Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:32, 18 paź 2023

Helen napisał(a)
Zuza, piękne masz kwiaty w ogrodzie i kolorystycznie i kształty bardzo ładne. Bukiety same powstają

Wiesz, wydaje mi się, że nie tak do końca same
Od zeszłego roku wybieram kwiaty jednoroczne myśląc o ich przydatności bukietowej. W ramach eksperymentów, tnę też to, co z bukietami nie zawsze się kojarzy. Takie na przykład nasienniki liliowców albo fasolników egipskich wyglądają w wazonie rewelacyjnie
antracyt 09:39, 18 paź 2023

Basieksp napisał(a)
Tak powoli zbliża się koniec sezonu Czas na sprzątanie rabat, donic, wykopki. A potem będzie czas na planowanie, co gdzie posadzić, dosadzić na wiosnę

U mnie dzisiaj nad ranem było -5, koniecznie muszę wykopki dokończyć.
Nie wiem czy będę jakoś bardzo planować, pewnie koło stycznia włączą mi się zakupy nasion. Będę też musiała miejscówki na nowe róże znaleźć - jeszcze nic nie kupiłam, ale właśnie się sezon na gołe korzenie zaczyna
Basieksp 09:48, 18 paź 2023

antracyt napisał(a)

U mnie dzisiaj nad ranem było -5, koniecznie muszę wykopki dokończyć.
Nie wiem czy będę jakoś bardzo planować, pewnie koło stycznia włączą mi się zakupy nasion. Będę też musiała miejscówki na nowe róże znaleźć - jeszcze nic nie kupiłam, ale właśnie się sezon na gołe korzenie zaczyna

No widzisz, już jakieś małe plany są A przymrozek nie taki mały u nas w sobotę ma być dużo chłodniej, coś będę musiała pochować, albo tylko okryję, bo potem z powrotem ma być cieplej.
Bee 12:55, 18 paź 2023

antracyt napisał(a)

Pięknie!
Magara 23:32, 18 paź 2023

antracyt napisał(a)
Daga, ja tematu nie zgłębiłam. Nie można ich kupić w wersji nieżywej? Nie wiem jak ślimaki, ale niektóre gryzonie i na pewno ptaki mogłyby się poczęstować. Nie pomyślałam o tym wcześniej.
Czy zauważyłaś u siebie stałe jeżowe ścieżki? No i oczywiście same jeże?

Jeży nie widziałam. Zakładam, że są, z uwagi na bliskość lasu (jeszcze, bo dziś kolejny glac-plac w obróbce ).
No i te kupy. "Kupa jeża jest nieświeża, jak jest świeża to nie jeża" Pojawiają się regularnie na kostce pod ścianą, tuż przy schodach na taras, a tam - pełna kocia miska Nie podejrzewam bynajmniej jeży o umiejętność chodzenia po schodach, ale przy stopniach mamy "boki" - dla jeży chyba ok
antracyt 06:47, 19 paź 2023

Z chęcią wyprowadzę Cię z błędu - moje jeże dokarmiane są na tarasie i muszą w związku z tym pokonać 3 stopnie

Nie pamiętam czy już o tym pisałam, ale jakiś czas temu wyciągałam dorosłego jeża z dużego worka na plastik. Worek stał w pionie oparty o płot i czekał na wywiezienie przez odpowiednie służby nastepnego dnia. Wystawiliśmy go późnym wieczorem, a ok 5rano usłyszałam straszne szamotanie dochodzące z tamtego miejsca. Domyśliłam się, że jakiś zwierz sprawdza czy nie ma w nim nic ciekawego i okazało się, że w środku buszuje(a właściwie próbuję się wydostać) dorodny jeż. Worek nie miał żadnej bocznej dziury, nie był jedynie szczelnie zawiązany u góry. Wniosek z tego taki, że musiał do niego wleźć jeż alpinista

ps. Współczuję kolejnych wycinek sąsiedzkich.
antracyt 06:51, 19 paź 2023

Basieksp napisał(a)

No widzisz, już jakieś małe plany są A przymrozek nie taki mały u nas w sobotę ma być dużo chłodniej, coś będę musiała pochować, albo tylko okryję, bo potem z powrotem ma być cieplej.

Pogoda właściwie zwyczajnie pazdziernikowa, ale jeszcze się nie przyzwyczaiłam
Ale tak jak piszesz, w prognozach na horyzoncie znowu lekkie ocieplenie.
antracyt 06:53, 19 paź 2023

Bee napisał(a)

Pięknie!

Też tak myślę Wiosną lekko zbliżyłam oba astry do siebie i wyszło im to na dobre. Tworzą zgrany zestaw razem z jeżówkami.
Magara 23:42, 19 paź 2023

antracyt napisał(a)
Z chęcią wyprowadzę Cię z błędu - moje jeże dokarmiane są na tarasie i muszą w związku z tym pokonać 3 stopnie

No to mnie zaskoczyłaś
Historia z jeżem i workiem - przednia

W Tym Jednym Wyczekiwanym Dniu Kiedy Zabierają Plastiki (u nas raz w miesiącu...) nauczyliśmy się, że nie wolno ich wystawiać wcześniej = wieczorem przed dniem odbioru. Ile razy wystawiliśmy wcześniej, zawsze rano były rozwłóczone. Poza foliami z paczek, puszkami i innymi dobrem nadającym się do recyclingu, chyba głównie kartony po mleku i opakowania po śmietanie na tyle kusiły zwierza różnego, że trzeba było ogarniać zbieranie rozwłóczonych śmieci od nowa.
Koty są głównymi podejrzanymi, na drugim miejscu lisy, na trzecim jenoty Jeża nie przyuważyłam
nicol21 11:02, 21 paź 2023

nieplanowane posunięcia ogrodowe. ---->> uśmiałam się... może dlatego że moje dzieci jeszcze małe więc i problemy małe.No ale - w przyszłym sezonie będzie z czego się pośmiać i co popodziwiać!
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies