Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Anda 09:01, 29 kwi 2020

Śliczną masz wiosnę Royalty cudna, Ola też.
Trzymam kciuki aby moje krakanie się nie sprawdziło i róża była zdrowa
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 09:20, 29 kwi 2020

antracyt napisał(a)
Chciałam się chwalić że mój bodziszek żałobny już zapączkowany a u Ciebie już kwiaty Paproć też szybko wystartowała. Normalnie zazdroszczę
Ja nie wiem, czy ten mój to żałobny Kupowałam go jako himalajskiego Gravetye, ale raczej nim nie jest

Ten pióropusznik strusi rośnie w takim zaciszu od wielu lat, no i ze względu na sąsiedztwo rodków ma dużo wilgoci - pewnie dlatego jest tak do przodu.
Z moich, posadzonych rok temu paproci, najbardziej zaawansowana jest nerecznica mocna Dryopteris affinis Pinderi

Na tym drugim zdjęciu widać klona ussuryjskiego - chyba miejscówka na cienistej mu służy
galgAsia 09:24, 29 kwi 2020

Anda napisał(a)
Śliczną masz wiosnę Royalty cudna, Ola też.
Trzymam kciuki aby moje krakanie się nie sprawdziło i róża była zdrowa
Ewa, uczepiłam się jak brzytwy sugestii Hani o oprysku, bo faktycznie, ostatni RT był w słońcu... Oj, oby to była prawda...
To tak naprawdę moja pierwsza wiosna pełną gębą w ogrodzie i jestem nią, co tu dużo gadać, zachwycona
galgAsia 10:59, 29 kwi 2020

Jeszcze parę zdjęć mojej wiosny

jarzmianka Hadspen Blood

Olivia Rose Austin

carex remota - miał być ale nie będzie...zdjęcia wgrywają makabrycznie wolno... albo wcale
galgAsia 11:46, 29 kwi 2020

Ku pamięci - oprysk na rodki:

florovit 2,5ml + florovit dla kwasolubów 12,5ml + chelat żelaza 10ml - proporcje na 10l wody.
Jak się wstrzelę w bezdeszcz , to zrobię oprysk. Po tygodniu powtórzyć.
Teraz sypnąć garstkę siarczanu amonu w nóżki, w czerwcu - siarczan potasu na dobre przyszłoroczne kwitnienie.

Pola 11:53, 29 kwi 2020

Dziękuję za przepis, zanotowane
UrsaMaior 12:12, 29 kwi 2020

Przed sypnięciem sprawdzić pH, bo jeśli za wysokie to grozi zasoleniem, na co rh są bardzo wrażliwe.
Pszczelarnia 12:13, 29 kwi 2020

galgAsia napisał(a)
Ku pamięci - oprysk na rodki:

florovit 2,5ml + florovit dla kwasolubów 12,5ml + chelat żelaza 10ml - proporcje na 10l wody.
Jak się wstrzelę w bezdeszcz , to zrobię oprysk. Po tygodniu powtórzyć.
Teraz sypnąć garstkę siarczanu amonu w nóżki, w czerwcu - siarczan potasu na dobre przyszłoroczne kwitnienie.

Galgasiu, co sypnąć cebulowym?
galgAsia 13:02, 29 kwi 2020

Pola napisał(a)
Dziękuję za przepis, zanotowane
Cześć Jolu, witaj u mnie

Byłam u Ciebie pod koniec ub. roku, bo szukałam inspiracji dla wyeksponowania zegara słonecznego Wątek był wtedy od dłuższego czasu "nieczynny"... a tu proszę, ruszyła fala powrotów na Ogrodowiska łono
Muszę zreanimować Mamine rodki, więc tak chodzę i zbieram mądrości różne. Proszę się częstować , proszę korzystać, proszę zaglądać
galgAsia 13:03, 29 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Przed sypnięciem sprawdzić pH, bo jeśli za wysokie to grozi zasoleniem, na co rh są bardzo wrażliwe.
Tak, pamiętam Toszkowe mądrości (BTW, gdzież Ona jest?!?) i uwagi o zasoleniu. I dziękuję, że czuwasz