Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

Magara 00:12, 20 kwi 2023

antracyt napisał(a)

Mój dereń nn już się obudził, chociaż nie wiem czy to dobrze, bo dzisiaj nad ranem termometr pokazywał 0.

Mój "China Girl" nadal śpi, oby nie snem wiecznym
Ale dziś przy kolejnej kawie kiedy podczytywałam forum z telefonu, dzięki wpisom u Ciebie, uświadomiłam sobie, że brak witaminy D3 jest jednak mocno uciążliwy
Dumając czemu jeden z moich grujeczników ma pąki, a drugi wcale, zaczęłam się zastanawiać (w kontekście tego drugiego) czemu ja go w ogóle posadziłam w takim a nie innym miejscu... I nagle mnie olśniło, że to nie grujecznik a judaszowiec No ogrodniczka ze mnie pełną gębą
antracyt 07:34, 20 kwi 2023

ewsyg napisał(a)
Zuzia chcę Cię zapytać o różę Duchesse de Montebello gallica. Jak ona u Ciebie buduje krzak. Moja jest dość młoda, ale wydaje mi się, że ona przyrasta powoli.

Ewo, moja dopiero w zeszłym roku(po sezonie kwitnienia) zaczęła się za siebie brać, a mam ją chyba z 3 lata. Po kwitnieniu dość mocno przycięłam jej pędy (które i tak wyglądały źle, bo zmaltretowała je wichura i mocne deszcze) i potem pięknie nadgoniła. Teraz ma jakieś 1,2m. Zobacz na zdjęciach (mam nadzieję, że coś widać) - starsze są tylko 3 pędy, reszta to młodziaki.

W tym roku też ją tak przytnę, chociaż mniej drastycznie. Zobaczę jak będzie się zachowywać i ewentualnie wstawię jej jakąś obręcz. Ona podobno z natury ma dość wiotkie pędy, u mnie to się potwierdza.
Pewnie znasz tą stronę, ale jak nie, to polecam
http://www.roses.webhost.pl/2008/05/duchesse-de-montebello/
antracyt 07:36, 20 kwi 2023

Magara napisał(a)

Mój "China Girl" nadal śpi, oby nie snem wiecznym
Ale dziś przy kolejnej kawie kiedy podczytywałam forum z telefonu, dzięki wpisom u Ciebie, uświadomiłam sobie, że brak witaminy D3 jest jednak mocno uciążliwy
Dumając czemu jeden z moich grujeczników ma pąki, a drugi wcale, zaczęłam się zastanawiać (w kontekście tego drugiego) czemu ja go w ogóle posadziłam w takim a nie innym miejscu... I nagle mnie olśniło, że to nie grujecznik a judaszowiec No ogrodniczka ze mnie pełną gębą

Oplułam telefon przez Ciebie
antracyt 07:39, 20 kwi 2023

mrokasia napisał(a)

Ja mam japońskiego (na metce brak było odmiany), rośnie dość kolumnowo i ma małe listki. Ale w zeszłym roku puścił pęd z dołu i na tym pedzie były dużo większe liście. Muszę zobaczyć skąd ten pęd wyrasta. Może to jakiś "dzikus"?

Kasia, ale jaki dzikus? Jak masz japoński to po prostu gatunek, a ten dzikus to skąd miał by być? No chyba, że masz jednak jakąś odmianę, tylko metka pomylona była
antracyt 07:39, 20 kwi 2023

April napisał(a)

Tak, te odmianowe są takie trochę kolumnowe. Ja jeszcze je dodatkowo przycinam żeby się kolumnowo zagęściły
Rotfuchs różni się chyba tylko tym że jest bardziej czerwony z liści

A ta czerwień utrzymuje się cały sezon?
Mgduska 09:42, 20 kwi 2023

antracyt napisał(a)

Nietoperza też kilka razy mieliśmy w domu, na szczęście, tu również obyło się bez scen drastycznych.
Mój dereń nn już się obudził, chociaż nie wiem czy to dobrze, bo dzisiaj nad ranem termometr pokazywał 0.

My mieliśmy raz na działce leśnej - i baardzo ciężko było go wygonić. Zupełnie nie mógł wycelować w otwarte drzwi, a jak raz trafił, zaraz wrócił z powrotem. I bardzo się wszyscy zestresowali, z tym biedakiem ba czele.
Kordina 11:15, 20 kwi 2023

Chyba mu się narząd nawigacyjny zepsuł u mnie koty raz zgryzły tą latającą mysz, jakim sposobem to nie mam pojęcia?
antracyt 11:27, 20 kwi 2023

Lubię nietoperze, wolałabym, żeby nasz kocurro nie próbował łapanek. Tak naprawdę w ogóle nie lubię jak poluje na dzikusy ogrodowe, nawet nornic mi zawsze trochę żal.

Dzisiaj w końcu piękne słońce za oknem i ciepło
April 09:39, 21 kwi 2023

mrokasia napisał(a)

Ja mam japońskiego (na metce brak było odmiany), rośnie dość kolumnowo i ma małe listki. Ale w zeszłym roku puścił pęd z dołu i na tym pedzie były dużo większe liście. Muszę zobaczyć skąd ten pęd wyrasta. Może to jakiś "dzikus"?

Jeśli bezodmianowy, nie był szczepiony, to dziczków nie powinien mieć bo skąd jak nie ma podkładki. No chyba że "tylko" zgubiony znacznik.
antracyt 18:53, 21 kwi 2023

Słońce, słońce, słońce - w końcu w porządnej dawce
Towarzystwo korzysta w najlepszy możliwy sposób

Nie dane mi było popracować w ogrodzie, ale przynajmniej pokręciłam się trochę. Jest zielono i świeżo Coraz więcej tulipanów pokazuje kolor.