Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 20:12, 27 lut 2022

Judith napisał(a)
Dzień dobry, Galgasiu, przychodzę od Magary. Przyszłam, patrzę i czytam i nie wiem - jak to możliwe, ze dotychczas do Ciebie nie trafiłam?? Choć murek skądś mi sie kojarzy, ale to chyba z czasów, gdy bywałam tu cichaczem i plątałam sie po forum to tu to tam .
Przejawy wiosny masz niezwykłe jak na koniec lutego - te kwitnące kaliny!! I forsycja, która już żółtość pokazuje!!
Hej, dzień dobry, witam Cię serdecznie To duża radość czytać, że spodobało się Tobie u mnie Proszę, rozgość się
Wiosną pod koniec lutego nie jestem zbyt zaskoczona, bo tu u mnie jednak szybciej przychodzi, taki klimat...

Tess 20:18, 27 lut 2022

Pszczoła???? Nie do wiary. Ja dzisiaj co prawda biedronkę w moim widziałam. Ale pszczoła????
mrokasia 20:49, 27 lut 2022

Biedronkę to i ja dziś widziałam .
Basieksp 20:52, 27 lut 2022

A ja ani pszczoły, ani biedronki może za słabo się rozglądałam
Gruszka_na_w... 21:39, 27 lut 2022

Cudne masz te iryski! Pogodziłam się już, że mnie nie lubią.
Swoje zrębki wrzucam głównie pod krzewami, na rabaty zapłocia- takie mniej wyeksponowane miejsca. W marcu wszystkie rabaty ozdobne są nawożone Yara Milą. Do jesieni po zrębkach z reguły nie ma już śladu. Rośliny są w dobrej kondycji, więc chyba im te zrębki nie podbierają jedzenia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 22:09, 27 lut 2022

Anda napisał(a)

Masz wszystko na słońcu i nie masz ciężkiej gleby, więc spokojnie możesz sypać kompost

Nieprzekompostowana zrębki bedą się kompostować na rabacie. Mikroorganizmy, które się tym zajmują potrzebują do tej czynności azotu. Tego azotu zabraknie wtedy roślinom do wzrostu. Dlatego przed wysypaniem zrębek powinnaś była obsypać ziemię wiórkami rogowymi albo innym nawozem azotowym. Teraz możesz nimi posypać zrębki i je dobrze przemieszać, tak żeby miały dostęp do gleby. Nawozy mineralne są dostępne (w przeciwieństwie do nawozów organicznych jak wiórki) od razu i się szybko wypłukują, więc musiałabyś dostarczać ich częściej. Lepsza byłaby gnojówka z pokrzyw

Dzięki

Zrębki wysypałam, żeby przykryć masy liści, które zostawiłam na rabacie. Nie mogę ich przemieszać bo wyciągnęłabym te liściory na wierzch. Mam obornik granulowany, rozmieszam go z wodą i tym na razie podleję zrębki. Jak tylko pokażą się pokrzywy to na pewno podziałam z gnojówkami
Magara 23:02, 27 lut 2022

Tess napisał(a)
Pszczoła???? Nie do wiary. Ja dzisiaj co prawda biedronkę w moim widziałam. Ale pszczoła????

Przyłączam się do zdziwienia. Niepoprawną pszczołę proszę pouczyć, żeby nie psuła krwi Twoim forumowym koleżankom i schowała się jeszcze na trochę (np. w bergeniach może się schować )
galgAsia 06:28, 28 lut 2022

Dziewczyny!
Są wiórki rogowe!
antracyt 08:47, 28 lut 2022

Magara napisał(a)

Przyłączam się do zdziwienia. Niepoprawną pszczołę proszę pouczyć, żeby nie psuła krwi Twoim forumowym koleżankom i schowała się jeszcze na trochę (np. w bergeniach może się schować )

Kawa 11:13, 28 lut 2022

Asia no wiosna jak nic u Ciebie
u mnie dzisiaj śnieg

pszczoły jeszcze u mnie śpią albo latają jak nie patrzę