Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:43, 14 wrz 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Jutro idę wąchać mojego może w końcu coś poczuję? ...

Ciekawe...wąchałaś? Podobno niektóre nie pachną, a bywa też tak, że zapach nie każdy wyczuwa - czytaj mój mężaty.
antracyt 16:45, 14 wrz 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)

Normalnie wszystkie fotki warte zacytowania. Prześliczne wszystkie kadry zrobiłaś

Dziękuję To był taki piękny poranek, że wszystko na co spojrzałam wydawało mi się warte zdjęcia. Trochę żałuję, że nie wyszłam z domu 30 min wcześniej, światło było jeszcze lepsze.
antracyt 16:52, 14 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Hej. Znalazłam Twój stary post o rabacie piwoniowej. Jak ona finalnie wygląda teraz i w trakcie kwitnienia piwonii? Masz jakieś foto? Na które rośliny się finalnie zdecydowałaś i jakie wymiary ma rabata?

Finalnie ta rabata została przemianowana na starą różankę. Nie pamiętam wymiarów, coś koło 22x3m. Jak dotrę do domu to sprawdzę. Za chwilę jadę na wywiadówkę, ale jak wrócę to napiszę coś więcej i zdjęć z czerwca poszukam.
Teraz jest na niej bałagan Czeka w kolejce na sprzątanie, dokładne cięcie i kanciki. No i najważniejsze, na pełne kwitnienie marcinków
Zdjęcia zrobione na szybko z prawej i lewej.
antracyt 21:19, 14 wrz 2023

W czerwcu wyglądało to tak. Nie wszystkie piwonie kwitną w tym samym czasie.

Prócz róż i piwonii w nasadzeniach powtarzają się głównie irysy, maki wschodnie, lebiodka, marcinki, floksy, bodziszki, kłosowce, calamintha, liatrie, orliki i kilka innych, bardziej pojedynczych bylin. Jako wypełniacz dziur są jednoroczne. Wiosną dominuje biel, ciepły żółty i pomarańcz czyli narcyze i tulipany.
Patrycja_KG_Lu 21:40, 14 wrz 2023

3 metry szerokości liczysz z żywopłotem czy bez? Rośliny w jakiś układach/plamach czy misz-masz?
Magara 23:19, 14 wrz 2023

Zuza, Twojego floksa Jeana dopisałam do listy, którą nazywam Listą Tysiąca Niezrealizowanych Planów Ale przynajmniej będzie w czym wybierać, jakby co
Helen 06:28, 15 wrz 2023

Floks Jeana to floks od Andrzeja?
antracyt 06:44, 15 wrz 2023

Tak, to on tzn ten o drobniutkich kwiatach, a nie ten o dużych, bardziej żarówiasty.
Strasznie mi się ten floks spodobał u niego, ale z niewiadomych powodów sadzonki nie wzięłam. Nazwy oczywiście też nie znałam Na szczęście udało mi się go rozpoznać i kupić.
antracyt 06:50, 15 wrz 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
3 metry szerokości liczysz z żywopłotem czy bez? Rośliny w jakiś układach/plamach czy misz-masz?

Roślin nie sadzę w układach, mam miszmasz, ale raczej kontrolowany i planowany
Sprawdziłam - sama rabata ma 2,5m i jest odsunięta od tui 30cm.
antracyt 06:53, 15 wrz 2023

Magara napisał(a)
Zuza, Twojego floksa Jeana dopisałam do listy, którą nazywam Listą Tysiąca Niezrealizowanych Planów Ale przynajmniej będzie w czym wybierać, jakby co

"Tyś jest temu winna". Po co mnie o plany pytałaś?
Chciałam tylko miejsce pod różę przygotować (to ten kij), ale jak mężaty zobaczył jaki mam zamysł to zaczął marudzić, że kolejnego wygryzka kosić nie będzie i że lepiej żebym wyrównała całość do tarasu. No trudno, zaczęłam poszerzać. Nie będę przecież dodatkowej pracy przy koszeniu biedakowi dodawać