Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Mala_Mi 09:55, 27 maj 2014

W lustrze ma sie odbijać ogród, a nie taras (nawet najpiękniejszy).. też na to miejsce mówię NIE.
Pszczelarnia 10:31, 27 maj 2014

Izuś, szczerze? To lustro to jak w garderobie teatralnej. Powieszone. Chyba chwilowo? Musi być większe i na ogród taflą skierowane. Idź do Magdy 70 , ona ma lustro nowoczesne, ciekawe. Lustro w ogrodzie to najwyższy stopień trudności.

I bodziszek z paprocią dają radę pod drzewem? Nie za sucho im? Jak Ty to robisz?
Margarete 12:03, 27 maj 2014

Co do lustra sie nie wypowiadam,.....nie moje klimaty,nie umiałabym go nawet u siebie zaaranzować do moich ogrodowych wnętrz, wiec tym bardziej u ciebie nie podowiem. Za lawenda na froncie oddaje głoś i ja a crrexy ice...cos tam....mozeszposadzic w półcien, dadzą rade i rozjaśnia- Ania ma racje.

Bardzo bardzo zmienia sie ten tój ogród....z naciskiem na ogród....., a to otoczenie ścian i cegły nadaje mu niepowtarzlny sznyt, jak podrosna rosliny to juz pod koniec tegosezonu bedziesz miec busz nie mówiąc juz o przysłym roku.
Tak sobie myślałam co wsadzisz w mijsce niezapominajek z tulipanami bo za chwilke cholery dostaniesz patrząc na te zółknące liście, skoro nic ich nie przysłoni............żal że to piekno takie krótkie i ulotne jest, zestawienie byo boskie ale...tylko na moment, na wiosne, a tu jeszcze 3 inne pory roku przed toba.
Kibicuje zmianom na kubiku z niezapominajkami, ale masz racje - gdzies tam w innym miejscu zostaw tą kompozycje bo była boska...różowe tulipki i niebieskie kwiateczki niezapominajek- ukradłam ci jeda fotkę i wstawiłam u siebie w kompie do moich ulubionych, miałam dac na tapete, ale troche za ciemna była..........
Margarete 12:06, 27 maj 2014

Mam jeszcze pytanie o kompozycje bodziszka z paprocia pod drzewem, masz tam dużo cienia na pewno ale czy masz sucho ? ja mam po srodku trawnika duze drzewo które tez bym czyms podsadziła ( jedyne moje duże drzewo) i teraz jest cien wokół niego ale generalnie jest tam bardzo, bardzo sucho wokół, latem trawa własnie tam pierwsza robi sie zółta, wyschnieta....a u ciebie jak to wygląda ?
Milka 12:58, 27 maj 2014

Konstancja30 napisał(a)
i zapadła decyzja ... kubik z niezapominajkami przestanie być kubikiem z niezapominajkami ... sama aranżacja będzie ale nie wiem jeszcze gdzie ...

w kubiku zostać nie może bo to miejsce widoczne z salonowej kanapy ... ulicy ... arena można rzec ... nie może mnie cieszyć 2 tygodnie w roku a irytowac resztę ...

kubik będzie podwyższony ... zimozielony ... jesienny w kolorze ... z wysokimi nasadzeniami na plecach a niżej zgodnie z nauką stopni rabat ... tyle wiem ... ale jak to zrobić jeszcze nie wiem

Jestem za, choć w fazie rozkwitu było cudownie
pod drzewkiem fajne paprocie i bodziszki, a lustro na murze już zostaje? i jaką ławeczkę wstawisz? też szukam kolejnej, może zgapię od ciebie?
Madzenka 19:24, 27 maj 2014

Hm dumam... Lawenda czy rozplenica little bunny ? U mnie wybrałam little bunny .... twoja lawenda viva ma szansę być piekna nawet zima.... Pomyśl jednak o trawce, nie musi być ice dance...
Pieknie i stylowo juz jest.
Moja pluskiwca niby rośnie pod brzozą ale lepetyna ma w pełnym słońcu, noegi jednak w całkowitym cieniu. Dla koloru ozdobnych liści warto ją sadzić.
Konstancja30 19:38, 27 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)

Mój głos lawenda na front... będzie ładniej, a Ice Dance do cienistej rabaty którą rozświetli.

Anek no i ja mam fioła z tą lawendą a w sobotę notowałam i słoneczko tam działa super ... ice pójdzie na wprost gdzie jednak jakiś czas dom otula rabatę cieniem ... obie (rabaty znaczy ) na tym skorzystają ...

Mala_Mi napisał(a)Świecznica nie lubi za dużo słoneczka... kwitnie stosunkowo krótko... lubi dość wilgotono.[/quote

w miejscu gdzie teraz jest tojeść słoneczka mniej ... znacznie mniej więc jest ok dla świecznicy ... za nią donice z jednorocznymi i parkan z buksika ... pod 50 cm aranżu (bendzie ! ... uruchomić wyobraźnię ) ... więc tak sobie mniemam, że dla tego jej zjawiskowego kwitnienia mogę sobie na nie poczekać ... a kolor samych liści w międzyczasie będzie ozdobą ...

Rozumiem dylemat z kjubem niezpominajkowym....

samo połączenie mnie urzekło ... i gdzieś zaistnieje ... ale nie tu bo to punk bardzo dostrzegalny tak z ulicy jak z mojej kanapy ... poza tym to miejsce pod kamienicą wymaga wysokich nasadzeń ... coś musi zamknąć w ramionach tę studnię pod ceglaną ścianą ... nie wiem dlaczego 20 lat temu na to nie wpadłam ... jak to mówią lepiej późno niż wcale ...
dlatego ramiona a później sama słodycz pod ...

Mala_Mi napisał(a)
Bodziszek z paprocią... piękna aranżacja Baaaaaardzo mi się podoba
Może z ogrodniczkowaniem jeszcze sie uczysz, ale zmysł estetyczny masz wysoko rozwinięty.. i stworzysz cudo nie ogród.... a jakbyś miała nadmiar gotówki..to dopiero byśmy wisiały wszystkie na płocie

Anuś ten brak nadmiaru to mi nawet czasami jest ratunkiem od nieprzemyślanych inwestycji ... w omawianej szkółce oczami to ja bym kciała fszystko a jak wiesz rancza to ja nie mam ... i dobrze muszę się dowiedzieć co chcę konkretnie ... już zbyt kocham rośliny by je wyciepać ot tak po prostu ...

inna rzecz, że Adamo wciąż powtarza, że ja z każdego faceta zrobiłabym milionera ... o ile wcześniej byłby multimilionerem ... ale ja twierdzę, ze mu to podszeptuje jego złośliwy testosteron .

no właśnie ... gdy oglądam "Gardeners ..." i tam ten facet w szelkach wtyka tak od niechcenia swe roślinki w rabaty ... ciacha a potem oczy wychodzą jestem jak zaczarowana ... to instynkt ... i Ty to masz ... nie żeby specjalnie ... ot tak mimo woli ... a ja wsadzam jeżówkę w rządku i to silniejsze ode mnie ... wierzę, ze kiedyś wyrzucę z oczu te lenijkę
a kompozycja jak wiesz nie moja ... angielska ... my tylko zgapiamy bo cóż wyłamywać drzwi gdy już ktoś ma do nich klucz
Konstancja30 20:00, 27 maj 2014

Pszczelarnia napisał(a)
Izuś, szczerze? To lustro to jak w garderobie teatralnej. Powieszone. Chyba chwilowo? Musi być większe i na ogród taflą skierowane. Idź do Magdy 70 , ona ma lustro nowoczesne, ciekawe. Lustro w ogrodzie to najwyższy stopień trudności.

I bodziszek z paprocią dają radę pod drzewem? Nie za sucho im? Jak Ty to robisz?

Ewuś napisałam, że to lustro przytargane poglądowo ... musiałam sobie zobaczyć i zobaczyłam ... nawiasem mówiąc przytargane z garderoby i do niej wróciło ... i nigdy nikomu bym go nie oddała bo ono ma moc ... WYSZCZUPLA !!! ... to jedyne lustro na świecie do którego dochodzę bez paniki ... ... i ono mi jest potrzebne a roślinki istnieją bez fit odbicia ... a nawet wskazane by fit nie reprezentowały ...

widziałąm lustro Magdy ... u nas też gdyby miało zaistnieć to na całym przęśle ... i koniecznie utopione w bluszczu i róży ... odbijać ma się w nim to co na rabacie przed ... powielać ... wiem, że to trudne dlatego latam z takim, które można przenosić ...

chcę osiągnąć taaaki efekt ...

a może z elementem sirkania ? ... ... kiedyś napotkany w necie

i spotęgowany zeszłorocznym objawieniem podczas święta róż w ogrodzie Dany ... i Anuli ...

i osiągnę ... nawet gdybym przez najbliższe 365 dni w roku nie miała myśleć o niczym innym ...
mam inne miejsce na lustro ale temu choć przez chwilę byłam na nie ... nie mówię nie ... ot kobieca natura ... choć odbija się w nim taras ... (nawiasem mówiąc u Magdy też odbija się taras a wygląda to bo taras skończony ) ... taras ma pochłonąć cegła i lawenda ... na nim będzie mały ogródek w donicach ... więc wszystko przed nami

o bodziszku i miejscu pod drzewem odpowiem przy Margaret
Konstancja30 20:33, 27 maj 2014

Margarete napisał(a)
Mam jeszcze pytanie o kompozycje bodziszka z paprocia pod drzewem, masz tam dużo cienia na pewno ale czy masz sucho ? ja mam po srodku trawnika duze drzewo które tez bym czyms podsadziła ( jedyne moje duże drzewo) i teraz jest cien wokół niego ale generalnie jest tam bardzo, bardzo sucho wokół, latem trawa własnie tam pierwsza robi sie zółta, wyschnieta....a u ciebie jak to wygląda ?

pod drzewem mam kubik z krawężników co daje jakby donicę na wysokość ok 30 cm ... w nia wpakowałam dobrą ziemię ... pomiedzy konary ogromnej jodły nie wcisnęłabym nawet wykałaczki ...
pierwsze podejście było nieudane ... bergenia strzeliła focha ale jej się nie dziwię ... ziemię wówczas dałam lichą i nie starczyło wyobraźni by odkryć, ze przez gęste gałęzie niewiele deszczu dociera do ziemi ...
teraz po prostu podlewam nawet gdy pada ... co do słoneczka to jest w tym miejscu go sporo ... zwłaszcza gdy sobie ono przenika przez gałęzie iluminacja na dole jest niesamowita ... jaskrawozielona paproć kontrastuje z niebieskim odcieniem zieleni bodziszka ... a subtelny kwiat bodziszka to już mnie w tym wszystkim totalnie rozkłada na łopatki ... gdy bodziszek skończy spektakl zakwitną pojedyncze kwiaty tojeści ... tak będą tam dzioby ... ciekawa jestem efektu

wiem, ze wszystkie te roślinki są ekspansywne ... jestem przygotowana na jesienne podziały ... poprawki się zrobi bo juz mądrzejsza o obraz jestem ... a z nadwyżek powielę urocze plamki kompozycji w innych miejscach ...
Konstancja30 20:38, 27 maj 2014

irena_milek napisał(a)

Jestem za, choć w fazie rozkwitu było cudownie
pod drzewkiem fajne paprocie i bodziszki, a lustro na murze już zostaje? i jaką ławeczkę wstawisz? też szukam kolejnej, może zgapię od ciebie?

lustro wróciło do garderoby ... jak wspomniałam poprawia mi samoocenę ! więc musi zostać gdzie było

ławeczka, o której wspomniałam ma być na końcu pasa trawnika wtopiona w niebawem tam zasadzone hortensje Polar bear ... plus jakieś trawki pewnie ...
jaka ławeczka ... znalazłam wymarzoną ale cena zaporowa więc ... więc wstawię tanią ławeczkę ...