Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

April 10:20, 07 kwi 2023

galgAsia napisał(a)
Jolu, moja kokorycz rośnie w skrzyni, tu ziemia mocniej i szybciej się nagrzewa. Może to...?
No i kokorycz nie lubi wapnia. Więcej nic Ci nie podpowiem, bo sama jeszcze niewiele o niej wiem

U mnie o wapń trochę trudno wszędzie igły, więc powinno być ok, a nie jest.
Księżyc, a właściwie jego pełnia o ciekawej nazwie

Chyba musisz podkarmić tego rodka bo bardzo blady. Żelaza mu brak
galgAsia 10:25, 07 kwi 2023

April napisał(a)

U mnie o wapń trochę trudno wszędzie igły, więc powinno być ok, a nie jest.
Księżyc, a właściwie jego pełnia o ciekawej nazwie

Chyba musisz podkarmić tego rodka bo bardzo blady. Żelaza mu brak
Hmmm, dłuższą chwilę się zastanawiałam, o czym Ty do mnie...
Rodek na nowej działce, pójdzie za chwilę do Mamy. Ona nakarmi . Ja jestem absolutnie nierodkowa. Sugestie przekażę, dziękuję

A kokorycz może jeszcze śpi... Nie trać nadziei
galgAsia 10:32, 07 kwi 2023

Krajobrazy przedokienne jednak napawają optymizmem
Pomidorki prawie 3tyg. od wysiewu (19.03). Myślę, że za tydzień kolejną przeprowadzka. A dziś może herbatka z pokrzywy i skrzypu...?

Anda 10:57, 07 kwi 2023

Asiu, fajną masz tą lampkę doswietlającą. Możesz mi zdradzić jaka to?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Rojodziejowa 11:26, 07 kwi 2023

Też chcę wiedzieć

Poruszyłaś temat dokarmiania rozsady. Właśnie się doktoryzuję i szukam informacji czym najlepiej, jak często i od kiedy. Bo ziemia do rozsad ma w sobie już trochę dobroci. Czy czekać dopiuero na oznaki braków pierwiastków?
galgAsia 12:15, 07 kwi 2023

Lampa to taka jest:

Zakupiona w Le...y M...n. Chyba skuteczna, bo rozsada jest mocna, nie wyciągnięta, ładnie wybarwiona. Okno jest południowo-zachodnie, ale przy takiej ilości deszczowych chmur byłoby kiepsko.
galgAsia 12:21, 07 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Też chcę wiedzieć

Poruszyłaś temat dokarmiania rozsady. Właśnie się doktoryzuję i szukam informacji czym najlepiej, jak często i od kiedy. Bo ziemia do rozsad ma w sobie już trochę dobroci. Czy czekać dopiuero na oznaki braków pierwiastków?
zdania uczonych, jak zawsze w takich przypadkach, są podzielone. Na pewno lepiej mniej, niż więcej. Można dawać nawóz dedykowany, w dawce 1/2-1/3 zalecanej. Ja zdecydowałam się, za podpowiedzią Hani,na herbatkę. Zaparzę po 1 torebce pokrzywy i skrzypu, wystudzę, doleję wody, żeby starczyło na wszystkie tacki. I już.
Na niedobory nie czekaj, na tym etapie mogą wpłynąć bardzo źle na plonowanie.
Gruszka_na_w... 13:39, 07 kwi 2023

Rozsadę masz przepiękną. U mnie wciąż na etapie tworzenia się liści właściwych. Niewiele było słonecznych dni od czasu wysiewów.
Żurek na trzy domy, a to dopiero! U siebie gotuję żurek na trzy dni.
Odpoczywam po zrobieniu białej kiełbasy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 13:48, 07 kwi 2023

Och chyba skoczę do LM, może uratuję jeszcze moje za szybko wysiane cynie.

Ja przy pikowaniu robię tak: ziemia ze skrzyń warzywnych(już nie ta do wysiewów) + kompost + kawałeczek skórki od banana w nogi.
Kordina 16:12, 07 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)
(...)Poruszyłaś temat dokarmiania rozsady. Właśnie się doktoryzuję (...)

Asiu, ha, ha
Moje rozsady podlewam skórką od banana, szczególnie pomidorki lubią. Pokroiłam na kawałeczki za tydzień przez sitko, resztę zalałam wodą powtórnie i podlewam w dowolnym rozcieńczeniu