Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Roztoczańskie klimaty 20:38, 15 maj 2014

Do góry
justi napisał(a)
Dzięki Zetko zwiążę na pewno, jak w ogóle przeżyje te deszcze i nie zgnije.

Ja jestem załamana pogodą leje masakrycznie tez się boję tej zgnilizny......a rozplenica nie lubi gliny i dużo wody...u mnie lepiej rośnie na gorszej ziemi
Roztoczańskie klimaty 21:46, 14 maj 2014

Do góry
justi napisał(a)
Zetko, czy rozplenica u Ciebie zimuje czy kupujesz nową na rabatę z rozchodnikami? Kupiłam dwie rozplenice i nie wiem gdzie je przesadzić, na razie wkopałam w szczerym polu

Zimuje bez żadnego problemu ...warunek jest jeden ...musisz ja wiązać na zimę...ja w zeszłym roku nie związałam i kiepsko odbija w porównaniu do tych związanych....więcej tego błędu nie popełnię
Roztoczańskie klimaty 20:32, 14 maj 2014

Do góry
Zetko, czy rozplenica u Ciebie zimuje czy kupujesz nową na rabatę z rozchodnikami? Kupiłam dwie rozplenice i nie wiem gdzie je przesadzić, na razie wkopałam w szczerym polu
Nieuporządkowana działeczka. 11:30, 14 maj 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Posadź jak chcesz, żeby się rozłosły....vo tam powinnaś mieć postaram się wypunktować

hosta falista - cień, w słońcu też wytrzyma
trzykrotka - półcień cień
firletka chalcedońska myszowate liście zakwitnie ci na różowo - słońce
marcinek-słońce
wiczomlecz -słońce
liliowec -słońce
turzyca słońce, półcień
miskant - słońce
machonie, dwie malutkie, półcień
rozplenica trawka - słońce
molinia trawka żóta paskowana-słońce półcień
irysy żółte- woda teren wilgotny

tyle pamiętam

po rozpakowaniu dopiero widać ile tego wow przeżyłam szok znalazłam to co napisałaś i wiele więcej dodam fotki zbliżeniowe może pomożesz rozpoznać które to które dla mnie wszystko podobne do siebie na razie pada więc nie powsadzam na działeczce na razie zrobiłam przetrwalnik w domu i tak to wygląda.

Nie znalazłam wilczomlecza może ty wiesz który to no i nie wiem które to irysy do wody zupełnie zapomniałam i wszystko w ziemie wsadziłam nie wiem czy na razie mogą tak być? pozdrawiam
Nieuporządkowana działeczka. 21:01, 13 maj 2014

Do góry
Posadź jak chcesz, żeby się rozłosły....vo tam powinnaś mieć postaram się wypunktować

hosta falista - cień, w słońcu też wytrzyma
trzykrotka - półcień cień
firletka chalcedońska myszowate liście zakwitnie ci na różowo - słońce
marcinek-słońce
wiczomlecz -słońce
liliowec -słońce
turzyca słońce, półcień
miskant - słońce
machonie, dwie malutkie, półcień
rozplenica trawka - słońce
molinia trawka żóta paskowana-słońce półcień
irysy żółte- woda teren wilgotny

tyle pamiętam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:06, 13 maj 2014

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Irenko wszystko śliczne ale nie ma to jak Rh. To królewskie rośliny. Tak cieszą szczególnie jak rozwijają się pąki. Czekam jak pokażesz ich w pełnym rynsztunku.

Zbysiu, na pewno są cudowne rh, ale dostałam fazę na klony, mam 2...jeden olbrzym, drugi mały i dwa cudne
rh po przekwitnięciu są smutne, coś trzeba im dosadzić, aby ożywić je
...kupiłam trawę, a byłam po co innego
trawa śliczna, kolor i kwiatostan, cena też....jeszcze dokupię, instynktownie ciągnie mnie do niej

z brzegu daliśmy Carex Elata Aurea...przemieszane z Red Baron

kwiatostan akurat mnie się podoba, choć w opisie mało uznania dla niego
no i przy okazji jednoroczne...petunie, bo surfinie były wcześniej..
jeszcze 10 i koniec!
w sumie na obsadzenie skrzyń muszę mieć prawie 100 roślin, dzielę to na etapy..

tu posadzone, w środku rabaty rosną trawy Vertigo - rozplenica słoniowata, ale jakoś powoli
a od drugiej strony hakone, czyli brzegi rabaty wykończone trawą

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:52, 12 maj 2014

Do góry
kasiula79 napisał(a)

rozplenica rubrum jest piękna - miałam w ubiegłym sezonie, pięknie prezentuje się również w donicy, tylko że u nas do kupienia będzie znacznie poźniej

Są piękne tylko nie zimują u nas a szkoda. Będę szukała tanich a maksymalnie wybarwionych.
Lecę w kulki... 22:04, 12 maj 2014

Do góry
grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Ale mam nosa, właśnie chciałam zapytać, czy to już czas na surfinie. Gdzie ty takie ładne, krępe sadzonki kupujesz? U moich sprzedawców surfinie mają takie długie glizdogony, które mi się nie podobają.
Piękna lekcja poglądowa. I pokazuj więcej ogrodu, bo nam się on nie nudzi! Kochana! Chociaż mój ulubiony zakątek z leżaczkiem, plisss! Anko-Sasanko!

Aguś...stęskniłam się za Tobą i Twoim poczuciem humoru....:

Ja nie mam stałego źródła zakupów tych surfinii...kupuję gdzie trafię i wykupuję całą dostępną ilość.
Raz to jest targowisko,raz giełda, raz pobliski market.
Potrzebuję tych sadzonek sporo i rzadko mam je w sezonie z jednego miejsca...
Kupuję zawsze dość wcześnie...dlatego nie mam...jak to ładnie nazwałaś... 'glizdoogonów''
Pierwsze kupiłam 26 kwietnia...
Jak one są już zbyt wyrośnięte trzeba przyciąć...i trochę poczekać, ale wolę ciachnąć niż mieć je takie długie od początku.
Jeśli zakątek z leżakami Twój ulubiony....to for you...
Plaża...Sezon 3 Foty robione dla Ciebie...

Na razie tu pusto...jak na plaży o tej porze roku...
Rozplenica jeszcze malutka...

ale za to widać inne...

Wszystko przycięte...maleńkie

Perukowca też nie widać....bo...bo....
ja nie bojam się mocnego cięcia....
ale tym razem chyba przesadziłam....

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:02, 12 maj 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

A ja sobie dzisiaj zamówiłam szałwię w kolorze pink i posadzilam jeżówki purpurowe. Wiosną posadziłam 4 purpurowe austinki. Czyli będę miała delikatny róż i purpurę oraz niebieska lawendę.

Niedługo będę polować na trawy rubrum

rozplenica rubrum jest piękna - miałam w ubiegłym sezonie, pięknie prezentuje się również w donicy, tylko że u nas do kupienia będzie znacznie poźniej
Początki w Kruklandii 11:48, 12 maj 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)
To może zamiast berberysów puść rozplenice? Byłoby naturalniej..., to pasowałoby do brzóz...

Jest jeszcze mała rozplenica little bunny
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 11:47, 12 maj 2014

Do góry
Rozplenica ja nie przykrywam ...nie ma z nimi problemu trzeba tylko wiązać bo potem kiepsko odbijają po zimie ...jak nie wiązane
Początki w Kruklandii 11:31, 12 maj 2014

Do góry
Zeta napisał(a)
A z jakiego berberysa te kulki mają być?? .......nie wiem czy rozplenica nie zakryje tych kulek?

Przy berberysach blisko rozplenicy sadzić nie będę, bo pewnie by zakryła.
Berberysy mam Admiration....maluchy
Początki w Kruklandii 11:23, 12 maj 2014

Do góry
gusiarz napisał(a)

No i ta rzeczka bererysówka bycza będzie!

Justyś... ja myślę również przyszłościowo i ekonomicznie... jak brzozy się rozrosną będzie tam dużo więcej cienia. Rozplenica i jeżówka lubią słońce, szkoda byłoby je wtedy wywalać. A trawki niskie typu FC lub AM do tego czasu będą już tęgie w pasie (i tu, o dziwo, tęgość w pasie nie przeszkadza ). Będziesz je mogła dzielić i dzielić... zbieraj też z nich nasionka i siej.. u mnie bez problemu wschodzą i szybko rosną. Myślę, że ta rabata byłaby wtedy taka trochę leśna... ale może nie taki efekt chcesz uzyskać.

Ja sama do końca nie wiem jak to ma wyglądać. U mnie wszystko metodą prób i błędów...chociaż staram się żeby od razu było dobrze...tylko nie wychodzi

Frosted mam na innej rabacie, Amazon planuje na jeszcze innej, a 13 doniczek z rozplenicą stoi i czeka na posadzenie Chyba nie ma się co zastanawiać

Zresztą...moje brzozy to z 10 lat potrzebują żeby cień dać hehe
Początki w Kruklandii 11:19, 12 maj 2014

Do góry
A z jakiego berberysa te kulki mają być?? .......nie wiem czy rozplenica nie zakryje tych kulek?
Początki w Kruklandii 10:19, 12 maj 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

No rzeczka taka ma być...na wiosnę by tam tulipany były...też rzeka

No i ta rzeczka bererysówka bycza będzie!

Justyś... ja myślę również przyszłościowo i ekonomicznie... jak brzozy się rozrosną będzie tam dużo więcej cienia. Rozplenica i jeżówka lubią słońce, szkoda byłoby je wtedy wywalać. A trawki niskie typu FC lub AM do tego czasu będą już tęgie w pasie (i tu, o dziwo, tęgość w pasie nie przeszkadza ). Będziesz je mogła dzielić i dzielić... zbieraj też z nich nasionka i siej.. u mnie bez problemu wschodzą i szybko rosną. Myślę, że ta rabata byłaby wtedy taka trochę leśna... ale może nie taki efekt chcesz uzyskać.
Pomysł na ogród 10:06, 11 maj 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Ta zielona kępka (co to z dobrobytem ogrodu -ślimakami- na widłach została podana) to carex Silver Sceptre. Ta duża karpa, gdzie więcej (jak na razie) suchego niż zielonego to rozplenica Hameln (do 60cm), listki zielone to przywrotnik ostroklapowy. A ta miedziana - na nadgłębnik - to turzyca nowozelandzka (jak nazwę sobie przypomnę to zapodam, ale to chyba frosted... głowa jeszcze mi potrzebna, to jej nie dam
Ulowy, kolorowy zawrót głowy to floksy.

super - dziękuję bardzo - już sobie zapisuję

przywrotnik też podzieliłem i posadziłem - wygląda że się będzie ładnie rozrastał
Pomysł na ogród 09:47, 11 maj 2014

Do góry
Ta zielona kępka (co to z dobrobytem ogrodu -ślimakami- na widłach została podana) to carex Silver Sceptre. Ta duża karpa, gdzie więcej (jak na razie) suchego niż zielonego to rozplenica Hameln (do 60cm), listki zielone to przywrotnik ostroklapowy. A ta miedziana - na nadgłębnik - to turzyca nowozelandzka (jak nazwę sobie przypomnę to zapodam, ale to chyba frosted... głowa jeszcze mi potrzebna, to jej nie dam
Ulowy, kolorowy zawrót głowy to floksy.
Żurawka - Heuchera 11:17, 10 maj 2014

Do góry
Nati napisał(a)
ładne sadzonki zrobiłaś , pamiętaj że rozplenica rubrum w naszym klimacie jest raczej jednoroczna

ojejku, nie wiedziałam że przemarza ta trawa
dzięki
mam nadzieję, że sadzonki się ukorzenią
jesienią podczas dzielenia funkii oderwał mi się właśnie taki kawałek roślinki z piętką, mimo woli włożyłam do szklanki z wodą i po 2 tygodniach były piękne, długie korzonki, zdążyłam wysadzić do gruntu i teraz ładnie rośnie
Żurawka - Heuchera 10:58, 10 maj 2014

Do góry
ładne sadzonki zrobiłaś , pamiętaj że rozplenica rubrum w naszym klimacie jest raczej jednoroczna
Rozchodnik okazały - Sedum spectabile 13:50, 08 maj 2014

Do góry
inag napisał(a)
Witam.
Zakochałam się na zabój w duecie: rozchodnik okazały - rozplenica. Postanowiłam zrobić rabatę z tych włąśnie roślin u siebie. Wybrałam już rozchodnik dark red + biały do tego (może alba), nie mam pojęcia tylko jaki gatunek rozplenicy będzie najlepszy??? Wiem, że jest ich conajmniej kilkanaście... Mogę liczyć na jakąś podpowiedź??? Będę wdzięczna...

U mnie rośnie z rozplenicą hammeln
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies