Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gruszka_na_w... 17:16, 07 sty 2020

galgAsia napisał(a)
A ja nie wiem, czy go lubię, czy też nie...

Lubią go ślimaki, to pewne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
sylwia_slomc... 17:19, 07 sty 2020

Przeglądałam wczoraj fotki z ubiegłego roku i stwierdziłam, że jak w styczniu zimy nie będzie to rok temu w lutym już całkiem sporo kwitło, a w marcu była wiosna na całego.
galgAsia 17:30, 07 sty 2020

Oj, wcale nie wiem, czy tak chcę... Trochę zimy by się roślinom przydało...
Pszczelarnia 17:41, 07 sty 2020

Plany dobre, wszechstronne. Podziwiam poukładanie.

galgAsia 17:50, 07 sty 2020

Pszczółko, obym dała radę to poukładać w realu . Z jednej strony już bym się brała do roboty, z drugiej - widząc, ile tej roboty jest - z tęsknotą rozglądam się za zimą
April 19:14, 07 sty 2020

Orzeszek, tak, stał się popularny, też nabyłam sobie w grudniu taki karmnik. To co w nim było zmieliłam i zmieszałam z nasionami słonecznika. Sikorki kręcą się koło niego całymi stadami.

Ja już zgodnie z twoją podpowiedzią wysiałam werbenę, ostrogowiec i dzwonki do krzynek i zostawiłam na dworze, żeby nasiona stratyfikować. Bardzo jestem ciekawa co z mi z tego wyjdzie.
Kokesz 19:59, 07 sty 2020

galgAsia napisał(a)
Powoli zaczyna się szaleństwo z wysiewami , ja też zrobiłam pierwsze zakupy nasionkowe, więc powodowana tymże szaleństwem, jak i dyskusją u Danusi o ekologii, plastiku, itp. - zrobiłam pierwszą porcję etykiet z pojemników po jogurtach

Później będę takie kubki wykorzystywać do pikowania siewek i przesadzania.

Też tak robię
Chociaż wole robić etykiety z wiaderek po serkach 1kg, są sztywniejsze.
galgAsia 19:59, 07 sty 2020

No właśnie taki mam niecny plan, żeby je też rozdrobnić.

No co ma być? - dobrze będzie! Tak jak pisałam wcześniej, mi z tych zasiewów wzeszła ostróżka jednoroczna. Cała reszta przycupnęła i wyczekuje wiosny właściwej
Jak dostanę zamówione nasionka, to też je wysieję i wystawię na deszcz, śnieg, mróz i co tam jeszcze . O, muszę wrzucić heliotropy do lodówki
Moje sadzonki szałwii mają się dobrze. Ładnie sobie rosną, mają młode listki - wiosną będzie szałwiowy szał!
A jakby coś (tfu! tfu! tfu!), to znalazłam miejsce, gdzie są i fioletowe i niebieskie, te Kwartecikowe . W razie czego się nabędzie
galgAsia 20:04, 07 sty 2020

Kokesz napisał(a)

Też tak robię
Chociaż wole robić etykiety z wiaderek po serkach 1kg, są sztywniejsze.

Ale chyba trudniej się tnie, i one łatwiej pękają. A czym tniesz? - bo nóż i nożyczki chyba nie zdają egzaminu...?
Ja z tych wiaderek robię doniczki "ostatniego rzutu" dla pomidorów. W ogóle to zauważyłam, że pomidorki lubią być przesadzane, maję wtedy więcej korzeni i są mocniejsze.
galgAsia 20:06, 07 sty 2020

Aprilku, a jakbyś miała jeszcze jakieś sadzonki brachytricha, których nie zauważy Mrokasia , to mogę się uśmiechnąć? (się uśmiecham)