Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Martka 20:39, 29 mar 2022

Skończona rabata to dla mnie pojęcie bardzo odległe Niebieskości i iryski na różanc piękne, u mnie najbardziej widoczne są ciemno-niebieskie Pixie, purpurowe za bardzo zlewają się z rabatą. Jak długo te irysowe liście później sterczą?
Co do rabat podwyższonych, to poplon albo ściółkowanie wydaje mi się konieczne. Jakoś to dobro mocno ucieka wgłąb, albo tylko takie wrażenie odnoszę. Ściółka dużo zmienia, w tym roku położyłam na zimę grubą warstwę kory (no, ale mam tylko dwie skrzynie, więc żaden wyczyn)i widzę, że miało to sens. Za tydzień zdejmę przed wysiewami do gruntu. Gleba jest nadal wilgotna. U KB i JN ostatnio wysłuchałam, że dobrze jest pozostawiać na zimę w glebie rosnące "coś", dlatego brukselka czy por będą dobre, żeby mikroorganizmy miały jednak klimacik. Poplon też niewątpliwie tę funkcję spełnia. Co planujesz wysiać?

Agatorek 21:38, 29 mar 2022

antracyt napisał(a)

Na razie przywożę z budowy obok, ale jak się skończy, to będę Cię miała na uwadze

Później odezwij się do mnie , tylko trochę daleko i jak to przewieźć?

Ładne te niebieskości na różance .
Magara 23:27, 29 mar 2022

Mgduska napisał(a)
Czyli masz rabatkę, która nie jest zagrożona kopaniem, przesadzaniem itd? Zastanawiam się, czy w ogóle mam taką

Ta sama myśl mi do głowy przyszła
Jesienią dosadziłam cebule jedynie w miejscach, co do których miałam 100procentową pewność, że nie będzie tam nic ryte, nie wiem czemu ale wraz z nadejściem wiosny jesienna pewność uleciała
antracyt 14:43, 30 mar 2022

Martka napisał(a)
Skończona rabata to dla mnie pojęcie bardzo odległe Niebieskości i iryski na różanc piękne, u mnie najbardziej widoczne są ciemno-niebieskie Pixie, purpurowe za bardzo zlewają się z rabatą. Jak długo te irysowe liście później sterczą?
Co do rabat podwyższonych, to poplon albo ściółkowanie wydaje mi się konieczne. Jakoś to dobro mocno ucieka wgłąb, albo tylko takie wrażenie odnoszę. Ściółka dużo zmienia, w tym roku położyłam na zimę grubą warstwę kory (no, ale mam tylko dwie skrzynie, więc żaden wyczyn)i widzę, że miało to sens. Za tydzień zdejmę przed wysiewami do gruntu. Gleba jest nadal wilgotna. U KB i JN ostatnio wysłuchałam, że dobrze jest pozostawiać na zimę w glebie rosnące "coś", dlatego brukselka czy por będą dobre, żeby mikroorganizmy miały jednak klimacik. Poplon też niewątpliwie tę funkcję spełnia. Co planujesz wysiać?

W zdaniu o skończonej rabacie dość istotne jest zwrot "z założenia"
Liście irysów to chyba nawet do czerwca są widoczne(?). Chociaż nie chcę Cię wprowadzić w błąd, bo na tej rabacie mam jeszcze narcyzy i ich liście są na pewno najdłużej zielone.
Skoro według porad KB i JN dobrze jest w ziemi na zimę pozostawić coś, to moje chwasty w skrzyniach warzywnych, to właśnie to "coś" Jako poplon to pewnie facelię zastosuję, akurat mam sporo nasion na stanie
antracyt 14:47, 30 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Później odezwij się do mnie , tylko trochę daleko i jak to przewieźć?

Ładne te niebieskości na różance .

W razie czego będę szukała koleżanek z nadmiarem gliny mieszkających bliżej
antracyt 14:49, 30 mar 2022

Magara napisał(a)

Ta sama myśl mi do głowy przyszła
Jesienią dosadziłam cebule jedynie w miejscach, co do których miałam 100procentową pewność, że nie będzie tam nic ryte, nie wiem czemu ale wraz z nadejściem wiosny jesienna pewność uleciała

Haha, coś w tym jest, chociaż już lubię różankę na tyle, że nie chce mi się nic na niej przesadzać...z założenia
tulucy 20:03, 30 mar 2022

Ja w obecnej sytuacji sama się chwałę za zaniechanie zakupów daliowych.
U mnie też pył na rabatach, tych nasłonecznionych. Ale dziś ma popadać... Oby.
galgAsia 07:48, 31 mar 2022

Buziaki zostawiam. Drobnica w kolorze blue dobrze wygląda, też mam takie
U mnie ma padać od poniedziałku dopiero... Pożyjemy, zobaczymy...
antracyt 09:47, 31 mar 2022

tulucy napisał(a)
Ja w obecnej sytuacji sama się chwałę za zaniechanie zakupów daliowych.
U mnie też pył na rabatach, tych nasłonecznionych. Ale dziś ma popadać... Oby.

I co, padało? U mnie opady zapowiadają dopiero w przyszłym tygodniu.
antracyt 09:50, 31 mar 2022

galgAsia napisał(a)
Buziaki zostawiam. Drobnica w kolorze blue dobrze wygląda, też mam takie
U mnie ma padać od poniedziałku dopiero... Pożyjemy, zobaczymy...

To mamy podobne prognozy na deszcz, oby się sprawdziły.
Drobnicę widziałam i zachwyciły mnie niebieskie zawilce greckie Miejsce dla nich mam, tylko na nasiona(nie wiem jak nazwać te czarne kulki ) muszę trafić jesienią.