Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ...

Konstancja30 12:12, 31 maj 2014

Mala_Mi napisał(a)
(...) ... Świecznica ciemna z jasnym hakone... mi się w oczach już pojawiło zestawienie i sie podoba.. lepiej niż z paprociami, które później startują niż hakone.. i są ekspansywne

wyczytał ...

chciejstwo świecznica plus hakone jaskrawozielone wpisane na mocną listę do zrealizowania ...

ewoluowałam jak nic bo nie wystarcza mi już obsadzenie rabaty żeby było po mojemu ...

weszłam schodek wyżej i teraz bawi mnie (tymczasem w wizualizowanych spekulacjach - milionera kcem ) .... :

*** tworzenie kompozycji z roślin niebanalnych i tych najpospolitszych od wieków ...

*** łączenie przenikających się kolorów i zaskakiwanie kontrastami czy to liści czy kwiatów

jeżeli chodzi o paprocie to mam do nich słabość i nie ma co ukrywać fioła absolutnego ...

http://www.pinterest.com/pin/437975132485028742/

uwielbiam w nich ten moment gdy się budzą i rozwijają nieśpiesznie z zaciśniętej pięści w rozciapierzoną dłoń ... lubie ich ekspansywność (kontrolowaną ) ale masz rację nie przed świecznicą bo to ona ma grać pierwsze skrzypce w tym tandemie ... mam ich sporo na rabacie pod tarasem w tej części ocienionej przez płot i graby ... no właśnie nazwać ją "grabową" czy jak dawniej "leśną" ? ...
Konstancja30 12:27, 31 maj 2014

Marzena2007 napisał(a)
Iza ja mam w tym roku rozplenice medium z jeżówkami, nie wyobrażalam sobie tegorocznego lata bez jeżowek i traw. A za rok będzie jeszcze więcej.
Aha i nie wyobrażam sobie stip bez tojeści purpurowej jakiś wpływ CHFsh też musi być

Madżen gdy pierwszy raz zobaczyłam u Małej jeżówki to pamiętam jak momentalnie w mym umyśle powstało zapytanie "jesus co za robal je dopadł, ze tak płatki im opadły ... brzydactwa" ... serio ... dziś nie rozumiem tamtej KOnstancji vel Izabeli jak mawia Pszczółka ... ganie neurona za taaaką głupotę !!! i kofam jeżówki całą sobą (a jest tego trochę ............ trochę więcej niż trochę niestety ) ...

wrzuć mi linki jeżeli masz obrazki jeżówek z rozplenicami ...

tojeść purpurowa i stipy ... obrazek poproszę ... chyba kojarzę ale to co kojarzę z CHFSH nie konweniuje z tym co wynorałam w sieci jako tojeść purpurowa ...

natomiast purpurowe liście i purpura w samej sobie opętała mnie na amen ...

bodziszek ... prawda, ze cudny http://kwietnik.com.pl/pl/p/bodziszek-plamisty-Elizabeth-Ann-lac.-Geranium-maculatum-kod-8997/9295

i podobne

http://kwietnik.com.pl/pl/p/bodziszek-New-Dimension-lac.-Geranium-kod-8999/8054
http://kwietnik.com.pl/pl/p/bodziszek-Dark-Reiter-lac.-Geranium-kod-8941/8021

i chciałabym wiedzieć co to jest ... te ciemne dzioby jakby ??????????

http://www.pinterest.com/pin/437975132485029018/ ... zachwycające
Sebek 12:37, 31 maj 2014

Jeżówki z rozplenicami mam tu - tak jakby, bo na jednym zdjęciu się nie znajdują
http://www.pinterest.com/sebastiancholew/rabaty-bylinowe/

wpisz w wyszukiwarce Lady Farm - tam powinny być zdjęcia z połączonymi jeżówkami i trawami

Sebuśkam!
Zielona 14:46, 31 maj 2014

Iza - zajrzyj do mnie Na zachętę zostawiam

Mala_Mi 17:40, 31 maj 2014

Może nie do końca razem, ale jak się uruchomi wyobraźnię...
Konstancja30 17:52, 31 maj 2014

Marta byłam widziałam ... padłam z chciejstwa i zachwytu ale i radości, ze jest u nas

Mała a nie mówiłam, że u Ciebie nasze polskie CHFSh jest ... no jak nie jak tak !!! ... bossskie absolutnie a jak wiesz ja generalnie nie mam skłonności do przesady ... chyba, ze o kfiatki chodzi ...
Mala_Mi 17:58, 31 maj 2014

Tylko u mnie jest rozplenica niska na dolnej rabacie, potem na górnej jest hochla zielona i jeżówki... a normalna rozplenica jest na lewej rabacie... ale jak się patry z tarasu to widać i jeżówki i rozplenicę..
Znalazłam jeszcze takie..

paniprzyroda 06:53, 01 cze 2014

Na bieżąco, prawie Doczytałam u Małej o rozmarynie? Jednoroczny w naszych warunkach, wykopany i przetrzymany przez zimę może odbijać ale rewelacji nie ma, podatny wtedy na owady. Jako jednoroczny bezproblemowy. Pozdrawiam.
Konstancja30 10:06, 01 cze 2014

uwielbiam soboty z mną i Adamo w ziemi ... ba ... nawet uwielbiam niedzielne poranki z efektem dnia poprzedniego w mięśniach i krzyżu ... maść idzie tonami ...

wczorajsza gleboterapia to zapoczątkowana przez Małą i na stałe już wpisana w moje życie akcja "przenosimy z flanki na flankę " ...

i tak szpaler ice dance przemaszerował przez trawnik i mamy nadzieję docelowo umościł sobie miejscówkę pod Phantomami ... rzut oka i ostatnie fascynacje z mocnym bordo w tle kazały mi wcisnąć pomiędzy akcent tegoż koloru z żurawki ... rabatka mała ale jestem zadowolona ... przynajmniej dziś bo już byłam na obchodzie w pidżamce zresztą ...

na "brzozowej" domeldowałam ... ajajaj ... domeldowaliśmy : naparstnicę, carex amazon mist, jeszcze jednego "polar bear" bo co dwa misie to nie jeden ...
pomiędzy róże a pod jeżówkami wcisnęłam rozplenicę ... no mussssiałam !!! ... jak się na pinsie napaczyłam ... jak Mi zdjęcia zobaczyłam i Madżen też ma ... no to jak ja mam nie mieć ???

co gorsza ... też wirus od Małej upirdutałam kawałek ... bez paniki 40 cm trawniczka i wsadziłam szpaler z horti Polar bear mający stanowić plecy dla domniemanej ławeczki ... tuż przy dwóch brzozach (z których jedna chyba się odmeldowała ... trudno ) ... vis a vis tkwi sobie grab tak sprytnie pod dachem posadzony ...
i jest nowa koncepcja grab emigruje na tyły pod tras bo tam mi jeden wypadł więc jest poczeba
a w jego miejsce sprawimy sobie brzózke pendula co wysoka nie urośnie
a ja będę się delektować lekturą na ławeczce między brzózkami z hortkami i trawami za plecami ... miodzi nie

śniadanie mnie woła

fotki bendom jak wyjdę na zewnątrz bo wczoraj nie było czasu na udawanie paparacci
malgorzata_s... 10:17, 01 cze 2014

Izabelo to choroba nieuleczalna te przenosiny Ja też przenoszenia i zmieniamy stale Pozdrawiam i czekam na fotki z niecierpliwością