Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Gruszka_na_w... 20:08, 31 mar 2022

antracyt napisał(a)
Pomarudzę dzisiaj trochę na kociuchy. 2 lata temu wprowadziłam do ogrodu kozłek lekarski, w zeszłym roku pięknie się rozrósł i bardzo się cieszyłam, że mu u mnie dobrze. Niestety Kocurro i całe towarzystwo z sąsiedztwa też jest nim zachwycone. Tej wiosny to już jest prawdziwe szaleństwo. Rozkopują i wydłubują mu korzenie, tarzają się w nim, na zmianę pilnują miejscówki. Najgorsze, ze wyjątkowo je pobudza. Bójki na leśnej to codzienny widok, wszędzie fruwają kępki sierści. Na mnie już w ogóle nie zwracają uwagi, tylko puszczony na nie pies robi jeszcze jakieś wrażenie.
Także ostrzegam - kozłek jest piękny, ale może być źródłem kocich najazdów.

Waleriana, którą się produkuje z kozłka, może być przyczyną szaleństwa u kota. Nadmiar pobudzenia, który wywołuje, może być niebezpieczny.
Trudny masz wybór- kot czy kozłek.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
antracyt 20:39, 31 mar 2022

Dziewczyny obłożyłam kozłka kamieniami,których kociuchy raczej nie ruszą. Oby to przeżył, bo go lubię.
antracyt 20:47, 31 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Mogę oddać nadwyżkę. U mnie pada od wczoraj od 15 i nie zanosi się, żeby przestało.

Zazdroszczę bardzo, z chęcią przygarnę tą nadwyżkę tu coraz większy popiół. Planowałam w weekend mycie okien, ale poczekam aż coś jednak z nieba spadnie, bo straszny kurz się unosi przy najmniejszym ruchu.

Dzisiaj przyszły zamówione róże, na szczęście tylko jedna z gołym korzeniem. Nieźle się nadziabałam szpadlem, żeby fragment trawy zedrzeć... siłownia zaliczona
Mgduska 21:57, 31 mar 2022

Miałam nasiona kozłka, ale jakoś nie doszło do wysiewu Ładne to, ale jeśli mam siać dla frajdy bądź szaleństwa kota sąsiada, to jednak sobie daruję. Może dziką marchew sobie rozsieję mocniej, nią się nikt nie interesuje, a ja ją bardzo lubię

U mnie wczoraj padało białe, w niewielkich ilościach, wystarczyło tylko na to, żeby okna pobrudzić Dziś znowu słonecznie. Normalnie by się człowiek cieszył, ale ogrodnikowi - wiadomo - pogoda zawsze robi pod górkę
Magara 23:07, 31 mar 2022

antracyt napisał(a)
Pomarudzę dzisiaj trochę na kociuchy. 2 lata temu wprowadziłam do ogrodu kozłek lekarski, w zeszłym roku pięknie się rozrósł i bardzo się cieszyłam, że mu u mnie dobrze. Niestety Kocurro i całe towarzystwo z sąsiedztwa też jest nim zachwycone. Tej wiosny to już jest prawdziwe szaleństwo. Rozkopują i wydłubują mu korzenie, tarzają się w nim, na zmianę pilnują miejscówki. Najgorsze, ze wyjątkowo je pobudza. Bójki na leśnej to codzienny widok, wszędzie fruwają kępki sierści. Na mnie już w ogóle nie zwracają uwagi, tylko puszczony na nie pies robi jeszcze jakieś wrażenie.
Także ostrzegam - kozłek jest piękny, ale może być źródłem kocich najazdów.

Zuza, to bardzo dobra informacja Muszę poszukać nasion i wysiać na nieużytkach, może tam się koty ze swoją energią niszczycielską przeniosą???
Gdyby ktoś jeszcze powiedział co sprzyja załatwianiu przez koty potrzeby w postaci tzw. qpy to też bym chętnie wysiała żeby się przeniosły z tą potrzebą z dala od moich rabat
antracyt 09:02, 01 kwi 2022

Mgduska napisał(a)
Miałam nasiona kozłka, ale jakoś nie doszło do wysiewu Ładne to, ale jeśli mam siać dla frajdy bądź szaleństwa kota sąsiada, to jednak sobie daruję. Może dziką marchew sobie rozsieję mocniej, nią się nikt nie interesuje, a ja ją bardzo lubię

U mnie wczoraj padało białe, w niewielkich ilościach, wystarczyło tylko na to, żeby okna pobrudzić Dziś znowu słonecznie. Normalnie by się człowiek cieszył, ale ogrodnikowi - wiadomo - pogoda zawsze robi pod górkę

Kozłek przy marchwi to jednak trochę inny przedział wzrostowy jest w zeszłym roku kwiatostany miał spokojnie powyżej 1,7m.
Dzika marchew pięknie mi wzeszła, tylko na razie jest zielona, a powinna być ciemna. Mam nadzieję, że się jednak przebarwi.
Opadów wszelakich zazdroszczę. Dzisiaj nadal sucho, a do tego silny, lodowaty wiatr i +2 na termometrze. Wiosna nam prima aprilis pogodowy robi.
antracyt 09:05, 01 kwi 2022

Magara napisał(a)

Zuza, to bardzo dobra informacja Muszę poszukać nasion i wysiać na nieużytkach, może tam się koty ze swoją energią niszczycielską przeniosą???
Gdyby ktoś jeszcze powiedział co sprzyja załatwianiu przez koty potrzeby w postaci tzw. qpy to też bym chętnie wysiała żeby się przeniosły z tą potrzebą z dala od moich rabat

Nieużytki powinny być dość wilgotne dla kozłka.
Też bym z chęcią skorzystała z rady, jak się kocurów z ogrodu pozbyć. Paskudy znaczą nam co chwila elewację i na antracytowym, nawet po myciu ślady zostają
Mgduska 09:14, 01 kwi 2022

antracyt napisał(a)

Kozłek przy marchwi to jednak trochę inny przedział wzrostowy jest w zeszłym roku kwiatostany miał spokojnie powyżej 1,7m.
Dzika marchew pięknie mi wzeszła, tylko na razie jest zielona, a powinna być ciemna. Mam nadzieję, że się jednak przebarwi.
Opadów wszelakich zazdroszczę. Dzisiaj nadal sucho, a do tego silny, lodowaty wiatr i +2 na termometrze. Wiosna nam prima aprilis pogodowy robi.

U mnie i tak by taki nie urósł, za sucho mam. Zuza, ale Ty masz dość mokre tereny wokół, może faktycznie rzuć sobie tego kozłka tam i tylko po bukiety przychodź. Kotów to raczej nie zabierze, bo one maja ustalone trasy, ale nie stracisz rośliny.
antracyt 09:22, 01 kwi 2022

Mgduska napisał(a)

U mnie i tak by taki nie urósł, za sucho mam. Zuza, ale Ty masz dość mokre tereny wokół, może faktycznie rzuć sobie tego kozłka tam i tylko po bukiety przychodź. Kotów to raczej nie zabierze, bo one maja ustalone trasy, ale nie stracisz rośliny.

Ja mam wokół sucho, Magara ma raczej mokro- kojarzę ze zdjęć.
Koty psem poganiam, ale cwaniaki się zorientowały, kiedy nas w domu nie ma i wtedy znaczą "swoje" włości. Nasz Kocurro miał swoje układy z obcymi i większości na teren nie wpuszczał. Niestety pojawiły się nowe, z tego co widzę, zaprawione w bojach i te się najbardziej panoszą.
Roocika 11:06, 01 kwi 2022

Będę musiała się mocno zastanowić, bo jak pies luzem to koty nie wejdą ale jak pies będzie zamknięty to nie dość, że koty mogą masakrę robić to pies mi będzie na nie ujadał a to mnie bardziej wkurza niż koty