Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:20, 20 lut 2024

Znalazłam dzisiaj na spacerze takie różane cudeńko - owoce gigantyczne, bardzo jestem ciekawa odmiany. Koniecznie muszę wpaść w to miejsce w czasie kwitnienia.

Ewa, liczę na Ciebie - kojarzysz?
Kokesz 16:22, 20 lut 2024

Zuza,jak u Ciebie wygląda Warta, jest bezpiecznie?
antracyt 16:26, 20 lut 2024

Tzn? Tereny zalewowe są całe zalane, port w Radzewicach pod wodą (starorzecze połączyło się z nowym korytem), ale jak na razie podtopień w pobliżu nie ma.
Gruszka_na_w... 16:31, 20 lut 2024

U mnie ten luty był 6,7 stopnia cieplejszy od średniej wieloletniej. Opady też były powyżej normy. Podobnie jak w styczniu. Cieszę się, że wycięłam większość zielska jesienią, bo rabaty szybciej obsychają bez niego.

Zuza, kolorów u Ciebie takie mrowie, że temu rannikowi można wybaczyć bunt.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kordina 18:22, 20 lut 2024

Zobacz u Łukasza Łuczaja fajne porównanie:

https://lukaszluczaj.pl/kiedy-zbierac-dzika-roze-za-pozno-czy-za-wczesnie/

Dopisek:
o ile to w ogóle dzika róża
antracyt 18:32, 20 lut 2024

To na 100% nie rugosa. Owoce są dużo większe, mają inny kształt, dłuższe szypułki. Sam krzew też nie ma cech rugosy - inny pokrój, kolce, liście.
Anda 18:38, 20 lut 2024

Na Rosa rugosa to nie wygląda, zwłaszcza jeśli się spojrzy na kolce.

Bardzo ładne i duże owoce ma Frühlingsgold i Tourmaline, te na zdjęciu bardzo podobne. Tourmaline ma bardzo duże kwiaty. Kolce też podobne

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 18:44, 20 lut 2024

Nie mogę znaleźć zdjęć owoców tej Tourmaline. Doczytałam, że to wielkokwiatowa - to mogłoby się zgadzać. Jak ją zobaczyłam, to właśnie takie miałam pierwsze skojarzenie. Tylko te wielkie owoce nie bardzo mi do tego typu róż pasowały.
Anda 18:48, 20 lut 2024

Zuza, są dwie Tourmaline. To ta

https://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.77590

To nie wielkokwiatowa, tylko floribunda.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Basieksp 18:49, 20 lut 2024

Ale u Ciebie kolorowo iryski cieszą, ale śnieżyczki wpadły mi w oko chyba sobie je zapiszę do listy