Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:57, 06 lis 2023

Basieksp napisał(a)

Aż tak mało tej jesieni u siebie, to wcale nie masz Są widoczki i kolory, to zdjęcie bardzo mi się podoba No a taka późna jesień to chyba już wszędzie zagląda i drzewa coraz bardziej gubią liście. Trochę szybko ten czas ucieka.

Basiu, ostały się już pojedyncze punkty barwne. W zeszłym roku mogłam podziwiać feerię kolorowych liści na wielu drzewach i krzewach jednocześnie. W tym muszę się zadowolić "rodzynkami"
Szybki opad liści ma też swoje plusy - zaczęłam już wyplatanie podkładów pod wianki
antracyt 10:02, 06 lis 2023

nyna76 napisał(a)
Nieprawda, nadal jest co oglądać.
Chociażby pięknią strukturę drzew.
Ja ich nie mam i właśnie szczerze doceniam

Ania, moje drzewa to w większości jeszcze maluchy. Powoli je widać w ogrodzie, ale chciałabym, żeby rosły szybciej
Bardzo lubię porosty na drzewach. Teraz, kiedy nie ma liści, to one dodają im koloru. Nie wiem dokładnie od czego zależy ich wybór "miejscówki". Dlaczego jedne drzewa lubią bardziej, a inne, jak orzech, wcale. Na pewno są fanami magnolii i grujecznika

antracyt 10:14, 06 lis 2023

Magara napisał(a)
Zuza, mi się u Ciebie zawsze podoba, niezależnie od pogody
Wiesz przecież, że najbardziej Ci pomyślunku i zdolności komponowania zazdroszczę

P.S. Jaka to odmiana jabłonki z tym srylairdem żółtych jabłuszek?

Słodź mi dalej
Żółte koraliki to Malus transitoria. Polecam bardzo, piękna cały sezon.

Na drzewach ostały się jeszcze owoce Professor Sprenger i Malus toringo Freja. Na tej drugiej koraliki utrzymują się do wiosny, chociaż w tym roku pokazały się w wersji bardzo oszczędnej(to te małe czerwone).

P.S. "pomyślunek" - to jedno z ulubionych słów mojego taty
antracyt 10:15, 06 lis 2023

Anda napisał(a)
To ja się dzisiaj chyba zabiorę za kanty….

DariaB 12:06, 06 lis 2023

U mnie też w tym roku słabo z przebarwieniami. Dopiero zaczęły Kanzany ale nie wiem czy nie wyłysieją zanim się przebarwią, ambrowiec lekko się przebarwił, a już prawie łysy. Miłorząb dalej zielony, no jakaś inna ta jesień niż poprzednie. Owocków na jabłonce też się nie doczekałam bo się rozchorowały i ani liści nie miały za długo ani tym bardziej owoców.
Gosialuk 17:26, 06 lis 2023

Fajna ta jabłoneczka transitoria.
A wianki z czego będziesz komponować?
antracyt 19:53, 06 lis 2023

DariaB napisał(a)
U mnie też w tym roku słabo z przebarwieniami. Dopiero zaczęły Kanzany ale nie wiem czy nie wyłysieją zanim się przebarwią, ambrowiec lekko się przebarwił, a już prawie łysy. Miłorząb dalej zielony, no jakaś inna ta jesień niż poprzednie. Owocków na jabłonce też się nie doczekałam bo się rozchorowały i ani liści nie miały za długo ani tym bardziej owoców.

Jedna z moich jabłonek ozdobnych(Dolgo) też w tym roku była bardzo podejrzana. Kwitła słabo, nie zawiązała owoców, pod koniec lata zgubiła liście. W jej nogach znalazłam spore mrowisko. Wiosną się okaże, czy to była przyczyna.
antracyt 20:24, 06 lis 2023

Gosialuk napisał(a)
Fajna ta jabłoneczka transitoria.
A wianki z czego będziesz komponować?

Do końca jeszcze nie wiem, ale te dwa ze zdjęcia raczej na zielono i minimalistycznie. Duży pójdzie na ścianę drewutni od strony rabaty leśnej, oplotę go pewnie bluszczem i trzmieliną. Mniejszy trafi na drzwi wejściowe. Jego chciałam zrobić z gałązek tui, ale zobaczymy, czy dla koloru nie dodam owoców róży. W domowe pewnie wplotę kwiaty, chociaż w tym roku niestety niewiele ich ususzyłam... a plany były takie ambitne
Helen 20:32, 06 lis 2023

antracyt napisał(a)

Do końca jeszcze nie wiem, ale te dwa ze zdjęcia raczej na zielono i minimalistycznie. Duży pójdzie na ścianę drewutni od strony rabaty leśnej, oplotę go pewnie bluszczem i trzmieliną. Mniejszy trafi na drzwi wejściowe. Jego chciałam zrobić z gałązek tui, ale zobaczymy, czy dla koloru nie dodam owoców róży. W domowe pewnie wplotę kwiaty, chociaż w tym roku niestety niewiele ich ususzyłam... a plany były takie ambitne

O, jak ja lubię takie dzieła
Zuza, pięknie Ci to wychodzi
antracyt 20:40, 06 lis 2023

Helen, wianek w tle to dzieło mojej bliskiej koleżanki (niestety nie moje). Ja tylko wywiesiłam kwiaty do suszenia Chociaż rzeczywiście razem tworzą całkiem udaną kompozycję