Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Rumianka 15:54, 12 mar 2022

Wyczytałam u Danusi, że planujesz czerwoną ławkę w różach...zajrzyj do mnie na str.619 ostatnie zdjęcie...mam czerwoną ławkę, co prawda nie w różach, ale cieszy bardzo...Pozdrawiam.
Monia81 17:26, 13 mar 2022

Zuza mam pytanie, bo nie pamiętam, jakiej grubości masz poliwęglan na szklarni? zastanawiam się nad zakupem szklarni, szklana to marzenie, ale za duży koszy, więc myślę czy foliak czy poliwęglan?
antracyt 18:20, 13 mar 2022

Magara, Mgduska, nauczona doświadczeniem zaczęłam oznaczać miejsca wysiewu. Czasem działa, a czasem nie
antracyt 18:26, 13 mar 2022

Rumianka napisał(a)
Wyczytałam u Danusi, że planujesz czerwoną ławkę w różach...zajrzyj do mnie na str.619 ostatnie zdjęcie...mam czerwoną ławkę, co prawda nie w różach, ale cieszy bardzo...Pozdrawiam.

Byłam, widziałam, podoba mi się taki intensywny kolor
Do mojego wiejskiego ogrodu, dla kontrastu, chciałam wstawić coś z zupełnie innej bajki. Z zakupem wstrzymam się pewnie do czerwca, do kwitnienia róż. Muszę na żywo zobaczyć zestaw kwiatowy (w zeszłym roku jeszcze nie wszystkie kwitły) i dopiero wtedy podejmę decyzję o odcieniu czerwieni.
antracyt 18:30, 13 mar 2022

Monia81 napisał(a)
Zuza mam pytanie, bo nie pamiętam, jakiej grubości masz poliwęglan na szklarni? zastanawiam się nad zakupem szklarni, szklana to marzenie, ale za duży koszy, więc myślę czy foliak czy poliwęglan?

Prawdę mówiąc, ja też nie pamiętam grubości poliwęglanu. We wtorek będę w domu to zmierzę. Z tego co pamiętam, to sama grubość ma mniejsze znaczenie niż ilość i rodzaj ożebrowania wewnątrz.
Monia81 19:20, 13 mar 2022

antracyt napisał(a)

Prawdę mówiąc, ja też nie pamiętam grubości poliwęglanu. We wtorek będę w domu to zmierzę. Z tego co pamiętam, to sama grubość ma mniejsze znaczenie niż ilość i rodzaj ożebrowania wewnątrz.

Dzięki to jeszcze poczytam o tym ożebrowaniu bo jeszcze się zastanawiam, jak z tym poliwęglanem przy gradobiciach...
antracyt 19:36, 13 mar 2022

Ja mój poliwęglan kupowałam w firmie, która od lat wyposaża obiekty użyteczności publicznej. Dostałam gwarancję na kilka lat (nie pamiętam teraz na ile) na opady atmosferyczne. Grad u mnie wielokrotnie padał, wprawdzie nie jakiś olbrzymi, ale szkody żadnej nie zrobił. W czasie użytkowania zrobiłam tylko jedne malutkie wgniecenie(bez przebicia) - na drzwiach mam metalową zasuwkę i przy mocnym podmuchu wiatru uderzyła z impetem w boczną ściankę. Plusem poliwęglanu jak dla mnie jest też filtr UV, nie wiem czy w folii też taki występuje.
Mgduska 22:13, 13 mar 2022

antracyt napisał(a)
Magara, Mgduska, nauczona doświadczeniem zaczęłam oznaczać miejsca wysiewu. Czasem działa, a czasem nie

A też masz taki zaskok - "O, tu posiałam? No coś takiego!?".
Myślę jeszcze o znacznikach. Te moje są eko, bo recykling. Ale na rabatce, po podlewaniu, pieleniu i po pewnym czasie, mało co na nich widać. Myślę, czy by nie kupić porządnych, białych i też mieć na całe życie. Ale tak strasznie nie lubię kupować plastiku. Dylemat proszę ja Ciebie
Magara 23:27, 13 mar 2022

antracyt napisał(a)

U mnie nie zadziałało - byłam pewna, że co jak co, ale aksamitki w pomidorach zapamiętam Ale przerosło mnie
Magara 23:42, 13 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Myślę jeszcze o znacznikach. Te moje są eko, bo recykling. Ale na rabatce, po podlewaniu, pieleniu i po pewnym czasie, mało co na nich widać. Myślę, czy by nie kupić porządnych, białych i też mieć na całe życie. Ale tak strasznie nie lubię kupować plastiku. Dylemat proszę ja Ciebie

Ja się przyznam bez bicia, że kupiłam, 50 sztuk... Wcześniej miałam opisy na drewienkach, wycinałam z kubełków po jogurcie etc. Przemyślałam jednak sprawę i uznałam, że znaczniki wielorazowe, zmywalne, ułatwią mi życie, a świata i tak nie zbawię Jeszcze przed epoką covid wydawało mi się, że ma sens działanie jednostki na rzecz środowiska w zakresie zmniejszania ilości śmieci niepotrzebnych, ale covid przyszedł i pozamiatał chociażby ilością jednorazowych maseczek i rękawic Staram się oczywiście nie generować niepotrzebnie, ale bardziej dla siebie samej i własnego dobrego samopoczucia niż z wiary, że to ma sens globalny