Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gruszka_na_w... 19:53, 21 wrz 2023

Zachwycił mnie duecik marcinków z dopełniającą je kolorystycznie dalią.
Dobry pomysł z tym poszerzeniem rabaty przytarasowej. Miło będzie ją omiatać przy okazji chłonąć aromaty.
Truskawkowego poletka nie widać. Nie musiałaś pisać, że ono tam jest. Ogół wygląda jak naturalistyczna rabata.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 20:03, 21 wrz 2023

Mam jeszcze zagadkę do rozwiązanie - może ktoś pomoże.
Kilka lat temu kupiłam na targach doniczkę z barbulą. Posadziłam jesienią na rabatę, a na wiosnę wyszło coś, co zupełnie zakupu nie przypominało. Pytałam Was wówczas co to mogłoby być, ale wszyscy podejrzewali chwast. No i ja ten chwast zostawiłam, bo co roku, mimo cięcia, odrastał i właściwie wpasowywał się w rabatę. W tym roku wyjątkowo poszedł w górę i jakie było dzisiaj moje zdziwienie, kiedy zauważyłam na nim kwiaty. Właściwie to kwiatki, drobne, niebieskie, o wyjątkowo długich pręcikach. Może teraz ktoś pomoże w identyfikacji cudaka.

i całościowo, czyli ok 1,5m

Anda 21:26, 21 wrz 2023

Tripora divaricata? Wcześniej Caryopteris divaricata.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Gruszka_na_w... 21:37, 21 wrz 2023

Wujek G podpowiada, że to barbula bylinowa

Ewcia, typuje tak samo.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 21:41, 21 wrz 2023

Tak Dziewczyny, bardzo dziękuję
Czyli jednak jakby barbula, właściwie kupiłam bez pomyłki
ewsyg 21:46, 21 wrz 2023

Zuzia, u ciebie zawsze jest na czym oko zawiesić. Astry to chyba dopiero zaczynają. U mnie też sucho.
Magara 22:54, 21 wrz 2023

antracyt napisał(a)
Dawno nie wstawiałam dalii

Pierwsze zdjęcie z dedykacją dla Magary. Na drugim planie, z lewej strony, to moje poletko truskawkowe. Pisałam u Ciebie, że chwasty sięgają kolan? Nie, nie, spora część sięga już połowy uda, a kosmosy które też się tam wysiały to nawet dobrze powyżej pasa...Dzisiaj zamierzam tam wkroczyć

Za dedykację dziękuję Obejrzałam sobie ten drugi plan, z lewej strony Napisz koniecznie jak to się robi, że chwastowisko nie wygląda jak chwastowisko a jest całkiem dla oka przyjemne
Niemniej jednak potrzebę wkroczenia - rozumiem, ja jeszcze na swoje nie dotarłam
P.S. Daliowisko Twoje mnie rozkłada na łopatki
P.S. (2) A sąsiadów Ci przybyło na maxa, eh
antracyt 09:40, 22 wrz 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zachwycił mnie duecik marcinków z dopełniającą je kolorystycznie dalią.
Dobry pomysł z tym poszerzeniem rabaty przytarasowej. Miło będzie ją omiatać przy okazji chłonąć aromaty.
Truskawkowego poletka nie widać. Nie musiałaś pisać, że ono tam jest. Ogół wygląda jak naturalistyczna rabata.

Haniu, ekscytacja odkryciem przyćmiła mi wzrok Przegapiłam Twój komentarz.
Przed sadzeniem dalii podejrzewałam, że ten duet stworzy dobry efekt. Fajnie, że wyszło tak jak chciałam.
Poszerzona przytarasowa mocno przećwiczy moją cierpliwość. Większość planowanych roślin dostępna będzie wiosną przyszłego roku

antracyt 09:58, 22 wrz 2023

Magara napisał(a)

Za dedykację dziękuję Obejrzałam sobie ten drugi plan, z lewej strony Napisz koniecznie jak to się robi, że chwastowisko nie wygląda jak chwastowisko a jest całkiem dla oka przyjemne
Niemniej jednak potrzebę wkroczenia - rozumiem, ja jeszcze na swoje nie dotarłam
P.S. Daliowisko Twoje mnie rozkłada na łopatki
P.S. (2) A sąsiadów Ci przybyło na maxa, eh

Metoda na chwastowisko jest bardzo prosta. Jeżeli podejrzewasz, że w ciągu 2 miesięcy nie dasz rady dotrzeć do rzeczonego miejsca, sypiesz w nie garść szybko startujących jednorocznych U mnie wysiały się same z rabaty obok, ale pomóc im zawsze można.

P.S. Nowi sąsiedzi, to już w większości "starzy". Prawie się przyzwyczaiłam
antracyt 10:51, 22 wrz 2023

ewsyg napisał(a)
Zuzia, u ciebie zawsze jest na czym oko zawiesić. Astry to chyba dopiero zaczynają. U mnie też sucho.

Ewo, dla Ciebie mam odrobinę różanych portretów, nawet z podpisami
Dusky Maiden, moja tegoroczna ulubienica wśród nowych nabytków. Kolor na żywo nie jest jaskrawy, tylko głęboki a płatki aksamitne.

Bienenweide Apricot. Coś mi się tarasowe róże przestały zrywać terminem kolejnych kwitnień.