Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Kokesz 20:30, 03 mar 2022

Jesienią zebrałam nasiona z takich dalii i teraz wysiałam
Mam nadzieję że wykiełkują
Kilka innych odmian też wysiałam, zobaczymy co wyjdzie, bo pogubiłam karteczki z opisami

Mgduska 20:47, 03 mar 2022

W tym roku ja też pozbieram, przynajmniej spróbuję, to dobry pomysł. Kiedyś siałam dalie z torebki, podobno można wyhodować z tego bulwy, czyli odwrotnie. Tyle że żaden kolor jakoś mnie specjalnie nie ujął, a poza tym te dalie były niziutkie, a ja wolę wyższe.
Tą ciemną dam do donicy na tarasie
antracyt 09:32, 04 mar 2022

Nie pomyślałabym, żeby nasiona dalii zbierać. Ciekawe jak to się ma do dzielenia karp, który sposób wydajniejszy i czy cechy będą dziedziczone? Chociaż Monty Don chwalił w jednym z programów dalie z wysiewu, potem chciał najładniejszych z nich zachować(czyli chyba się da karpy uzyskać, no chyba, że z sadzonek). Renata, na pewno będę obserwowała Twoją uprawę

Moją darowaną dam na nową daliową rabatkę
lilarose 09:51, 04 mar 2022

antracyt napisał(a)
Moja czeremcha i cała reszta na nieużytkach obok to samosiejki amerykańskie. Na 100% pierwsze nasiona "posiały" ptaki, bo wcześniej były tu pola uprawne. Chociaż teraz, kiedy ziemia jest już mocno zagospodarowana przez inne rośliny i drzewa, to nie widać zbyt wiele nowych siewek. Chyba nie są w stanie przebić się przez gąszcz.

Wiórki na razie widziałam w kilku sklepach. Zdarzało się w latach poprzednich, że pojawiały się przeceny, ale ostatnio już nie. Chyba ludzie są coraz lepiej wyedukowani ogrodowo.

Na informację o daliach nadal czekam, na róże też. Oby się nie okazało, że coś nie dojedzie, bo bardzo się powstrzymuję (w marketach wszelakich)przed zakupami kolejnych karp.

Ja też dostanę jedną dalię(o pojedynczych ciemnych kwiatach ), na którą od dawna miałam chrapkę, od koleżanki ogrodowiskowej

Kokesz 10:49, 04 mar 2022

Da się uzyskać karpy, po prostu roślina musi urosnąć i wytworzyć bulwy. Wszystkie dalie u siostry wysiewałam z nasion kilka lat temu i teraz ma wielkie karpy
Kokesz 10:51, 04 mar 2022

Najłatwiej nasiona zebrać z odmian o anemonowych kwiatach czyli pojedynczych. Pelne kwiaty jesienią z reguły gniją i pleśnieją.
Gruszka_na_w... 13:10, 04 mar 2022

Renatka, jak ja Ciebie podziwiam za te misterne wysiewy. Coś niesamowitego!
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Kokesz 14:19, 04 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Renatka, jak ja Ciebie podziwiam za te misterne wysiewy. Coś niesamowitego!

Taniej to wychodzi, niż kupić gotowe sadzonki i masz wtedy odmiany jakie chcesz a nie nn.
W weekend zaczynam siać pomidory
Zaszalałam w tym roku i mam sporo odmian kolekcjonerskich
Będzie się działo
Anda 15:53, 04 mar 2022

Zuza, wreszcie pokazałam u siebie jak przycięłam LO
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
antracyt 18:46, 04 mar 2022

Kokesz napisał(a)

Taniej to wychodzi, niż kupić gotowe sadzonki i masz wtedy odmiany jakie chcesz a nie nn.
W weekend zaczynam siać pomidory
Zaszalałam w tym roku i mam sporo odmian kolekcjonerskich
Będzie się działo

Przeze mnie trochę mniej
Ja z siewami czekam do połowy miesiąca.