Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 10:29, 05 lut 2022

Anda napisał(a)
Piękny masz przedogrodek. Zwłaszcza rabata z boku domu, też byłaby moją ulubioną. Cieniste rabaty są tak piękne, że naprawdę nie rozumiem tego stracha przed cieniem w ogrodzie u wielu ogrodników związanego z niechęcią do sadzenia drzew w ogrodzie.

Ewo, ja cieniste zakątki w ogrodzie uwielbiam, ale trochę rozumiem obawy tych, co się cienia w małym ogrodzie boją. Tak jak napisała Marta, kiedy nasze lato takie krótkie i kapryśne, to fajnie jest się porządnie w słońcu wygrzać. Trzeba dobrze się zastanowić i odpowiednie miejsce i gatunek drzewa wybrać, chyba w tym jest największy problem.
No a dla miłośniczek róż i chociażby dalii cień to już prawie wróg
Ewik 10:53, 05 lut 2022

antracyt napisał(a)

Ewo, ja cieniste zakątki w ogrodzie uwielbiam, ale trochę rozumiem obawy tych, co się cienia w małym ogrodzie boją. Tak jak napisała Marta, kiedy nasze lato takie krótkie i kapryśne, to fajnie jest się porządnie w słońcu wygrzać. Trzeba dobrze się zastanowić i odpowiednie miejsce i gatunek drzewa wybrać, chyba w tym jest największy problem.

Tez przyłącze sie do zachwytów nad cienistą rabatą .My mamy kilka rabat za domem, który rzuca cien przez wiekszość dnia ( słońce jest tylko rano i wieczorem ) a angielki dają radę i są ładniejsze i zdecydowanie dłużej kwiat trzymają niż na patelni , za to niemki są zdecydowanie słońcolubne , choć w pierwszym kwitnieniu nie widać różnicy, słabo kwitną w drugim.
Martka 10:54, 05 lut 2022

antracyt napisał(a)

W takim razie wrzucę jeszcze jedno zdjęcie specjalnie dla Ciebie, żeby miłość przedwcześnie nie wygasła
To najbardziej lubię za liście

Tak, podsycaj jeszcze Piękne! Jaka odmiana?
Edit: znalazłam podobnie wyglądające Frohnleiten' Epimedium × perralchicum
antracyt 11:25, 05 lut 2022

Epimedium perralchicum Frohnleiten

a reszta, to:
Epimedium youngianum Niveum

Epimedium grandiflorum Lilafee

NN o bardzo dużych liściach, kwiatów jeszcze nie zauważyłam
antracyt 11:28, 05 lut 2022

Ewik napisał(a)

Tez przyłącze sie do zachwytów nad cienistą rabatą .My mamy kilka rabat za domem, który rzuca cien przez wiekszość dnia ( słońce jest tylko rano i wieczorem ) a angielki dają radę i są ładniejsze i zdecydowanie dłużej kwiat trzymają niż na patelni , za to niemki są zdecydowanie słońcolubne , choć w pierwszym kwitnieniu nie widać różnicy, słabo kwitną w drugim.

To ciekawe co napisałaś. Róże, które przenosiłam ostatnio z powodu nadmiaru cienia podejrzewane są właśnie o pochodzenie niemieckie. Mocno zaczęły cierpieć z powodu plamistości. Na rabacie została mi jeszcze angielka Golden Celebration, nad jej przenosinami też myślę(bardziej zapobiegawczo), chociaż na razie nie wygląda źle.
Anda 11:48, 05 lut 2022

Martka napisał(a)

Zuza, właśnie narodziła się nowa miłość

Ando, nad cieniem intensywnie pracujemy Ale też przemówiła mi do rozsądku Mary pisząc, że już od połowy sierpnia w swoim ogrodzie nie ma słońca na rabatach i to też jest smutne. Dobrze mieć jedno i drugie. Szczególnie w naszym klimacie.

W PL ogrody są często większe niż tutaj, więc nie powinno być problemu z wygospodarowanie miejsca na jedno i drugie. Zawsze trzeba sie zastanowić nad tym, gdzie chce się mieć ten cień i ile. Zamiast parasola korona drzew - to zdecydowanie lepsze rozwiązanie

W moim ogrodzie słońca od jesieni tez nie ma, a to za sprawą mojego domu. Zacienia cały ogród gdy słońce jest nisko. Mimo to sadzę liściaste i mam nadzieję, że utworzę cienisty zakątek. Na róże oczywiście tez miejsce musi być
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:00, 05 lut 2022

antracyt napisał(a)

Drzewa dla niektórych to w ogóle wróg nr 1 - zrzucają liście
Rownież uwielbiam róże, ale mimo tego chcę mieć więcej cienia w ogrodzie. Nawet w małym ogródku można znaleźć miejsce na choć jeden cienisty zakątek W związku ze zmniejszającymi się gabarytami ogrodów hodowcy coraz więcej uwagi poświęcają również drzewom o małych gabarytach. Nawet w najmniejszym ogródku można posadzić drzewko. Nie tylko za względu na cień ale i trzeci wymiar Najlepiej mieć i słońce i cień

W czasie powodzi u nas i ulew lipcowych, które się do owej przyczyniły, byłam bardzo szczęśliwa, że mam w ogrodzie tyle roślin i parę drzew i krzewów. Dzięki nim ziemia była lepiej zdrenowana i woda opadowa nie wdarła mi się do salonu. U sąsiadów było jezioro i tylko paręnaście centymetrów dzieliło je od ich okien tarasowych. U drugich woda wdarła się do piwnicy.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 12:28, 05 lut 2022

A wiesz, że u mnie też taką zależność zauważyłam. W ogrodach obok, gdzie sąsiedzi mają tylko samą trawę i tuje wokół, woda po deszczach długo się na trawnikach utrzymuje.
Wiolka5_7 12:29, 05 lut 2022

Ja posadziłam drzewa a mam nie duży ogród i czekam na padający cień z nich nie wyobrażam sobie ogrodu bez drzew
Mgduska 16:42, 05 lut 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Gruba gałąź to taka, która ma powyżej 5 cm średnicy. Podczas wiosennego przycinania rzadko się takie ciacha.
Gdybym chciała smarować każdą cm rankę, to przy jednym drzewku pędzelkowałabym kilka godzin.
Za 15 lat, kiedy będziesz odmładzać swoje drzewka owocowe, to może nadejdzie pora na ucinanie takich wartych smarowania.
A tak na serio: Czasem, kiedy odmładza się stary, zdziczały sad, to wycina się takie stare, grube gałęzie. Wtedy warto zastosować Funaben.

Wszystko racja Pisałam o maści, bo po pierwsze mówimy o drzewach wrażliwych na choroby, po drugie pogody pięknej nie mamy, a o ile dobrze zrozumiałam, do ucięcia jest jeden pęd główny, więc nie ma tu latania z maścią, tylko jedno smarowanie, lepiej machnąć, niż się martwić czy coś wlazło.
U mnie też to cięcie wygląda inaczej, moje wiśnie mają już z dziesięć lat, a brzoskwince obcinam tylko suchelce, bo naprawdę jeszcze nie ma czego ciąć.
Ja w każdym razie będę ciąć latem, ale mi się nie śpieszy