Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 09:03, 17 kwi 2023

Agatorek napisał(a)
Widać różnicę w klimacie, u Ciebie wiosna trochę bardziej rozwinięta .
Skalnica bardzo ładna, w pierwszym spojrzeniu myślałam, że to kukliki takie wyrywne

A wiesz, że na jednym kukliku pąki mam już całkiem zaawansowane
galgAsia 09:12, 17 kwi 2023

U mnie kukliki też zapączkowane , niedługo będą kwitły
Bee 12:17, 17 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Łączka już w pełnej krasie

Zuza, ależ u Ciebie już wiosna. U mnie na zimnej północy jeszcze szaro-buro. Ale donoszę, że lawendy Grappenhall przezimowały tak jak pisałaś.

Myślę o takim małym oczku, dziurce z wodą w kaście budowlanej, jak u Ciebie. Czy na zimę opróżniasz je z wody?
antracyt 13:14, 17 kwi 2023

Nie, nie opróżniam. Wszystko zostawiam, tylko staram się wyciągnąć rośliny niezimujące(np. pistie) i ewentualnie nadmiar opadłych liści. Najstarsze oczko przeżyło w ten sposób 2 zimy i wszystko jest ok. Rośliny budzą się do życia, żyjątka też (zauważyłam nawet obrzydliwą pijawkę, wrrr...). W zeszłym roku równowaga biologiczna po zimie była zachowana, mam nadzieję, że w tym sytuacja się powtórzy
W tym roku dodatkowo mam zamiar zrobić sobie małe "ciurkadełko" w starym ocynkowanym kotle (takim do gotowania słoików) na tarasie. Właśnie kombinuję czym je obsadzić.
DariaB 13:31, 17 kwi 2023

Zuza piękne foty zapodałaś też nabyłam trzy różne epimedia, jestem ich bardzo ciekawa. U mnie też ciągle pada, mokra i chłodna ta wiosna.
antracyt 20:46, 17 kwi 2023

Epimedia jak dla mnie to bardzo fajne, bezproblemowe rośliny. Lubię je za całokształt Jakie sobie kupiłaś?
Dzisiaj na chwil kilka pojawiło się słońce, od razu zrobiło się przyjemnie ciepło(niestety też tylko na chwilkę). Przy okazji w oczy rzuciły się kolejne młodziaczki.
Grujecznik - o tej porze roku uwielbiam za kolor

Zeszłoroczny nabytek - Śnieguliczka Chenaulta Hancock. Listków jeszcze niewiele, ale już świecą. Podoba mi się w tym wydaniu tak samo mocno jak w jesiennym
Mgduska 21:16, 17 kwi 2023

O, nie wiedziałam, że grujecznik tak ładnie startuje Mój żyje i to już jest sukces, bo troszkę wędrował po rabacie
Alija 21:16, 17 kwi 2023

Podoba mi się ten Twój grujecznik, rzeczywiście bardzo oryginalny kolorek.
GorAna 21:31, 17 kwi 2023

Zuzka, ale masz daleko posuniętą wiosnę
Młode listki na krzewach już dość duże, a grujecznik cudny
Nie mam onego...ale gdzie by go posadzić?...zaczynam myśleć, bo wart tego
Magara 23:36, 17 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Daga, mam strażaka w domu, to mi wystarczy
A tak serio, to zapytałam o to mężatego, a on odpowiedział pytaniem: a po co? Także nie mamy i już

Hehe. Właśnie zapytałam Małżonka czemu my mamy strażaka na kominie - odpowiedź: "bo można" Ale podobno ptak nie wleci
Jak się Wasza ptasio-kominkowa przygoda skończyła? Z czystej ciekawości pytam

Zaskoczyłaś mnie listkami grujecznika. Mój jeden w pąkach, a drugi w niebycie. Optymistycznie zakładam, że przez zimnicę i brak słońca pewne rośliny u mnie są po prostu opóźnione, a nie martwe...