Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

nicol21 22:18, 27 wrz 2023

Oooo spacer o poranku - na pewno widoki były rewelacyjne - bo nawet bez mgły i z wysokim już słoncem super się prezentuje.

Daliowisko piękne.

poletko truskawkowe w chawastach - też tak miałam do dzis . Pół dnia wolnego i w koncu mogłam spokojnie popracowac w ogrodzie. fajnie sie troche znów styrać.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 23:14, 27 wrz 2023

Z jednej strony, trochę głupie jest to ciągłe pisanie w wątkach, że "pięknie masz" jako reakcja na kolejną porcję zdjęć
A z drugiej strony - jak nie napisać czegoś co jest prawdą???
No a z trzeciej strony - po to wrzucamy fajne zdjęcia, żeby doczekać się pochwały Często tylko forumowe koleżanki są oparciem i służą zachwytem

Zuza - więc ten teges, no wiesz, masz pięknie

P.S. Te onętki filiżankowe się wysiewają??? Powtarzają cechy? Masz jakieś obserwacje w tym przedmiocie? Chciałam kupić nasiona w zeszłym roku, nie kupiłam, nie pamiętam z jakiego powodu. Kupiłam te cytrynowe, ale szału nie ma, a też był w tych z górnej półki
Anda 06:03, 28 wrz 2023

Magara, moje kosmosy filizankowe nie powtórzyły cech.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 10:08, 28 wrz 2023

Anda napisał(a)
Niestety, u mnie na cienioluby miejsca mało. Jedynie skrawek rabaty przy tarasie jest od kwietnia/maja w cieniu cały rok. Mam tam paprocie, hosty, jarzmianki, Helleborus, miodunki, ale na całej rabacie mieć ich niestety nie mogę. Z zawilców jesiennych zrezygnowałam bardzo szybko. Za bardzo się rozrastały.

Fakt, jesienne zawilce, kiedy im się miejsce spodoba, strasznie są inwazyjne. U mnie mogą sobie szaleć, chociaż mam wrażenie, że fiołki w pewnym stopniu trzymają je w ryzach.
Jak światłolubne radzą sobie u Ciebie z takim jesiennym i pewnie wiosennym zacienieniem?

Dzięki za pomidory
antracyt 10:13, 28 wrz 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Piękny miałaś ten poranny spacer po rosie. Ten hamaczek po drodze wyglądał tak kusząco. Idealne okoliczności do omiatania.
Czy te białe spore plamy z brzegu rabaty to jakaś niska odmiana astrów? Świetnie wyglądają.
O daliach nic nie piszę, bo słów brak.

Haniu, hamaczek idealnie się sprawdza do popołudniowej drzemki w środku lata, panuje na nim wówczas przyjemny chłodek i półcień. Jest to w tym czasie najbardziej oblegane miejsce w ogrodzie, trzeba mieć szczęście, żeby się na wolne załapać

Białe chmurki na różance to faktycznie astry. Lubię je, chociaż co roku muszę mocno redukować.
antracyt 10:16, 28 wrz 2023

nicol21 napisał(a)
Oooo spacer o poranku - na pewno widoki były rewelacyjne - bo nawet bez mgły i z wysokim już słoncem super się prezentuje.

Daliowisko piękne.

poletko truskawkowe w chawastach - też tak miałam do dzis . Pół dnia wolnego i w koncu mogłam spokojnie popracowac w ogrodzie. fajnie sie troche znów styrać.

Moje poletko truskawkowe też już bez większych chwastów, ale kosmosy zostawiłam do bukietów. Późną jesienią całość przekopię, dodam obornika i przykryję kartonami. Jeszcze nie wiem, co przez rok będę tam miała jako płodozmian, ale potem znowu wrócą truskawki. To idealne miejsce dla nich.
antracyt 10:26, 28 wrz 2023

Magara napisał(a)
Z jednej strony, trochę głupie jest to ciągłe pisanie w wątkach, że "pięknie masz" jako reakcja na kolejną porcję zdjęć
A z drugiej strony - jak nie napisać czegoś co jest prawdą???
No a z trzeciej strony - po to wrzucamy fajne zdjęcia, żeby doczekać się pochwały Często tylko forumowe koleżanki są oparciem i służą zachwytem

Zuza - więc ten teges, no wiesz, masz pięknie

P.S. Te onętki filiżankowe się wysiewają??? Powtarzają cechy? Masz jakieś obserwacje w tym przedmiocie? Chciałam kupić nasiona w zeszłym roku, nie kupiłam, nie pamiętam z jakiego powodu. Kupiłam te cytrynowe, ale szału nie ma, a też był w tych z górnej półki

Tak, tak, masz rację - chwal ile chcesz

Kosmosy filiżankowe z reguły nie powtarzają cech, ale kilka samosiejek jednak powtórzyło. Taka miła niespodzianka. Żółte też mam, bardzo je lubię. Zdecydowanie nie są z górnej półki, nasiona kupuję co roku w markecie budowlanym (one też nie powtarzają cech)
Magara 00:05, 29 wrz 2023

No to chwalę, chwalę, chwalę
I aż z ciekawości sprawdziłam te moje kosmosy, 11 zeta za paczusię płaciłam u Legutko, górna półka to nie jest, ale marketowa też nie
Anda 11:29, 29 wrz 2023

antracyt napisał(a)

Fakt, jesienne zawilce, kiedy im się miejsce spodoba, strasznie są inwazyjne. U mnie mogą sobie szaleć, chociaż mam wrażenie, że fiołki w pewnym stopniu trzymają je w ryzach.
Jak światłolubne radzą sobie u Ciebie z takim jesiennym i pewnie wiosennym zacienieniem?

Dzięki za pomidory

Fiołki to też takie rozrabiaki rabatowe Trafił swój na swego

Światloluby radzą sobie dobrze, bo jak wszystkie europejskie byliny są uzależnione z kwitnieniem od długości dnia i nocy. W pełni kwitnienia cienia nie mają a dzień jest długi i jesienne zacienienie potem im w ogóle nie przeszkadza.
Poza tym cień na rabacie jest od domu, a nie od drzew nad nimi. Nad nimi puste niebo, to ma pozytywny wpływ
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
DariaB 11:48, 29 wrz 2023

antracyt napisał(a)
Daria, Kasiu, mam w takim razie, specjalnie dla Was, jeszcze mały fragmencik tego leśno-cienistego zakątka

Miodzio! Dziękuję!