Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Kordina 00:02, 10 kwi 2023

Ale masz fajne kolorowe bajkowe hiacynciki
galgAsia 09:12, 11 kwi 2023

Święta, święta, i już po... No i całe szczęście, bo ileż można...
Szkoda tylko, że ja mam dzisiaj wolne, a za chwilę lunie deszcz ( no chyba, że nie...?)
Wczoraj była cudna pogoda, choć momentami już za gorąco. Cały dzień słońce Ostatnio odnotowałam wybitny deficyt w tym zakresie, więc trochę się wyrównało.

Na tapetę wjechały porządki w ogrodzie ozdobnym; przedstawia on sobą obraz nędzy i rozpaczy...

Wydałam wojnę glistnikowi jaskółcze ziele, który strasznie się rozpanoszył, a za chwilkę zacznie kwitnąć Więc rzutem na taśmę opieliłam dwie rabaty, zyskując: ból pleców (wiadomo), ból głowy (od gorąca), stertę glistnika. Część od razu wrzuciłam do wiaderek na gnojówkę. Na co ta gnojówka?
- dostarcza azot, podobnie jak pokrzywa - do podlewania bylin, krzewów i drzew owocowych i ozdobnych;
-działa zabójczo na muchy i bielinka kapustnika (podlewać profilaktycznie warzywa kapustne na liście);
-zapobiega szarej pleśni tulipanów
- jak wszystkie gnojówki, przyspiesza kompostowanie.

Co ważne - pomarańczowy sok glistnika działa drażniąco na skórę i oczy! Nie należy podlewać warzyw o krótkim okresie wegetacji (rzodkiewka , szpinak). W przypadku zwalczania bielinka na warzywach kapustnych zachować okres karencji 15 dni przed zbiorem.
galgAsia 09:24, 11 kwi 2023

W planach mam jeszcze gnojówki z mlecza i pokrzywy, tylko mi wiaderek zabrakło... Muszę uzupełnić stan posiadania, bo teraz mam i więcej roślin do podlewania, i dwa razy więcej kompostowników
A mlecz zaczyna już kwitnąć, gnojówka z kwiatami ma mieć kwaśne pH (muszę zbadać) i nadaje się do podlewania roślin kwasolubnych! Ma też więcej fosforu i potasu niż ta z samych liści, więc warto nią podlewać agrest, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki, drzewa owocowe.
Co jeszcze robiłam w ramach świętowania? - kompost przerzucałam . W ub. roku był taki suchy po zimie, że musiałam go podlewać, w tym roku aż dziw, że nie zaczął gnić, tyle miał wody. Oczywiście, sryliony dżdżownic
antracyt 09:29, 11 kwi 2023

Już Ci mniszek kwitnie? Muszę mężatemu przypomnieć żeby ziemniaki w worki posadził.
Też jestem zadowolona z tegorocznego kompostu
A gdzie zdjęcia?
galgAsia 09:35, 11 kwi 2023

W tym roku mam kumulację Zakwitną mi obie świdośliwy!!! Po prostu nie mogę uwierzyć w swoje szczęście!!! Niby nic , ale oba drzewka nabyte i posadzone 3 lata temu dotychczas wcale nie kwitły... tzn. mniejsza obdarzyła mnie kilkoma kwiatkami w ub. roku, większa ani jednym. Już rozważałam przesadzanie, a tu oba drzewka obsypane pąkami kwiatowymi O, takimi o:

Jabłonka Ola też za chwilę obsypie się różowymi kwiatuszkami

A z listków to miodowozłote grujecznika ślicznie wyglądają podświetlone słońcem

Za to tych świecznicy prawie nie widać, a też cieszą jak nie wiem

galgAsia 09:43, 11 kwi 2023

Jesienią muszę nabyć i posadzić białe szachownice. Na zdjęciach wyglądają obłędnie
Moje poletko powoli przyrasta

Anemone blanda odnajdowane w różnych zakątkach ogrodu - to lubię

Zobaczyłam takie zestawienie w internetach - zawilce, kokorycz Purple Bird (to ta, którą mam) i Beth Evans (to ta, którą mieć zamierzam ). No baja po prostu.

sarenka 09:43, 11 kwi 2023

Świdośliwa zakwitną to posmakujesz owoce ja mam 2 śś i dokupiłem w zeszłym roku dwie - jedna balerinę a druga William.
Wczoraj też popracowałam w ogrodzie,cała największą rabatę posprztalam dzięki czemu ból.plecow mam zapewniony na kilka dni
U nas dziś zapowiadają słoneczny,ciepły dzień
galgAsia 09:45, 11 kwi 2023

A teraz magnolie, magnolie, magnolie... Na razie królują gwiaździste, ale cała reszta już pokazuje kolorki

galgAsia 09:46, 11 kwi 2023

galgAsia 09:52, 11 kwi 2023

March til frost pokazała dwa pąki, ale jest cała nimi obsypana, więc nadzieja jest. W ub roku wcale nie zakwitła, posadzona rok wcześniej. Widocznie po posadzeniu musi poświęcić siły na ukorzenienie i aklimatyzację