Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Pszczelarnia 20:24, 06 lut 2024

Po ile były szachownice? W LM ciemierniki Zymona chyba po 47zł.
Patrycja_KG_Lu 20:42, 06 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
[…]
W tym sezonie poszłam na całość i wszystkie trawy ścinam od razu na jeżyka.

Oglądałam filmik znanego producenta traw ozdobnych jak cięli trawy na polu matecznikowym. Nic się nie cackali, kosiarką przyczepioną do traktoru cięli. Dodał mi ten filmik odwagi.
antracyt 20:58, 06 lut 2024

Cięli je na przełomie stycznia i lutego?
antracyt 21:01, 06 lut 2024

Pszczelarnia napisał(a)
Po ile były szachownice? W LM ciemierniki Zymona chyba po 47zł.

Od Zymona w LM pewnie odmianowe były, na tych w O. nazw nie widziałam.
Szachownice kosztowały poniżej 20zł (5szt w doniczce).
antracyt 21:20, 06 lut 2024

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tajska ma taką anyżkową nutkę. Jest bardzo aromatyczna. U mnie sprawdza się jako dodatek do ryżu, smażonych w woku warzyw, posypka do zapiekanych z mozarellą bakłażanów. Przed zimą oberwałam listki, drobno pokroiłam, wsadziłam do woreczków i wsadziłam do zamrażalnika. Zachowała wszystkie swoje właściwości.

Listki nie są tak błyszczące jak u zwykłej bazylii.

W tym sezonie poszłam na całość i wszystkie trawy ścinam od razu na jeżyka.

Cieszę się na tą tajską, lubię aromatyczne zioła. Z bazylii chyba najbardziej lubię cytrynową. Z ciekawostek (przynajmniej dla mnie) w zeszłym roku posadziłam kolendrę wietnamską, rosła pięknie i fajnie smakowała. Jeżeli w tym roku znowu trafię na sadzonkę na pewno nabędę.

Z trawami zaszalałaś
Tak serio, to mam wrażenie, że całkiem dobrze zniosą to cięcie. U Ciebie jest ciepłej, a do tego nadmiar wilgoci(tego ostatnio dostatek) w długich, klapniętych źdźbłach mogłoby im bardziej zaszkodzić niż mróz.
Patrycja_KG_Lu 21:25, 06 lut 2024

antracyt napisał(a)
Cięli je na przełomie stycznia i lutego?

W opisie filmu jest o marcu-kwietniu. Filmik ma 1 minutę długości.
Gruszka_na_w... 13:04, 07 lut 2024

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Oglądałam filmik znanego producenta traw ozdobnych jak cięli trawy na polu matecznikowym. Nic się nie cackali, kosiarką przyczepioną do traktoru cięli. Dodał mi ten filmik odwagi.

Mnie odwagi dał obejrzany ładnych parę lat temu filmik z ogrodu pokazowego (był to chyba ogród Daglezja w Rykach). Traw mają tam bez liku i cięcie rozpoczynali już w grudniu. Naśladuję ich od 10 lat i nigdy żadna trawa (miskant, rozplenica, trzcinnik, turzyce) mi nie wypadła. A bywało tak, że już po cięciach nawiedzały nas mrozy poniżej 10 stopni na minusie.

Cięcie róż dla wygody robię jesienią (choć niektórzy wciąż wybierają termin związany z kwitnieniem forsycji). Nie zauważyłam negatywnego wpływu na zdrowotność i wigor róż.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 13:23, 07 lut 2024

Ci niektórzy to ja Mamy w szkółce pokazową rabatę z różami. Na niej dwie róże zostały przycięte jesienią. Resztę przycięłam wczoraj. Te przycięte jesienią puściły nowe pędy przed zimą. Ponieważ było ciepło jesienią, to pędy dość dużo urosły i nie zdążyły zdrewnieć. Wczoraj je wycięłam, bo miały dużo czarnych plam na sobie. W ogóle ta róża nie wygląda teraz dobrze. Reszta pędów też poplamiona jakby. Będę ją obserwować. To Olivia Austin.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 13:53, 07 lut 2024

Ewo, cięłaś już róże? Czy w szkółce macie jakieś inne warunki atmosferyczne? Anglicy już tną, ale u nich to wiadomo jak wygląda zima. W zeszłym roku też szybko zaczęłam, ale potem musiałam poprawiać, bo dopiero (chyba) w kwietniu było widać, które pędy przemarzły zimą. W tym zacznę jak znajdę czas
Na razie oglądam winogrona, graby, żywopłot z irgi i budleje. Te ostatnie koszmarnie podkopał mi kret(a może wielki krecie stado), jedna aż się rusza cała na wietrze. Docisnęłam ziemię wokół i będę obserwować czy wiosną puści zielone. A gruby kocurro turla się beztrosko wokół kopców. Chyba za dobrze go karmimy
Anda 14:18, 07 lut 2024

Nie, ja czekam na forsycje W szkółce teraz tniemy wszystko jak leci na rabatach, bo później nie będzie czasu. Tam też jest ok. 1 stopień cieplej niż u mnie.
W ogrodzie przycięłam sterczące badylki. Na ziemi wszystko leży nie sprzątnięte. I tak zostanie, bo jedynie kompost na to w marcu wysypię. Muszę jeszcze przyciąć jabłonkę.
Graby możesz teraz ciąć. Budlei chyba tak szybko nic nie zabije. Przytniesz ją porządnie i korzenie dadzą radę
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies