Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Naturalistyczny z duszą prerii.

Ogród Naturalistyczny z duszą prerii.

Katte 18:05, 01 maj 2020

Tak bardzo liczę na te sadźce wszystko już jest zielone , a one ani drgną coś czuję że chyba zdechły .
Wrrrr
W necie nie można znaleźć jak wygląda zaczynający wegetację więc słabo.
Mam ich 5 i żaden nie raczy się pokazać:-/
Elka 21:10, 01 maj 2020

Hej. Ślicznie się u Ciebie zapowiada. Inspiracja cudna. Trzymam kciuki, żeby Twoja też tak pięknie wyglądała.
sylwik69 12:40, 03 maj 2020

Dziewczyny podziwiam Was szczególnie te które macie małe dzieci bo tego czasu naprawdę macie dużo mniej !!!
Kasia inspiracje masz cudowne,ogrody tego projektanta to dla mnie dzieła sztuki i masz duże szanse aby do nich dążyć i stworzyć u siebie ich namiastkę
Większość z nas tworzy i pracuje w ogrodzie samodzielnie.To fajnie,że się wspieramy i podnosimy na duchu w chwilach słabości
Dużo już zrobiłaś,efekty widać na zdjęciach
Przemyśl kwestię żwirku przy skrzyniach...ja swój zlikwiduję i zastąpię korą,która jest wg. mnie mniej problematyczna i nada temu zakątkowi bardziej sielski wygląd
Anda 12:54, 03 maj 2020

Katte napisał(a)
Tak bardzo liczę na te sadźce wszystko już jest zielone , a one ani drgną coś czuję że chyba zdechły .
Wrrrr
W necie nie można znaleźć jak wygląda zaczynający wegetację więc słabo.
Mam ich 5 i żaden nie raczy się pokazać:-/

Tak wyglądają, jak zaczynają

https://green-24.de/forum/weblogs/upload/9/3802300304a2e6e8438827.jpg
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Katte 14:04, 03 maj 2020

sylwik69 napisał(a)
Dziewczyny podziwiam Was szczególnie te które macie małe dzieci bo tego czasu naprawdę macie dużo mniej !!!
Kasia inspiracje masz cudowne,ogrody tego projektanta to dla mnie dzieła sztuki i masz duże szanse aby do nich dążyć i stworzyć u siebie ich namiastkę
Większość z nas tworzy i pracuje w ogrodzie samodzielnie.To fajnie,że się wspieramy i podnosimy na duchu w chwilach słabości
Dużo już zrobiłaś,efekty widać na zdjęciach
Przemyśl kwestię żwirku przy skrzyniach...ja swój zlikwiduję i zastąpię korą,która jest wg. mnie mniej problematyczna i nada temu zakątkowi bardziej sielski wygląd

Biję się ciagle z myślami - czy właśnie może nie wysypać korą.
Masz na myśli upierdliwe liście ,igły i inny szmelc który ciężko wydłubać z kamieni ?

Ostatnio walczę z rabatą przed domem która dla testów została wysypana granitowym żwirem , armageddon wyrwać cos większego , i nieprawda ze lepiej oddychają rośliny bez maty - szmaty . Korzenie niektórych roślin były płytko pod kamykami , tak samo jak przy szmacie , i jestem zdania ze czesciowo warto podłożyć, bo życia nie starczy na pielenie chyba ze masz malutki zakątek .
Oczywiście nie dosypując do samej rośliny .
Katte 14:07, 03 maj 2020

Anda napisał(a)

Tak wyglądają, jak zaczynają

https://green-24.de/forum/weblogs/upload/9/3802300304a2e6e8438827.jpg

Obcięłam je na jesieni do ziemi samej bo były zdrewniałe i suche .
Czekam cierpliwe , narazie nic podobnego nie widać ;-(
sylwik69 18:02, 03 maj 2020

Katte napisał(a)

Biję się ciagle z myślami - czy właśnie może nie wysypać korą.
Masz na myśli upierdliwe liście ,igły i inny szmelc który ciężko wydłubać z kamieni ?

Ostatnio walczę z rabatą przed domem która dla testów została wysypana granitowym żwirem , armageddon wyrwać cos większego , i nieprawda ze lepiej oddychają rośliny bez maty - szmaty . Korzenie niektórych roślin były płytko pod kamykami , tak samo jak przy szmacie , i jestem zdania ze czesciowo warto podłożyć, bo życia nie starczy na pielenie chyba ze masz malutki zakątek .
Oczywiście nie dosypując do samej rośliny .

Dokładnie o tym myślę korę przepazurkujesz i git! jakoś do preriowego ogrodu żwir mi nie pasuje wybacz
Katte 19:26, 03 maj 2020

Typowa preria nie ma żwiru , bo to łąka .
Ogrody Oudolfa mają wyżwirowane ścieżki , wysciółkowane zrębkami lub po prostu trawniczek .

Co do warzywniaka to chodzi mi o to by nie zarastały chwastami wkoło .
Ale mam fajny patent . Widziałam jak podkładają kartony poprostu tekturowe między skrzynie lub grzędy
I na to mozna wysypać korę .
Stłumi chwasty i ulegnie z czasem rozpadowi .

U mnie raczej sprawdzi się kora , bo wolę z niej wyciągać chwasty niż z tego żwiru .
Korę chciałam dać pod owocowe krzaki obok skrzyń ale wciągnę je poprostu i bedą całością
W sumie łatwiejsze w obsłudze .

popcorn 08:44, 04 maj 2020

Kasia jak masz wybór żwir czy kora, to kora. Wprawdzie trzeba ją uzupełniać. Ale żwir miałam i mieć więcej nie będę, za chwilę i tak wszystko w nim rośnie. I nie daj boze coś poprawiać czy przesadzać a Twój ogród się zapowiada na taki z periodycznym przesadzaniem (tak jak i u mie buahahaha)

Co za rośliny masz co mówisz że nie pasują do prerii? Wymień się z kimś, daj ogłoszenie tu na bazarku, działa!!!
Też mam takie co nie pasują, ale z drugiej strony posadziłam je z czymś i wygląda to ok. Póki co A potem się zobaczy

KasiaWB 11:15, 04 maj 2020

Hej Kasia podoba mi się założenie ogrodowe Kawał roboty już wykonaliście Brawo My dobrze wiemy ile to pracy
Chcesz jeżówki, takie różowe zwykłe?