Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 12:22, 10 mar 2023

Basieksp napisał(a)
U nas też zimno, trzeba sobie jakieś zajęcie znaleźć, może swoje cebulowe w donice już posadzę? jakaś przyjemność sadzenia by była

A ja może jutro rano w końcu po bratki wyskoczę
Ty masz cebulowe a ja kłącza do wsadzenia. Skusiłam się na kilka marketowych i jak będzie deszcz, to chociaż przy nich sobie w ziemi pogrzebię
antracyt 12:26, 10 mar 2023

April napisał(a)
No cóż, nie samym ogrodem człowiek żyje. Książki też potrzebne.

Nasze nieletnie już przebierają nogami - całe listy sobie z tytułam porobiły, żeby przypadkiem czegoś nie przegapić Dodatkowo, jako ciekawy przerywnik, mamy zaplanowane odwiedzenie targów edukacyjnych na halach obok. To teraz u nas temat na czasie.
Martka 16:41, 10 mar 2023

Zuza, zapowiada się fajna impreza i moc wrażeń, wrzuć chociaż mini-relację
Wróciłam dziś z pracy do wiosennego ogrodu. Szaleństwo, bo rano było zimowo, mroźnie i śnieżnie. Poczułam się dziwnie. Wiosna robi z naszymi ogrodniczymi duszami co chce
mirkaka 17:46, 11 mar 2023

antracyt napisał(a)

A co teraz będziesz wysiewać?

Jeżeli jutro nie będzie padać to może przynajmniej zajrzę do skrzyń warzywnych, wyciągnę z nich zadołowane donice różane, trochę odchwaszczę i wyrównam poziom. Na wsadzenie czekają cebule, które już się do kiełkowania zbierają.

U mnie wszystko przysypane śniegiem, a ziemia zmarznięta, ech
Cebulki nie zmarzną jak je już posadzisz?
antracyt 18:38, 11 mar 2023

Mirko, ogarnianie skrzyń warzywnych zajmie mi trochę czasu, a od wtorku zapowiadają temperatury powyżej 5stopni i noce na plusie. Po 15 marca cebulki można sadzić. W skrzyniach mam zawsze dużo cieplejszą ziemię(dlatego dołuję tam wszystkie wrażliwce), raczej nic nie powinno zmarznąć.
ps. Brązowy krokus przekwitł zanim zdążyłam go przyłapać na pokazaniu pomarańczowego środka
antracyt 18:58, 11 mar 2023

Skrzyniami miałam się zająć dzisiaj, ale po południu skończyła się wichura śnieżna, nawet na chwilę pojawiło się słońce, co zachęciło mnie do ruszeniem z sekatorem na budleje(w skrzyniach było za mokro). Tak się rozkręciłam, że przy okazji ciachnęłam też 2/3 róż.
Kaśka, czyżbyś jednak ogarnęła już winogrona?
antracyt 19:05, 11 mar 2023

Martka napisał(a)
Zuza, zapowiada się fajna impreza i moc wrażeń, wrzuć chociaż mini-relację
Wróciłam dziś z pracy do wiosennego ogrodu. Szaleństwo, bo rano było zimowo, mroźnie i śnieżnie. Poczułam się dziwnie. Wiosna robi z naszymi ogrodniczymi duszami co chce

Podejrzewam, że nie będzie mi się chciało coś więcej na targach robić prócz skupiania się na książkach... za rzadko ostatnio odstawiam telefon (a tam zrobię to z wielką przyjemnością).

Jak Twój ogród miał się dzisiaj? U mnie dosłownie jak w garncu
inka74 19:25, 11 mar 2023

Zuza, czy ja dobrze pamiętam, że ty kupowałaś krzaczki różane na konfitury, ucierane płatki? Jak tak to co masz i jak się zachowują? Myślę o czymś na zapłocie bo mi dziki ryje wsadzają między płot a podmurówkę. No normalnie już z nimi nie mogę. Myślę więc by połączyć przyjemne z pożytecznym. Tylko się boję, ze tam słońca za mało dla róż. Ale może...

Na targi książki boję się iść bo popłynę finansowo. Ja mam w tym temacie małe hamulce, tak jak i ogrodowo. Ostatnio poszłam na targi minerałów, okazało się, że 90% stoisk było z biżuterią.
antracyt 21:12, 11 mar 2023

Na konfitury mam posadzone rugosy. Jeżeli miałabym wybrać najlepszą odmianę, byłaby to Hansa. U mnie jest najbardziej żywotna, krzew super przyrasta, kwitnie cały sezon. Kwiaty są spore i jak na rugosę pełne. Nie wiem jak by rosła w mniejszej ilości słońca, u mnie ma go dużo. Druga moja ulubiona, chociaż na razie jeszcze nie pokazała się w pełnej krasie(malutka i młodziutka), jest Ritausma. Nie wygląda jak typowa róża pomarszczona, kwiaty mają dość szlachetny kształt i kolor. To taka porcelanowa biel z dodatką różu. Nie mogę sibie przypomnieć zapachu, jest na pewno, ale czy taki jak u Hansy to nie wiem. Rugosy są mocno kolczaste, może na dziki to by wystarczyło, tylko musiałabyś większe krzaczki od razu kupić.
inka74 22:11, 11 mar 2023

Zuza, bardzo ci dziękuję za informacje. Obie cudne choć Ritausma jest po prostu urocza.