Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Rojodziejowa 11:22, 11 kwi 2023

galgAsia napisał(a)
A nie, im mniej składników, tym lepiej . Tylko woda i skórka. A po co chcesz dodawać sody? że konserwanty czy cóś? Jak wrzucam do kompostu, to też nic ze skórkami nie robię. Poza tym, nie jestem pewna, czy przypadkiem nie doszło by do związania potasu i uwolnienia azotu , a tego byśmy nie chcieli...
Nie, sody nie dodawam

No właśnie mam obawy, że w tych skórkach jest masa niekoniecznie naturalnych rzeczy. Soda podobno trochę ich wyciąga. Dlatego zastanawiam się czy niechcący nimi wysiewów nie potraktuję.
Catalinasdiary 12:11, 11 kwi 2023

To dobra wiadomość z tym glistnikiem że się na gnojówkę nadaje, sporo go mam i podrzuciłaś mi pomysł co z nim zrobić, dziękuję. Gratuluję drugiego miejsca ale i życzę dużo sił by na dwa ogrody działać Piękne kwiecie u Ciebie się zapowiada, magnolki jak co roku czarują.
mrokasia 12:57, 11 kwi 2023

Glistnik to się przynajmniej na gnojówki nadaje a szczawik??? To dopiero jest chwaścior! Już czyham na niego z pazurkami. Aaaa, właśnie, muszę sobie dziś kupić nowe pazurki bo stare wczoraj gdzieś zgubiłam w ferworze pracy ogrodowej. Trzy razy całą działkę obeszłam i jak kamień w wodę. Pewnie gdzieś zakopałam niechcący...

Magnolie śliczne! Tej March till Frost Ci zazdroszczę. U mnie dopiero pokazują kolorek. Drżę czy jakieś przymrozki się nie przyplączą.
galgAsia 13:12, 11 kwi 2023

Aaa, byłabym zapomniła Ogłaszam ALERT ĆMA!!! W Wielkanoc dokładnie obejrzałam gałązki bukszpanowe i wiecie co? - one już się wylęgają!!! Są maciupkie, maciupcieńkie i dlatego szybciutko trzeba pryskać. Im mniejsze, tym lepszy efekt oprysków.
Lecę zamówić lepinox!
galgAsia 13:18, 11 kwi 2023

Rojodziejowa napisał(a)

No właśnie mam obawy, że w tych skórkach jest masa niekoniecznie naturalnych rzeczy. Soda podobno trochę ich wyciąga. Dlatego zastanawiam się czy niechcący nimi wysiewów nie potraktuję.
Hmmm... no nie wiem... Ale że soda wchodzi w związek z konserwantami i je unieczynnia? A gdzie to wyczytałaś? Chętnie popatrzę...
galgAsia 13:20, 11 kwi 2023

Catalinasdiary napisał(a)
To dobra wiadomość z tym glistnikiem że się na gnojówkę nadaje, sporo go mam i podrzuciłaś mi pomysł co z nim zrobić, dziękuję. Gratuluję drugiego miejsca ale i życzę dużo sił by na dwa ogrody działać Piękne kwiecie u Ciebie się zapowiada, magnolki jak co roku czarują.
Kasia Ty zgubo jedna, jesteś
Sił i czasu faktycznie czasem brak, ale powoli, powoli chyba damy radę. Za życzenia dziękuję
galgAsia 13:23, 11 kwi 2023

mrokasia napisał(a)
Glistnik to się przynajmniej na gnojówki nadaje a szczawik??? To dopiero jest chwaścior! Już czyham na niego z pazurkami. Aaaa, właśnie, muszę sobie dziś kupić nowe pazurki bo stare wczoraj gdzieś zgubiłam w ferworze pracy ogrodowej. Trzy razy całą działkę obeszłam i jak kamień w wodę. Pewnie gdzieś zakopałam niechcący...

Magnolie śliczne! Tej March till Frost Ci zazdroszczę. U mnie dopiero pokazują kolorek. Drżę czy jakieś przymrozki się nie przyplączą.
Kaśku, szczawika też należy zgnoić i na kompost. Jak przegnije, to krzywdy już nie zrobi. A pomoże w kompostowaniu. Ja wiele różnych zielsk wrzucam do gnojówki, jak nie wiem, co z nimi zrobić
Pazurki znajdziesz, jak nie będziesz ich szukała
Rojodziejowa 13:23, 11 kwi 2023

galgAsia napisał(a)
Hmmm... no nie wiem... Ale że soda wchodzi w związek z konserwantami i je unieczynnia? A gdzie to wyczytałaś? Chętnie popatrzę...

W jednym z artykułów dotyczących właśnie takiej bananowej wody. Niestety ciężko ocenić prawdziwość. Nie znam autora, muszę jakiegoś znajomego chemika zapytać, może mi coś rozjaśni.
galgAsia 17:14, 11 kwi 2023

Dzień wybitnie nieogrodowy, znów leje. W zasadzie to cały dzień leje, bez specjalnej przerwy.
Szkoda, że nie można nałapać wody na zapas na kilka lat
No nic, kiedyś w końcu przestanie, prawda...?
antracyt 17:28, 11 kwi 2023

Podobno w przyszłym tygodniu