Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 16:40, 31 sie 2022

Alicjo, dziękuję

Daria, moja Royal Burgundy to jeszcze maluch jest. Chyba 2 lata temu kupiłam ją jako 1,4m patyk Teraz ma na oko 2,3m i kilka gałązek bocznych, także przyrost nie najgorszy, ale nadal sporo jej brakuje, żeby drzewem nazwać
Docelowo będzie miała pokrój raczej zwarty, taki odwrócony stożek. Kupiłam nisko szczepioną, bo nie chciałam gołego, wysokiego pnia, tylko gałęzie od dołu. Nigdy jej nie cięłam i nie planuję, przyrasta równomiernie z każdej strony, słońca ma dużo.

antracyt 20:15, 31 sie 2022

Dziewczyny, to udokumentowana zmienność kolorystyczna dalii. Zdjęcia dzielą jeden dzień. Pierwsze jest z wczoraj, drugie zrobiłam dzisiaj. Podejrzewam, że spory udział w tej przemianie miała ostatnia zimna noc.

Dla porównania znalazłam tą dalię w czerwcowej odsłonie

DariaB 21:41, 31 sie 2022

Zuzanno dziękuję za szczegółowy opis wiśni. Ja też ją mam i oczywiście chcę jej zmienić miejscówkę. Tylko trochę się obawiam, że mniej słońca sprawi, że będzie słabiej kwitnąć. Dalia rzeczywiście zmienną jest
nicol21 22:28, 31 sie 2022

Zdrówka przedewszystkim!!! I szybkiej regeneracji. Miałam toto i nie chcę mieć znów.

Dalia, CAL - cudna! tymbardziej jeśli z sadzonek i o to tegorocznych!! Link przejrzę i może za rok będę próbować

Fajny ten widok na całą działkę, albo jej większą część. Rzeczywiście masz dużo miejsca

Inne dalie też piękne! Inne okazy,wliczając chwasty już nie rosnące też super.

Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Magara 00:23, 01 wrz 2022

Zuza - zdrowia i jak najszybszego powrotu do formy na każdym polu
Ja po covidzie się nadal ruszam jak mucha w smole Albo wymówkę sobie znalazłam
Helen 05:43, 01 wrz 2022

Też trzymam za Was kciuki i życzę szybkiego powrotu do formy
mrokasia 10:09, 01 wrz 2022

Słuchaj, Ty strasznie zachłanna na to królowanie jesteś! Królowa daliowa, teraz covidowa. Nie za wiele na jedną osobę?
Zdrówka!
sylwia_slomc... 10:48, 01 wrz 2022

antracyt napisał(a)
U mnie nie powinno być problemu większego zacienienia słonecznych rabat, chyba, że za 20-30lat. Z dużych drzew mam posadzoną lipę, grujecznik, szpaler grabów fastigiata(tym będziemy kontrolować wzrost) i orzech włoski. Na razie tylko ten ostatni szybko przybiera na masie, ale rośnie w miejscu, gdzie z założenia nie ma słonecznych nasadzeń. Reszta to mniejsze drzewa i krzewy. Zapomniałam jeszcze o kasztanach jadalnych - te też będą kiedyś duże, ale rosną na cienistej części hamakowej i będę się cieszyć, jak w przyszłości stworzą parasol zacieniający. Starałam się zaprojektować całość tak, żeby środek ogrodu pozostał słoneczny. Zobaczymy co z tego wyrośnie

Z orzecha włoskiego usuwaj wszystkie części opadłe na ziemię, w tym koty po kwitnieniu, liście i łupiny zielone po orzechach, bo truje ziemię tak, że nic potem nie chce pod nim rosnąć.
Basieksp 12:46, 01 wrz 2022

Dalie prześliczne co do orzecha włoskiego to zgadzam się z Sylwią, trzeba systematycznie pod nim sprzątać. I dużo zdrowia życzę
antracyt 14:39, 01 wrz 2022

DariaB napisał(a)
Zuzanno dziękuję za szczegółowy opis wiśni. Ja też ją mam i oczywiście chcę jej zmienić miejscówkę. Tylko trochę się obawiam, że mniej słońca sprawi, że będzie słabiej kwitnąć. Dalia rzeczywiście zmienną jest

Wiśnie ozdobne lubią słońce i nie lubią przycinania - to z teorii. Nie wiem ile słońca będziesz miała swojej do zaoferowania po przeprowadzce, ale na pewno będzie ono miało wpływ również na wybarwienie liści. Jeżeli chodzi o cięcie, to na mojej wsi corocznie dość mocno cięte są Kanzany i w ogóle nie wpływa to na ich zdrowie ani kwitnienie.