Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

mrokasia 15:43, 13 wrz 2023

Mój grujecznik już prawie cały żółty… chyba upał i brak wody go wykończył…
Agatorek 20:03, 13 wrz 2023

antracyt napisał(a)

Aga, to dlatego, że wyrosły mi sztuki, a nie "sztuczki" daliowych krzaków Chociaż kilka mniejszych też mam, to głównie wyfikane odmiany, które pewnie odpowiednich karp do zimowania nie zbudują.

Zdziwiły mnie w tym roku moje róże. Jak wyjeżdżałam na wakacje, to sporo z nich było w pąkach. Kwitnienie skończyły zanim wróciłam (pewnie przez upały). Teraz niektóre ponownie mają sporo pąków. Czy to trzeci rzut, czy kolejna fala drugiego?

W tym roku u mnie też róże krócej kwitły. Niektóre dopiero teraz zaczynają drugi rzut, ale to nie znaczy, że pierwszy był dłuższy. No nie. To przerwa w kwitnieniu była dłuższa .

Piękne te Twoje wakacyjne okolice . Bardzo sielsko ❤️.
Pszczelarnia 21:06, 13 wrz 2023

antracyt napisał(a)
Nie wiem, czy kojarzycie zapach dojrzałych owoców dzikiej róży - mi się on mocno z dzieciństwem kojarzy. Tutaj odkryłam go po raz drugi. Nagrzane słońcem pagórki całe nim pachniały. Jakie to przyjemne uczucie.

Ależ opis zmysłowy! Nie wiem, jak pachną ale poszukam tego zapachu.

I astry chińskie też mi się z dzieciństwem kojarzą.
sylwia_slomc... 22:48, 13 wrz 2023

Jutro idę wąchać mojego może w końcu coś poczuję? ...
sylwia_slomc... 22:52, 13 wrz 2023

antracyt napisał(a)
Za dużo to jednak nie popracowałam, wybyłam powdychać jodu.
Okazało się, że tam tak samo gorąco jak w Wielkopolsce, ale chłodzić się w falach mogłam. Noce i poranki też już chłodniejsze, chociaż różnice temperatur jednak mniejsze niż koło domu. Cieszyłam się przepięknymi mgłami, babim latem pełnym pajęczyn i rykowiskiem prawie pod samym oknem - tu powinna być emotka z wielkim uśmiechem, ale wysiadł mi klawisz shift w laptopie...

Normalnie wszystkie fotki warte zacytowania. Prześliczne wszystkie kadry zrobiłaś
Patrycja_KG_Lu 11:58, 14 wrz 2023

Hej. Znalazłam Twój stary post o rabacie piwoniowej. Jak ona finalnie wygląda teraz i w trakcie kwitnienia piwonii? Masz jakieś foto? Na które rośliny się finalnie zdecydowałaś i jakie wymiary ma rabata?

antracyt napisał(a)
Różano-piwoniowa rabata tworzy się w bólach, głównie moich mięśni. Myślałam, że jakoś łatwiej mi pójdzie. Dzisiaj wsadziłam drugą jabłonkę, przeniosłam donice z różami ma docelowe miejsca (to był mega wysiłek, zdecydowanie za duże te donice im dałam), posadziłam dwie sadzonki Przetacznika Melanie White i zrobiła się 20ta. Resztę przeprowadzek zostawiam na jutro. Te kołki drewniane to piwonie do przesadzenia i róża MW

Mam problem z tą rabatą, tzn z jej najniższym piętnem. Może coś doradzicie? Są na niej róże, piwonie, lwie paszcze, dwie jabłonki i jedna hortensja. Jako wypełniacze mam werbenę patagońską, firletki, liatrie, białą gipsówkę, przetacznika i kolendrę. Dojdą na wiosnę irysy w odcieniu maślanym(Jak znajdę) i łubiny. Zastanawiałam się nad naparstnicą, ale nie znalazłam w łososiowym kolorze. Najniższe piętro stanowią teraz dwa rodzaje bodziszka i niskie białe marcinki. No i nie wiem co jeszcze na przód dać. Nie chcę szałwii, bo ma ostry pokrój, chcę coś "miękkiego w odbiorze", niekoniecznie bardzo kolorowego. Takie coś z babcinego ogródka. Już nawet o ziołach myślałam. Pustka twórcza mnie dopadła.
antracyt 16:29, 14 wrz 2023

Anda napisał(a)
Pytałam o ten wiechowaty Muszę się za nim rozejrzeć tutaj. Przypuszczam, że nie będę miała jednak już miejsca... Nawciskałam do koszyka tyle nasion w Jelitto, że chyba u koleżanek będę to wszystko sadzić

Dobrze, że już chłodniej. U nas też grujeczniki już zaczęły pachnieć.

No tak Floksy z tego co zauważyłam nie marudzą, jak są gdzieś wciśnięte
Co ciekawego masz w koszyku?
antracyt 16:32, 14 wrz 2023

mrokasia napisał(a)
Mój grujecznik już prawie cały żółty… chyba upał i brak wody go wykończył…

Tak, myślę że to jest powód. Mój w tym roku nawet kolorów nie łapie za bardzo, po prostu liście mu podsychają. Magnolia w rejonie starej różanki to obraz nędzy i rozpaczy, praktycznie już bez liści...
antracyt 16:38, 14 wrz 2023

Agatorek napisał(a)

W tym roku u mnie też róże krócej kwitły. Niektóre dopiero teraz zaczynają drugi rzut, ale to nie znaczy, że pierwszy był dłuższy. No nie. To przerwa w kwitnieniu była dłuższa .

Piękne te Twoje wakacyjne okolice . Bardzo sielsko ❤️.

Nie wiem czy już to zdjęcie wstawiałam, ale Elfe mam prawie zupełnie gołą (dopadła ją plamistość), ale za to kwiatów mi nie szczędzi. Wyglądałaby naprawdę fajnie z hortensjami i ketmią w tle, gdyby nie te łyse nogi

antracyt 16:41, 14 wrz 2023

Pszczelarnia napisał(a)

Ależ opis zmysłowy! Nie wiem, jak pachną ale poszukam tego zapachu.

I astry chińskie też mi się z dzieciństwem kojarzą.

I co, znalazłaś?
Astry chińskie kojarzą mi się z moim tatą. Co roku wysiewa takie najbardziej pospolite, wielokolorowe i rosną mu przepiękne