Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Wendy79 17:18, 10 lis 2019

A pracuj jeszcze w takim miejscu, gdzie ozdoby świąteczne wystawia się tuż po Wszystkich Świętych... Choinki cięte też zaraz dojadą...W domu praktycznie od lat atmosfery już nie tworzę, bo tak się opatrzę w pracy, że mi chyba bokiem wychodzi.To się nazywa przesyt...
Gruszka_na_w... 17:33, 10 lis 2019

Mary napisał(a)
Może duże płyty granitowe by się na schody do wgłębnika nadały.
Płyta granitowa 60 x 40 x 2 cm szara

Polerowany granit jest niebezpieczny po opadach deszczu, rosie i przymrozkach. Łatwo się przewrócić.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
UlaB 18:26, 10 lis 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Polerowany granit jest niebezpieczny po opadach deszczu, rosie i przymrozkach. Łatwo się przewrócić.

o ile wiem jest tez płomieniowany i stopnice
Z płomieniowanym mam bardzo dobre doswiadczenia od niemal 10 lat (taras i wejście główne) - nie ten z casto ale mysle ze użytkowo to to samo.
galgAsia 19:08, 10 lis 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Mam nadzieję, że aura pozwoliła Ci na ukojenie duszy ryciem w ziemi.

Oj tak, poryłam dziś do woli Co prawda, rano trzeba było sporo odczekać, bo podniosła się taka mgła, że nie widziałam wideł w ręku … Ale potem dało się popracować. Słońca nie było, temp. +5C - trzeba było się uwijać, żeby nie zmarznąć. eM karczował korzenie po żywopłocie, ja kopałam, nawoziłam ziemi i dobroci. Udało mi się wreszcie posadzić ambrowca z Wojsławic.

Jeszcze ma skubaniutki czerwone liście
A po pracy - ciepły posiłek

galgAsia 19:15, 10 lis 2019

Teraz mogę zabrać się za robienie porządków w ogrodzie, już bez obawy, że z powodu pogody ucierpią jakieś rośliny. Trzeci jarząbek wsadzony do dużej donicy, podobny los czeka oczary; schowam je w zaciszne miejsce i powinny przetrwać zimę bez uszczerbku na zdrowiu . Pozostałe donice zadołuję - a są to ilości minimalne w porównaniu z latami poprzednimi.
Wlazłam też dziś do wgłębnika i trochę go odchwaściłam. Sporo tam różnych siewek, które muszę wykopać, bo wyrwać się już nie dały. Ale od razu jakby jaśniej się zrobiło we wnętrzu - no chyba, że jabłonie straciły liście
sylwia_slomc... 19:18, 10 lis 2019

Niezwykle miło czyta się Twoją opowieść o powstawaniu "chusteczki", bardzo mi się spodobało to co zobaczyłam, na pocieszenie u siebie też wykopaliska prowadziłam i sporo złomu tym sposobem odzyskaliśmy , a gruz odkopany poszedł pod chodniki jako utwardzenie podłoża
galgAsia 19:22, 10 lis 2019

Mary, Haniu, Ulu - dzięki Wam w sposób znaczący poszerzam swoją wiedzę o elementy budowlane, o których istnieniu nie miałam pojęcia . Oczywiście, do wyboru materiału jeszcze droga daleka, ale im większa baza danych, tym ciekawsze będą wybory
Baaardzo Wam dziękuję za podrzucane pomysły i rozwiązania - ja sama wymyśliłam tylko wrzucenie tam granatu
galgAsia 19:23, 10 lis 2019

Wendy79 napisał(a)
A pracuj jeszcze w takim miejscu, gdzie ozdoby świąteczne wystawia się tuż po Wszystkich Świętych... Choinki cięte też zaraz dojadą...W domu praktycznie od lat atmosfery już nie tworzę, bo tak się opatrzę w pracy, że mi chyba bokiem wychodzi.To się nazywa przesyt...

No to ja Ci nie zazdroszczę...
galgAsia 19:30, 10 lis 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Niezwykle miło czyta się Twoją opowieść o powstawaniu "chusteczki", bardzo mi się spodobało to co zobaczyłam, na pocieszenie u siebie też wykopaliska prowadziłam i sporo złomu tym sposobem odzyskaliśmy , a gruz odkopany poszedł pod chodniki jako utwardzenie podłoża

Sylwia, cześć, witam Cię serdecznie ! Bardzo mi miło, że mnie odwiedzasz i jeszcze na dodatek się Tobie u mnie podoba. Ja do Ciebie często cichcem zaglądam ; bardzo przeżywałam Wasze tegoroczne zmagania z wodą i nieustająco podziwiam ten hart ducha, który pozwala, pomimo wszystko, podnieść się i znów stanąć pewnie na nogach
Taaa, te wykopaliska to chyba taka wartość dodana do ogrodniczkowania
galgAsia 19:34, 10 lis 2019

A z działań nieogrodowych - dziś po raz pierwszy zrobiłam gęś . Ponieważ jestem szczęśliwą posiadaczką wolnowara, gęś w zasadzie robiła się sama, a my mogliśmy ryć w ogródeczku. Bardzom ciekawa, co z tej gęsi wyszło - oby nie Kaczka - Dziwaczka . Na jutrzejszy, Świętomarciński obiad