Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Roocika 08:02, 03 cze 2022

Zuzia, kurde, ta pogoda ostatnio jakaś nieprzewidywalna jest. Na przemian susza, a potem ulewy, plaga robactwa w tym roku...
U nas olszyny wystartowały niedawno i całe liście mają pożarte przez te okropne żuki hurmaka, a żuków jest tyle, że inne rośliny zaczęły żreć. U nas wczoraj kilka burz przeszło ale gradu z nich nie było.
Mgduska 08:39, 03 cze 2022

Szkoda host, ale skoro mówisz, że nie jest tak źle - to pozostaje mieć nadzieję, że to gradobicie to jednorazowy wybryk.
Poza tym pięknie - Alba Maxima, mmm, piękna!, no szkoda, że akurat białych róż nie planowałam na mojej jadalno-zapachowej rabatce.
antracyt 09:08, 03 cze 2022

Magara napisał(a)

Nie strasz, moje = Twoje dalie, jeszcze w wiadrach w foliaku... Oby weekend nas czasem wolnym obdarował i pogodą odpowiednią

A dlaczego ciągle je w foliaku trzymasz? U mnie jedna też ciągle w doniczce i zastanawiam się, czy jej tak nie zostawić, bo zupełnie nie mam pomysłu, gdzie mogłabym ją wcisnąć.
Kawa 09:22, 03 cze 2022

śliczne te róże
u mnie queen jeszcze w pąku tak jak większość
tylko olivia zaczyna sie rozwijać

śliczna ta twoja różanka
antracyt 09:25, 03 cze 2022

Mgduska napisał(a)
Szkoda host, ale skoro mówisz, że nie jest tak źle - to pozostaje mieć nadzieję, że to gradobicie to jednorazowy wybryk.
Poza tym pięknie - Alba Maxima, mmm, piękna!, no szkoda, że akurat białych róż nie planowałam na mojej jadalno-zapachowej rabatce.

Hosty faktycznie ucierpiały, ale dopóki są zielone, to jakoś to wygląda. Reszta też dziurawa, ale na szczęście sporo mam roślin o liściach drobnych i im się mniej dostało. Najważniejsze, że szklarnia cała.
To masz jeszcze odrobinę Alby Maximy

A do tego pierwszy kwiat Félicité Parmentier. Zastanawiałam się ostatnio, czym się różni od Duchesse de Montebello. Rzeczywiście kształt kwiatu mają bardzo podobny, ale Felicite jest dużo mniejszy i odcień w pąku zupełnie inny, bardziej ciepły, mniej różowy. Sam krzew też się pokrojem różni, bardziej zwarty, pędy sztywniejsze. Obok do towarzystwa wstawiłam zdjęcie białego ramblera, nazwę odmiany mam teraz gdzieś głęboko w głowie ukrytą

i na koniec Emelie

antracyt 09:28, 03 cze 2022

Agatorek napisał(a)

Rzeczywiście, kolorystycznie super zgrane

Piękne róże i orliki i piwonie…ahh. U mnie większość w pąkach (róż , nie orlików ).

Leśna bez drzew też super. A fiołki będziesz gdzieś przesadzać? Ja swoje lubię póki co, ale jeszcze w miarę małe kępki mam

Dla nadmiarów fiołków nie mam litości, idą na nieużytki obok. Sieją się u mnie na potęgę i zagłuszają wszystko. Trzeba je mocno kontrolować, ale są wdzięczne z tymi białymi kwiatkami i fajnie zadarniają, więc w całości na pewno się ich nie pozbędę.
tulucy 09:31, 03 cze 2022

I u mnie ostatnio zero litości dla fiołeczków. Idą do bio. Mam łany siewek.

Dalie posadziłam wszystkie razem, w rzadku. Porpzetykalam mieczykami. I maciejką. Będzie wiejska w warzywniku
antracyt 09:31, 03 cze 2022

Roocika napisał(a)
Zuzia, kurde, ta pogoda ostatnio jakaś nieprzewidywalna jest. Na przemian susza, a potem ulewy, plaga robactwa w tym roku...
U nas olszyny wystartowały niedawno i całe liście mają pożarte przez te okropne żuki hurmaka, a żuków jest tyle, że inne rośliny zaczęły żreć. U nas wczoraj kilka burz przeszło ale gradu z nich nie było.

U mnie po deszczach już prawie śladu nie ma, a miejscami nawet sucho... robactwo jest, ale o ile nie pożera wszystkiego w całości, to ingeruję minimalnym stopniu lub wcale. Chociaż tarczownikom nie odpuszczam, bo potrafią zabić roślinę.
antracyt 09:33, 03 cze 2022

Kawa napisał(a)
śliczne te róże
u mnie queen jeszcze w pąku tak jak większość
tylko olivia zaczyna sie rozwijać

śliczna ta twoja różanka

Dzięki
U mnie spora część róż też jeszcze tylko w pąkach. Lubię ten czas oczekiwania na nie
Dla Ciebie pączek Ascot z makiem w tle

Mgduska 09:42, 03 cze 2022

antracyt napisał(a)

U mnie po deszczach już prawie śladu nie ma, a miejscami nawet sucho... robactwo jest, ale o ile nie pożera wszystkiego w całości, to ingeruję minimalnym stopniu lub wcale. Chociaż tarczownikom nie odpuszczam, bo potrafią zabić roślinę.

U mnie tarczniki były na jaśminowcu, w zeszłym roku. Muszę sprawdzić, czy teraz też są. Tych to się ciężko pozbyć.