Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 18:39, 11 maj 2020

TAR napisał(a)
u mnie w ogrodzie jest dosc mokro po ostatnich deszczach ale wiem ze jest potrzebny w lesie roślinom i zwierzetom, na polach tez sucho wiec kij z moim ogrodem niech pada, byle nie śnieżylo.

Asia zegar sloneczny na slonce ale w cieniu i buszu ma inny klimat
U mnie było już sucho, niech pada. W lesie sucho masakrycznie, pod nogą wszystko trzeszczy...
Czy ja się już chwaliłam, że u mnie w mieście wybudowano duży podziemny zbiornik na deszczówkę, żeby zapobiec występowaniu podtopień, a potem tę wodę wykorzystywać m.in. do podlewania zieleni miejskiej? Jeden zbiornik już jest, mają powstać jeszcze chyba 2. Bardzo się cieszę, że ktoś o tym pomyślał.
galgAsia 18:40, 11 maj 2020

Magara napisał(a)

Że jednak może...?
galgAsia 18:44, 11 maj 2020

Kawa napisał(a)
piękne rośliny i już róże takie pąki!!
Kami, te wielkie pąki to Edenka. Próbuję ją wyprowadzić na pnącą, więc w tym roku już jej nie przycinałam i pewnie dlatego... Bo inne róże też już zapączkowane, ale zdecydowanie mniejsze te pączki...
Eden Rose dotychczas kwitła pojedynczymi kwiatami, a w tym roku zapowiada się cały krzew w kwiatach.
tulucy 18:44, 11 maj 2020

Po drugiej stronie Warszawy, w Zielonce chyba, gmina ma dofinansowywać "małą retencję" ogrodową. Kiedyś naszemu burmistrzowi o tym wspominałam, ale bez rezultatu niestety.
galgAsia 18:48, 11 maj 2020

Gosiek33 napisał(a)
Łączę się w zachwycie nad paprociami.

Zegar on taki piękny i faktycznie może być w cieniu jako urokliwy gadżet

Pierwiosnek japoński daje radę u Ciebie?
Gośku, pierwiosnek posadziłam w ub. roku, w tym po raz pierwszy kwitnie. Jakoś specjalnie nie przykładałam wagi do niego - a powiedz, czemu ewentualnie miałby nie dawać rady?
Taaak, zegar może stać w każdym miejscu, tak tylko się droczę...
deszczowymaj 19:14, 11 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Ale zegar SŁONECZNY nie może stać w cieniu

Asik Nie mów Dagmarze jak ma żyć
galgAsia 19:49, 11 maj 2020

deszczowymaj napisał(a)

Asik Nie mów Dagmarze jak ma żyć
Wiesz, myślę, że ona ma tyle siły i asertywności, że nie da nikomu wmówić sobie, jak ma żyć, jak ma sadzić i gdzie ma zegar stać... Więc mogę sobie spokojnie mówić, bez szkody i uszczerbku
Pszczelarnia 20:01, 11 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Coś mi w tym roku nie idzie...

W tunelu kameralny armageddon - pomidory jakoś trudno się aklimatyzują, pewnie 4 - 5 trzeba będzie wymienić. Całkiem zapomniałam o ogórkach - dopiero dzisiaj zamoczyłam nasiona, wieczorem lub jutro rano pójdą do doniczek. Chociaż, biorąc pod uwagę zapowiadane jednak przymrozki, to może z nimi mi się uda chociaż... Cukinie też wsadzę do doniczek.

Nic, dosyć marudzenia. Idzie, nie idzie - robić trza Jeszcze tylko upiekę ciabattę i idę do ogródka.

Co to jest? Nie rozpoznaję.

Ja sieję ogórki na dniach do gruntu prosto.
TAR 20:05, 11 maj 2020

mnie sie skojarzylo z rozyczkami glogu Paul's Scarlett. Asia to jest to?
Helen 20:11, 11 maj 2020

Mnie też się tak wydaje.