Niech Pani rośnie i cieszy ,będę dalej śledziła Pani zmagania i radość z tworzenia.Mam mała prośbę czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć ile szt.jest posadzone bodziszka Rozanne na rondzie ze tworzy to tak piękne poduchy.?Pisza 7 szt na 1m2.Pozdrawiam Halina z suwalszczyzny.
Margerytka40 09:08, 28 sty 2019

HalinaF napisał(a)
Pani Asiu jestem tu nowa,ale znam Pani ogród /śledziłam od pierwszej strony/podziwiam i niedowierzam ,ze można tak przebudować stary ogród .Mialam jednak nadzieje ze Pani coś z istniejącego stanu coś wykorzysta ,a tu wszystko nowe.Podziwam Pani wyobraźnie jak to ma wyglądać za 5-10 lat./kulki z cisa,czy podkrzesane kaliny/.Niech Pani rośnie i cieszy ,będę dalej śledziła Pani zmagania i radość z tworzenia.Mam mała prośbę czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć ile szt.jest posadzone bodziszka Rozanne na rondzie ze tworzy to tak piękne poduchy.?Pisza 7 szt na 1m2.Pozdrawiam Halina z suwalszczyzny.

Witaj Halinko(pozwolisz, że na Ty ale tu tak jest przyjęte, że sobie nie paniujemy ). Miło mi, że śledzisz moje zmagania. Nie żałuję, że podjęłam decyzję o tak radykalnej zmianie ogrodu choć kosztowało mnie to sporo. Wiele trudnych wyzwań, a ile jeszcze przede mną. To nie tak, że wszystko nowe, wydaje mi się że całkiem sporo zostało, choćby niwaki sosnowe które fajnie udało się wpleść w nowe nasadzenia, brzozy, rząd sosen i wiele jeszcze. A no i przecież magnolia została o którą toczyłam wewnętrzny bój. Ta moja rewolucja to trochę jak wojna o marzenie a na wojnie muszą być ofiary i tak sobie to tłumaczę.
Co do bodziszków to na rondzie mam je posadzone grupkami po 2, 3 sztuki razem. Sadziłam w rozstawie co 45/50cm.
HalinaF 12:03, 28 sty 2019

Pani Asiu dziękuje za informacje i przepraszam ze miałam wątpliwości w kwestii nasadzeń malutkich krzewinek,ale to wynika z mego wieku/70+/.Zakladalam swój drugi ogród 11 lat temu,sadzilam duże krzewy,zywotniki -bo ; czy doczekam kiedy będą piękne :?,Po 10 latach wyrzuciłam wszystkie jałowce,zmieniałam żywopłot na cisowy/i znowu duże -bo czy doczekam?/.Pani jest młoda i będzie Pani obserwować jak rośliny rosną,dojrzewają.Duzo z Pani wątku sie nauczyłam ,jestem przesadna pedantka u mnie pod różanecznikami nie zobaczę ani jednego listeczka tylko sliczniutką drobna korę ,a jak powinno wyglądać ?.To u Pani Toszka pisała mądre porady,za które Pani dziękuje.Zycze by roślinki pięknie rosły,.Bede dalej śledzić Pani nasadzenia i rozwój roślin.Pozdrawiam Halina
Margerytka40 13:58, 28 sty 2019

Halinko
Nalegam, proszę nie Pani-mów mi po imieniu, tak jest prościej
Podziwiam, że mimo wieku jak piszesz dojrzałego masz jeszcze tyle werwy, tyle zmieniasz. Czapki z głów. Rozumiem bo wiem co znaczy kochać ogród i pracę w nim. To jak nałóg
Tu na Ogrodowisku wiele można się nauczyć, sama kiedyś skrupulatnie wygrabiałam wszystkie liście, opadające igły i inne. Teraz wszystko się przydaje a jeszcze dowożę z sąsiedztwa liście dębowe np. Wszystko się przydaje co może po przerobieniu być ściółką i nawet tak jest wygodniej. Jesienią szast prast wszystkie liście na rabaty, większe przemacerowałam kosiarką a mniejsze np brzozowe w całości. Wiosną trochę przepazurkuję i myślę, że wcale nie będzie toźle wyglądać. Najwyżej trochę kory sypnę na wierzch.
Z jałowcami to podobnie mamy, ja też wszystkie wyautowałam
Pszczelarnia 15:08, 28 sty 2019

O magnolię toczyłaś wewnętrzny bój a jak wyglądają Twoje zewnętrzne boje?

Miły i fajny wpis pani Haliny.

Serweta obłędna - ile Ci zajęło jej robienie?