Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

DariaB 11:30, 29 sie 2022

Piękna jest ta dalia, taka nieoczywista w kolorze Mi się dalie podobają ale póki co podchodzę do nich jak do jeża
antracyt 12:10, 29 sie 2022

Asiu, na żywo jeszcze piękniejsze i w kolorze lekko retro Ciekawe jak by się w bukiecie sprawdziły z Twoimi różami.

Daria, dalie niby są proste w obsłudze kiedy już rosną, ale jeżeli chcemy je jako wieloletnie traktować, to trochę im trzeba czasu i miejsca na przechowanie poświęcić. Odwdzięczają się urodą, a do tego jest tyle różnorodnych odmian, że zawsze można odmianę do charakteru ogrodu dopasować.
Cafe należy do elegantek, co nawet w nowoczesnym minimalistycznym ogrodzie będzie pasować Polecam je wszystkim
antracyt 12:21, 29 sie 2022

Temperatura spadła o jakieś 10stopni, zaczęło wiać i zrobiło się lekko wrześniowo.
Zawilce przypominają o nadchodzącej jesieni. Mam je tylko na dwóch rabatach i chyba wiosną dodam jeszcze kilka wysokich białych na przyśmietnikową. Będą spinały ją wizualnie z rabatą frontową.

lilarose 13:22, 29 sie 2022

antracyt napisał(a)
Dziewczyny nie mogę się napatrzeć na Cafe au Lait z własnych sadzonek. Nie przeszkadza im miejscówka w donicy, bez problemu dogoniły krzak z zeszłorocznej karpy, kwiaty mają olbrzymie i jeszcze sporo pąków czeka na swoją kolej

Zuza, naucz mnie w te sadzonki
antracyt 13:58, 29 sie 2022

Przepis jest bardzo prosty, np ten:
https://naogrodowej.pl/robimy-sadzonki-z-dalii/
Wcześniej nic mi się nie korzeniło, bo nie pilnowałam odpowiedniej wilgotności(teraz użyłam woreczków foliowych podpartych patyczkami w taki sposób, żeby plastik nie dotykał liści). Doniczki stały na parapecie kuchennym od strony wschodniej. W jednej doniczce miałam trzy sadzonki i całość trafiła na koniec do wspólnej dużej donicy.

Mam jeszcze taką sadzonkę, zrobiłam ją "przypadkiem", teraz nawet nie pamiętam z której odmiany. Odłamał mi się kawałek przy sadzeniu karp do ogrodu, wcisnęłam do doniczki z bazylią i zapomniałam o tym fakcie . Znalazłam ją przy zrywaniu bazylii. Niczym nie przykrywana ukorzeniła się i ma się dobrze, chociaż chyba nie zdąży zakwitnąć. Nie ma łatwo w tej doniczce, konkurencja spora, brak dokarmiania, a doniczka często przesycha.
Helen 21:43, 29 sie 2022

Piękna ta cafe, mus się do niej przymierzyć w kolejnym roku.

Deszczu zazdroszczę, u nas nie padało
antracyt 09:17, 30 sie 2022

Helen, ten "deszcz" to jedynie delikatna mżawka, ale lepsze to niż nic. Przez najbliższy tydzień w prognozach opadów brak.

Czy ktoś może rozpoznaje co mi się wysiało w skrzyni ziołowej? Na pewno to coś z zimowej mieszanki nasion dla ptaków. Sylikon siewek usunęłam, ale to coś miało takie fajne liście, a teraz jeszcze kwiatostany, że 2 sadzonki zostawiłam i taki gigant urósł.

Zdarza mi się celowo "chwasty" w ogrodzie zostawić, ale lubię wiedzieć co mam.
Mgduska 10:27, 30 sie 2022

antracyt napisał(a)
Helen, ten "deszcz" to jedynie delikatna mżawka, ale lepsze to niż nic. Przez najbliższy tydzień w prognozach opadów brak.

Czy ktoś może rozpoznaje co mi się wysiało w skrzyni ziołowej? Na pewno to coś z zimowej mieszanki nasion dla ptaków. Sylikon siewek usunęłam, ale to coś miało takie fajne liście, a teraz jeszcze kwiatostany, że 2 sadzonki zostawiłam i taki gigant urósł.

Zdarza mi się celowo "chwasty" w ogrodzie zostawić, ale lubię wiedzieć co mam.

Na moje oko bylica Ale nie dawało mi spokoju, że liście jakieś inne i znalazłam - Ambrosia artemisifolia, czyli ambrozja bylicolistna. Czytam, że to najbardziej alergenna roślina świata, gatunek obcy inwazyjny.
Nie ma co czekać, usuń zanim się rozsieje.
antracyt 10:56, 30 sie 2022

A tak niewinnie wygląda.
Poczytałam o tej ambrozji i wycięłam. Znalazłam przy okazji jeszcze sporo siewek w pobliżu.
ps. Dla Ciebie wszystkie moje "uprawiane" chwasty to bylica
antracyt 14:48, 30 sie 2022

Przy okazji wycinki zmajstrowałam dwa słodziaki