Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gosialuk 18:01, 12 wrz 2023

Zuza ja podjadałam takie prosto z krzaczka, wydłubując nasionka.
nicol21 19:05, 12 wrz 2023

Widoki z wypadu nad morze - cudne!!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 22:47, 12 wrz 2023

antracyt napisał(a)
Planu nie mam żadnego prócz porządków. Muszę też zadbać o starsze rabaty, bo rośliny zaczynają na nich żyć własnym życiem, a nie do końca dobrze wpływa to na wygląd całości. Rewolucji nie będzie, w ogóle żadnych zmian w tym sezonie. Nie mam czasu, a przede wszystkim weny twórczej. Hamakowa straciła proporcje i prosi się o poszerzenie, ale mimo że mnie ten widok drażni to sama myśl o kopaniu drażni mnie jeszcze bardziej

Zapomniałam o zbiorach nasion kwiatów jednorocznych, teraz jest dobry czas. Lubię to robić

Czyli jednak masz plan i plany
Ja w dalszym ciągu czekam na ochłodzenie, dziś u nas 34 stopnie w cieniu, aż nie chciało się wierzyć...
antracyt 09:21, 13 wrz 2023

Gosialuk napisał(a)
Zuza ja podjadałam takie prosto z krzaczka, wydłubując nasionka.

aaa Kojarzę ten smak, ale myślałam czy będzie mi się chciało ewentualnie coś z nich zrobić. To wydłubywanie mnie zniechęca
A nie przeszkadzały Ci ostre "włoski" nasion? Pamiętam jak moja babcia suszyła owoce dzikiej róży ale przy oczyszczaniu z nasion zawsze miała poranione dłonie.
antracyt 09:27, 13 wrz 2023

nicol21 napisał(a)
Widoki z wypadu nad morze - cudne!!

Tak, cudne i kojące Dla odmiany wieczorno-nocne odgłosy rykowiska bardzo intensywne w odbiorze. Koło domu też je słyszę, ale już mocno przytłumione przez nowe domu, z daleka.

Widoczek z ogrodu mam dla Ciebie. Zamiast mgieł zraszacz w tle
antracyt 09:39, 13 wrz 2023

Magara napisał(a)

Czyli jednak masz plan i plany
Ja w dalszym ciągu czekam na ochłodzenie, dziś u nas 34 stopnie w cieniu, aż nie chciało się wierzyć...

Mówisz, że to plany? Po przejrzeniu ostatnich zdjęć u Pszczółki znalazłam jednak jedną rzecz do zrobienia jeszcze w tym sezonie - posadzenie róży Climbing Iceberg przy lawendach tarasowych. Będzie się to wiązało z poszerzeniem rabaty i dodaniem czegoś niskiego na przód (zapewne lawendy ).
Wczoraj, ze względu na upał, udało mi się prócz podlewania zebrać część nasion jednorocznych. Niestety trochę się spóźniłam i część samodzielnie trafiła do ziemi... Między innymi ten floks. Szkoda, myślałam, ze po zbiorze nasion reszta kwiatów pójdzie na bukiety, a tak muszę kolejne zostawić na rabacie.

ps. Chciałam dla Ciebie sesję floksa Jeana zrobić, ale też się spóźniłam... zaczyna powoli przekwitać.

Anda 10:30, 13 wrz 2023

Cudnie na wakacyjnym. Fajnie jest mieć taką daczę nad morzem

Co to za floks? Ładny jest. Masz jeszcze jakieś jego fotki? Znosi suszę? Nie zapada na mączniaka?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 12:01, 13 wrz 2023

Ewo, pytasz o floksy jednoroczne czy wiechowaty Jeana? Ten drugi, to tegoroczny, wiosenny nabytek. Ma chyba najmniejsze kwiatki jakie widziałam. Dodatkowy plus ma u mnie za trwałość w bukietach Na razie bezproblemowy, pełen wigoru, zdrowy - u mnie floksy (poza sporadycznymi przypadkami) nie łapią mączniaka. Ma trochę za ciemną miejscówkę i rozchodzi się w poszukiwaniu słońca, ale w przyszłym roku zamierzam mocniej podkrzesać czarny bez. Zakładam, że to postawi go do pionu. Wydaje mi się, że większość zdjęć na których jest już wstawiałam.

Tu masz jeszcze bardzo robocze zdjęcia sprzed godzinki, zanim burza rozszalała się na dobre. Jak widać wiatr i deszcz(nareszcie!!!) rozłożył towarzystwo. Mam nadzieję, że Cię nie zniechęcą, bo moim zdaniem to super odmiana.
Podpytaj Reni, też ją ma u siebie.

antracyt 13:18, 13 wrz 2023

Dziewczyny, zrobiłam poburzowy obchód i odkryłam że grujecznik zaczyna pachnieć ciasteczkami... sama nie wiem, cieszyć się czy smucić.

Anda 15:03, 13 wrz 2023

Pytałam o ten wiechowaty Muszę się za nim rozejrzeć tutaj. Przypuszczam, że nie będę miała jednak już miejsca... Nawciskałam do koszyka tyle nasion w Jelitto, że chyba u koleżanek będę to wszystko sadzić

Dobrze, że już chłodniej. U nas też grujeczniki już zaczęły pachnieć.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies