Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 10:26, 31 mar 2022

Pomarudzę dzisiaj trochę na kociuchy. 2 lata temu wprowadziłam do ogrodu kozłek lekarski, w zeszłym roku pięknie się rozrósł i bardzo się cieszyłam, że mu u mnie dobrze. Niestety Kocurro i całe towarzystwo z sąsiedztwa też jest nim zachwycone. Tej wiosny to już jest prawdziwe szaleństwo. Rozkopują i wydłubują mu korzenie, tarzają się w nim, na zmianę pilnują miejscówki. Najgorsze, ze wyjątkowo je pobudza. Bójki na leśnej to codzienny widok, wszędzie fruwają kępki sierści. Na mnie już w ogóle nie zwracają uwagi, tylko puszczony na nie pies robi jeszcze jakieś wrażenie.
Także ostrzegam - kozłek jest piękny, ale może być źródłem kocich najazdów.
Roocika 10:52, 31 mar 2022

antracyt napisał(a)
Pomarudzę dzisiaj trochę na kociuchy. 2 lata temu wprowadziłam do ogrodu kozłek lekarski, w zeszłym roku pięknie się rozrósł i bardzo się cieszyłam, że mu u mnie dobrze. Niestety Kocurro i całe towarzystwo z sąsiedztwa też jest nim zachwycone. Tej wiosny to już jest prawdziwe szaleństwo. Rozkopują i wydłubują mu korzenie, tarzają się w nim, na zmianę pilnują miejscówki. Najgorsze, ze wyjątkowo je pobudza. Bójki na leśnej to codzienny widok, wszędzie fruwają kępki sierści. Na mnie już w ogóle nie zwracają uwagi, tylko puszczony na nie pies robi jeszcze jakieś wrażenie.
Także ostrzegam - kozłek jest piękny, ale może być źródłem kocich najazdów.

Dobrze wiedzieć, bo też go planowałam, a kotów w okolicy od zarąbania
tulucy 11:12, 31 mar 2022

Kozłek to waleriana zdaje mi się. A koty za walerianą szaleją.
antracyt 11:18, 31 mar 2022

Tak szaleją, wiedziałam o tym, ale nie pomyślałam, że mi ją będą z ziemi wykopywać. Mam wokół takie dziury dosłownie, które regularnie zasypuję i uklepuję. W zeszłym roku tak intensywnie nie szalały. Kocurro tylko co jakiś czas podchodził, żeby się wytarzać.

Asia, u Ciebie kozłek będzie się super czuł, uwielbia wilgoć w nogach. Może ta wilgoć odstraszy trochę kocie towarzystwo -u mnie teraz na rabatach sucho.
tulucy 11:37, 31 mar 2022

A może korzeń po jakimś czasie dopiero zaczyna jakieś olejki eteryczne wydzielać?
antracyt 11:41, 31 mar 2022

To całkiem możliwe. Wyciągnięte z ziemi przez koty fragmenty korzeni rzeczywiście pachną intensywnie - przed chwilą sprawdziłam.
galgAsia 13:56, 31 mar 2022

Bo chyba w korzeniu jest to całe dobro / zło , z którego robi się te wszystkie wyciągi, napary itp.
tulucy 13:59, 31 mar 2022

Jednym słowem, koty wiedzą, gdzie to dobro
Gosialuk 19:50, 31 mar 2022

Kto by pomyślał, że aż w ziemi będą grzebać te leniwce. A może jakoś da się zabezpieczyć roślinę. Mam na myśli jakieś druty wygięte i powbijane dwoma końcami w ziemię obok. Może nie najpiękniej, ale z drugiej strony kocie wykopki też nie dodają uroku. Potem zresztą może liście zamaskowałyby to rusztowanie.
Gruszka_na_w... 20:05, 31 mar 2022

antracyt napisał(a)

I co, padało? U mnie opady zapowiadają dopiero w przyszłym tygodniu.

Mogę oddać nadwyżkę. U mnie pada od wczoraj od 15 i nie zanosi się, żeby przestało.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies