Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

Gruszka_na_w... 12:32, 31 maj 2020

Zana napisał(a)

Jakoś mi nie wygląda na carex montana, tak jakby trochę za szerokie te listki. Kwitła czarnymi kłoskami? Czy obok to rozłogi te małe kępki? Montana się nie rozłazi, rośnie zwarta w kępie. U mnie carex montana na postruderowej przy brzegu. Zielone kępy z cienkimi listkami, cudnie wczoraj falowały na wietrze.

Galgasia ma ją ode mnie. Kwitnie bardzo wcześnie i kłoski miała czarne. Kupowałam ja jako Montanę. Kępki rosną niejednakowo. Część trzyma się kupy, a część nie. Byłybyż wśród nich "wyrodne dzieci"? Zdjęcia dowodowe wklejałam u siebie. Listki ma zwiewne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
galgAsia 12:33, 31 maj 2020

Sprzed chwili

Helen 12:35, 31 maj 2020

Asiulka, dzięki za pamięć. Porównanie super. Kolor montany mi się podoba, ale jej rozłażenie już nie.
A Anulka chyba pisze o carex montana raureif - taką mam i jest dokładnie taka jak opisuje Ania.

Masz może jakieś hakonki? Nad nimi teraz najbardziej się zastanawiam, one się tak "wylewają" i o taki efekt mi chodzi.
kwartet 12:59, 31 maj 2020

Mi też na montanę nie wygląda aż poleciałam w ogródek sprawdzać u mnie dużo cieńsze liście takie jak u remoty i nie rozłazi się nic a nic.
Panele wyszły super superzeście a jak postawiłaś roślinki to już widać co za wzdychy będą
Gruszka_na_w... 13:26, 31 maj 2020

Któraś z nich jest matką tej galgasiowej. Liście na obu są takie same, ale rosną inaczej. Ta druga ewidentnie się rozłazi. Edit- albo się rozsiała.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zana 13:26, 31 maj 2020

Helen napisał(a)
Asiulka, dzięki za pamięć. Porównanie super. Kolor montany mi się podoba, ale jej rozłażenie już nie.
A Anulka chyba pisze o carex montana raureif - taką mam i jest dokładnie taka jak opisuje Ania.

Helen, piszę o carex montana, ona jest zielona.
Carex montana raureif jest mniejsza i z jaśniejszym paseczkiem. Obie ładne
Żadna z nich absolutnie się nie rozłazi, rozrastają się w kępie.
Zana 13:27, 31 maj 2020

Haniu, ta pierwsza może być jak najbardziej montana, ta druga absolutnie nie
Helen 13:31, 31 maj 2020

Zana napisał(a)

Helen, piszę o carex montana, ona jest zielona.
Carex montana raureif jest mniejsza i z jaśniejszym paseczkiem. Obie ładne
Żadna z nich absolutnie się nie rozłazi, rozrastają się w kępie.

Jeszcze można dodać: i są piękne.
Magleska 13:32, 31 maj 2020

galgAsia napisał(a)
Sprzed chwili

rewelacyjnie
Anda 13:36, 31 maj 2020

Antracyt naprawdę ładnie wygląda jako tło
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies