Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 18:12, 02 lut 2024

Byłam u Ciebie

Kleszcze są oczywiście, ale wybieram tereny spacerowe, gdzie bywa ich najmniej. Mam niedaleko 2 miejsca, przepiękne, całkiem przy rzece, ale odwiedzam je w wysokich kaloszach i bez psa. Z rudzielcem mamy inne trasy. Zastanawiałam się wielokrotnie, co wpływa na liczebność kleszczy w dwóch, na pierwszy rzut oka identycznych siedliskach. Mamy takie mini łączki zaraz koło domu. Na jednej kleszcz na kleszczu, na drugiej (po przeciwnej stronie drogi)właściwie ich nie spotykam.
LIDKA 20:14, 02 lut 2024

Zuza dzięki za pomoc. Zrobie jak mówisz.
antracyt 20:23, 02 lut 2024

Przypomniałam sobie artykuł (właściwie to oglądałam to w GW) o "zaplataniu" róż - czyli temat na czasie
https://www.gardensillustrated.com/garden-design/training-roses-sculptures
Magara 23:42, 02 lut 2024

antracyt napisał(a)

Siewki przesadzam wiosną na miejsca docelowe. Nie przycinam przed sadzeniem, nie wiem czy ich to nie osłabi.

Zuza, dzięki Wszystko jasne
Anda 06:08, 03 lut 2024

antracyt napisał(a)
Przypomniałam sobie artykuł (właściwie to oglądałam to w GW) o "zaplataniu" róż - czyli temat na czasie
https://www.gardensillustrated.com/garden-design/training-roses-sculptures

W ten sposób w celu odmłodzenia róży musisz wyciąć wszystkie zaplecione pędy na raz. Nie da się odmładzać po trochę, po dwa lub trzy pędy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 08:17, 03 lut 2024

Ewo, wydaje mi się, że to jednak może się udać przy mniej skomplikowanych konstrukcjach. Wycinasz i wybierasz w kawałkach wybrany pęd pomiędzy wiązaniami, a te obok pewnie już utrzymają różany kształt. Na filmie (którego nie mogę znaleźć) było to bardziej szczegółowo pokazane. Tamte róże wyglądały na leciwe. Jedyne co mnie zastanawia, to czy przy ciasnych splotach nie zwiększa się podatność na choroby.
Tess 12:24, 03 lut 2024

antracyt napisał(a)
Aniu, nasza wieś ani gmina nie ma żadnego interesu w naprawie/zrobieniu tej drogi, raczej się nie doczekam.
Za to znalazłam ostatnio w skrzynce na listy "książeczkę pochwalną" z rozpiską czego to gmina nie zrealizowała w ostatnich latach. Jest tam między innymi punkt o chodniku wzdłuż głównej drogi w naszej wsi, który dochodzi do mojej ulicy. Śmiechom wśród sąsiadów nie było końca, bo rzeczonego chodnika nie możemy się doprosić od jakichś 7lat - a ponoć jest, tylko my go jakoś nie zauważyliśmy Wysłaliśmy nawet w tej sprawie pismo do wójta z prośbą o szczegółowe rozpisanie inwestycji(z terminem oddania do użytku i wykonawcą) i czekamy na odpowiedź

Może w "pochwalnej książeczce" napisano o wykonaniu projektu chodnika, a nie wybudowaniu chodnika? Bo choć ideę "książeczki pochwalnej" rozumiem (toż wybory samorządowe tuż, tuż, to trzeba się dobrze "sprzedać"), to nie chce mi się wierzyć, żeby popełnili takiego babola.

Zobaczyłam, że już tniesz trawy i aż poszłam na początek wątku, żeby sprawdzić gdzie leży Twój ogród. Mnie też już nosi, wczoraj hakonechloa wycięłam, ale na miskanty chyba za wcześnie....
Anda 14:18, 03 lut 2024

antracyt napisał(a)
Ewo, wydaje mi się, że to jednak może się udać przy mniej skomplikowanych konstrukcjach. Wycinasz i wybierasz w kawałkach wybrany pęd pomiędzy wiązaniami, a te obok pewnie już utrzymają różany kształt. Na filmie (którego nie mogę znaleźć) było to bardziej szczegółowo pokazane. Tamte róże wyglądały na leciwe. Jedyne co mnie zastanawia, to czy przy ciasnych splotach nie zwiększa się podatność na choroby.

No nie wiem… Ja już miałam problemy z wycinaniem starych pędów róży na obelisku/dzwonie, a co dopiero przy takim splocie. Jeszcze pół biedy, jeśli róża nie ma kolców, ale z kolcami to tragedia. Poranione pędy są bardziej podatne na choroby. Te róże z linka wyglądają na dość młode. Jakbyś znalazła ten filmik to podeślij

Co do chorób to wiadomo, liście które nie mogą szybko obeschnąć są bardziej podatne na choroby grzybowe.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 14:49, 03 lut 2024

Anda napisał(a)

No nie wiem… Ja już miałam problemy z wycinaniem starych pędów róży na obelisku/dzwonie, a co dopiero przy takim splocie. Jeszcze pół biedy, jeśli róża nie ma kolców, ale z kolcami to tragedia. Poranione pędy są bardziej podatne na choroby. Te róże z linka wyglądają na dość młode. Jakbyś znalazła ten filmik to podeślij

Co do chorób to wiadomo, liście które nie mogą szybko obeschnąć są bardziej podatne na choroby grzybowe.

Na filmie kobieta która "zaplatała" te róże pokazywała jak wcześniej zabezpiecza dłonie plastrami, pracowała bez rękawic.
Anda 14:57, 03 lut 2024

antracyt napisał(a)

Na filmie kobieta która "zaplatała" te róże pokazywała jak wcześniej zabezpiecza dłonie plastrami, pracowała bez rękawic.

Mi tu nie chodzi o ręce, moje ranię aż do łokci bez rękawic Te się zagoją. Bardziej obawiałabym się poranionych gałęzi, zwłaszcza przy odmładzaniu róży. Wtedy choroby grzybowe mają łatwy wstęp. Wyjmowałabyś takie stare gałęzie spod spodu jakby, bo nowe pędy zaplatane są z wierzchu. Co roku nowe pędy. Stare pędy zostają pod spodem. Wg mnie nie da się takiej róży odmłodzić. Nie da się wyjąć tych starych pędów. Ta kopuła czy forma byłaby z roku na rok coraz grubsza, bo co roku zaplatane by były nowe gałęzie.
Czy taka róża traci witalność po pewnym czasie?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies