Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 16:30, 16 lut 2020

antracyt napisał(a)
A ja chyba postawilabym na taki sam kolor ściany i bramy. Co osobą to inna opinia

Bramę traktuję jako kropkę nad "i". Pomaluję ją dopiero, jak skończę z murem. Wtedy pewnie będzie łatwiej podjąć decyzję. Nie mam jeszcze zdania odnośnie jej koloru, to wyjdzie w praniu
Anda 16:34, 16 lut 2020

Tak sobie czytam i czytam te rozważania na temat kolorów na murze i bramie, co osoba to inne zdanie. Tak więc nie napiszę co ja myślę

Krokusy masz śliczne
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 16:44, 16 lut 2020

Anda napisał(a)
Tak sobie czytam i czytam te rozważania na temat kolorów na murze i bramie, co osoba to inne zdanie. Tak więc nie napiszę co ja myślę

Krokusy masz śliczne

No napisz, co sobie (i mi) będziesz żałować
Gruszka_na_w... 16:51, 16 lut 2020

Zuza ma chyba rację. Może na jednej ścianie nie wprowadzać dodatkowego koloru.

U mnie przebiśniegi Woronovii mają tylko listki. Widok krokusików koi duszę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 17:03, 16 lut 2020

galgAsia napisał(a)

No napisz, co sobie (i mi) będziesz żałować

Hehe, nie chcę mącić
Ale ok. Na bramie i murze dałabym taki sam kolor. Jednolite tło zawsze lepiej wygląda. Będziesz przecież miała różne rośliny, po co jeszcze inne kolory w tle. Wg mnie lepszy byłby ciemniejszy kolor, czyli ten który wypróbowałaś na bramie. Światło operujące na tej ścianie będzie się mniej odbijać. Poza tym myślę, ze ta farba jednak trochę wyblaknie.
Im ciemniejszy kolor, tym mniej się rzuca w oczy, znika jakby w cieniu. To jest dobre dla oczu latem, bo nie razi i dla roślin. To one odbijają światło i skupiają na sobie uwagę.
No i masz, się rozpisałam
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 17:55, 16 lut 2020

Dziewczyny, tak jak napisałam wcześniej, wcale nie jestem zachwycona efektem ciemnej bramy. Pomazałam ją w ramach eksperymentu . Nie wykluczam, że faktycznie finalnie będzie w kolorze muru - wtedy przy braku ciemnego akcentu, mur będzie wydawał się ciemniejszy , tak jak na wcześniejszych zdjęciach. Generalnie, mur jest do obserwowania w ciągu najbliższych dni / tygodni.
Farba elewacyjna nie powinna wyblaknąć - takie są opinie fachowców, np. z Muratora. Więc zakładam, że nie wyblaknie, tym bardziej, że będzie osłonięta roślinami.
galgAsia 17:59, 16 lut 2020

Ponieważ przed deszczem udało mi się przyciąć 3 (słownie: trzy ) hortensje i jedną budleję, to zrobiłam sobie sadzonki z myślą, że gdzieś tam jeszcze uda się coś wcisnąć No chciałabym już coś robić , a pogoda ciągle wbrew i na złość...
antracyt 18:03, 16 lut 2020

A ja się dzisiaj nad cięciem budleji też zastanawiałam, ale rozważania przerwał deszcz
galgAsia 18:10, 16 lut 2020

Bo my, Zuzo kochana do deszczu jesteśmy pierwsze niestety, zazwyczaj idą z zachodu lub z północy. U mnie budleje w ogóle niezmienione po zimie, zieloniutkie, świeżutkie... Jakby miały zaraz zakwitnąć.
Ja nie mam dużo tego wszystkiego do cięcia, ale i tak nie zdążyłam Ale jutro nie powinno padać, to może zaraz po pracy polecę, opryskam promanalem i trochę dalej potnę, co jest do pocięcia
galgAsia 18:36, 16 lut 2020

Ale fajną sosnę znalazłam sosna czarna Green Tower. Bardzo mi się podoba . Nie wiedziałam, że sosny mogą być kolumnowe. Nie jest przesadnie wąska, raczej taki puchaty misiek