Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 13:20, 02 mar 2022

Magara napisał(a)
W przyszłym tygodniu podobno będą nasze dalie

A ja dostałam ostatnio od nich wiadomość, że mam się wstrzymać z przelewem, bo muszą nową fakturę wystawić... więc czekam, na razie cierpliwie
mrokasia 13:25, 02 mar 2022

antracyt napisał(a)
Kasia, a pytałaś sprzedawców? Oni je w dość dziwnych miejscach na sklepie wystawiają, przynajmniej u mnie

Pytałam ale też obleciałam sklep.
Gruszka_na_w... 13:27, 02 mar 2022

mrokasia napisał(a)

Specjalnie pojechałam dziś do najbliższego Lidla (20km he he he) i kicha, nawet śladu nie było po wiórkach...

Przyjedź do mnie. Leżą sobie spokojnie na półce. Uznałam, że 25 zeta za woreczek to lekka przesada. Może doczekają do przeceny.

Przy sadzeniu czeremchy trzeba postępować rozważnie. W Polsce pożądana jest nasza czeremcha pospolita, a sporym zagrożeniem jest czeremcha amerykańska.
"Po II wojnie światowej zaczęto masowo sadzić ją (czeremchę amerykańską) w lasach państwowych, jako element „wzbogacający bioróżnorodność”. Niestety, szybko okazało się, że przyniosło to wielkie szkody zarówno gospodarcze, jak i dla środowiska naturalnego. Czeremcha amerykańska błyskawicznie zaczęła się samorzutnie obsiewać i tworzyć zwarte zarośla, eliminując rośliny zielne, inne gatunki krzewów, uniemożliwiać naturalne odnowienie się lasu, a nawet niekorzystnie wpływać na przyrosty drzew. W odróżnieniu od rodzimej czeremchy pospolitej (Prunus padus), która rośnie na żyznych, wilgotnych glebach głównie w łęgach i olsach, czeremcha amerykańska ma dużo mniejsze wymagania siedliskowe i preferuje suche i piaszczyste gleby. Jej inwazja dotyka głównie suche bory sosnowe oraz uboższe postacie grądów."
źródło: https://www.wigry.org.pl/kwartalnik/nr39_czeram.htm
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mgduska 15:03, 02 mar 2022

Mam świadomość istnienia gatunków obcych inwazyjnych Dlatego np zamierzam wyciąć z działki leśnej mojej Mamy dąb czerwony, którego nie powinno się sadzić szczególnie w pobliżu lasów oraz nawłoć, która pojawiła się u mnie samoistnie, a dotąd rośnie wyłącznie ze względu na fajne patyki, jakie można z niej uzyskać. Z tą jest łatwiej, bo po kwitnieniu usuwam kwiatostany, żeby się nie rozsiewała, kontroluję tez wielkość kępy.
Co do czeremchy - nie wiem, jakiego rodzaju jest ta moja. Borów sosnowych w pobliżu nie mam, więc szczególnego zagrożenia nie generuje, ale temat zbadam. Ptaszyska potrafią przecież latać na spore odległości, kto je tam wie, gdzie rozniosą nasiona.

Wiórki od wielu lat mają tą samą cenę i nie pamiętam, żeby były przecenione. A to jest naprawdę dobry nawóz
Gruszka_na_w... 15:15, 02 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Wiórki od wielu lat mają tą samą cenę i nie pamiętam, żeby były przecenione. A to jest naprawdę dobry nawóz

Na swoją powierzchnię potrzebowałabym kilkudziesięciu worków.
U mnie trafiają się przecenione w okolicach sierpnia. Kosztują wtedy 8 zeta.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
jolanka 15:42, 02 mar 2022

U mnie też bywają te wiórki przecenione ale oczywiście jesienią. Dwa lata temu kupowałam po 4 złote Jeszcze mam z tych zapasów kilka worków
Mgduska 19:28, 02 mar 2022

O, to dobrze wiedzieć Będę się rozglądać od sierpnia. Za taką cenę można zrobić porządne zapasy.
Magara 23:08, 02 mar 2022

antracyt napisał(a)

A ja dostałam ostatnio od nich wiadomość, że mam się wstrzymać z przelewem, bo muszą nową fakturę wystawić... więc czekam, na razie cierpliwie

No ja się w końcu upomniałam Pan Leszek mi napisał, że ma obsuwę, ale że dziś dalie mają do nich dojść, faktury będzie wysyłać, a wysyłka w przyszłym tygodniu Też czekam
Mgduska 08:38, 03 mar 2022

Ja co prawda gdzie indziej zamawiałam, ale żadnej informacji nie dostałam. Ale prawdę mówiąc, im później wyślą, tym lepiej, przechowywanie jest na ich głowie, nie mojej Za to, będąc u mej stryjenki w łikend, zostałam obdarowana taką fajną odmianą o pojedynczych kwiatach i ciemnych liściach, na którą ostrzyłam sobie zęby od paru sezonów. Bardzo się cieszę.
antracyt 17:16, 03 mar 2022

Moja czeremcha i cała reszta na nieużytkach obok to samosiejki amerykańskie. Na 100% pierwsze nasiona "posiały" ptaki, bo wcześniej były tu pola uprawne. Chociaż teraz, kiedy ziemia jest już mocno zagospodarowana przez inne rośliny i drzewa, to nie widać zbyt wiele nowych siewek. Chyba nie są w stanie przebić się przez gąszcz.

Wiórki na razie widziałam w kilku sklepach. Zdarzało się w latach poprzednich, że pojawiały się przeceny, ale ostatnio już nie. Chyba ludzie są coraz lepiej wyedukowani ogrodowo.

Na informację o daliach nadal czekam, na róże też. Oby się nie okazało, że coś nie dojedzie, bo bardzo się powstrzymuję (w marketach wszelakich)przed zakupami kolejnych karp.

Ja też dostanę jedną dalię(o pojedynczych ciemnych kwiatach ), na którą od dawna miałam chrapkę, od koleżanki ogrodowiskowej