Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

Wiolka5_7 13:20, 16 mar 2020

karo11inka napisał(a)
Wiolka, hortensje zostawiłabym pod zielonymi drzewami, pod trzema czerwonymi można by było dać coś innego , ale co proponujesz? trawa np Gracilimus?

Tawuły japońskie dałam w sumie tylko na rabacie po lewej stronie i przy placyku - dlatego żeby coś się działo wiosną , potem zastąpia je miskanty 'ML' .
Trawy to raczej odpadają bo zdobiły by rabatę w podobnym czasie co miskanty.
Cisów - przyznam się szczerze, że trochę się boję. Nie mam doświadczenia w formowaniu obwódek.

No chyba ,że dać rózne odmiany hortek...

skoro tak Ci się podobają te tawuły to nie będę mącić ale tawuły też będziesz formować na obwódkę ? nauczysz się
karo11inka 13:27, 16 mar 2020

Tawuły mam zamiar przycinać w kule - prawie że się stykające
W sumie zobaczę mogłabym dodać jeszcze inna odmianę hortek np Vanille Fraise'pod czerwone drzewa.

Wiolka5_7 13:29, 16 mar 2020

Aha...no dobra już Ci nie kręcę...
karo11inka 13:33, 16 mar 2020

Wiolka5_7 napisał(a)
Aha...no dobra już Ci nie kręcę...

Proponowałabyś jednak formowane obwódki ?
A ten cis to jaka odmiane polecasz na obwódke i wogóle co ile się go sadzi żeby w miarę szybko uzyskać efekt?Czy strzyżenie jest bardzo pracochłonne i ile razy w roku trzeba je wykonać?
karo11inka 14:04, 16 mar 2020

Dorii, prosiłaś o więcej zdjęć z miejsc z których ogród będzie najczęściej obserwowany. Wiec ogród będzie oglądany z okien od północy domu (tam mam kuchnie i salon), czyli jest to 2 okna i drzwi tarasowe. W kuchni mam też drugie okno od wschodu z którego widać rabatę nr 3 i trójkąty.

Zdjęcie od wejścia do domu:

Okno w kuchni od północy:

Okno w salonie:

Drzwi tarasowe:
AlinaP 14:32, 16 mar 2020

Karolino, w związku z pomysłem umieszczenia na lewej rabacie drzew w pionie- jestem na nie. Ale zdecydujesz sama.
Pozdrawiam
karo11inka 14:50, 16 mar 2020

Ala, teraz jak patrze na widok rabaty z drzwi tarasowych to faktycznie , drzewa w pionie nie będą dobrze wyglądały. Zostają tak jak zrobiła Asia.
Wiolka5_7 16:37, 16 mar 2020

karo11inka napisał(a)

Proponowałabyś jednak formowane obwódki ?
A ten cis to jaka odmiane polecasz na obwódke i wogóle co ile się go sadzi żeby w miarę szybko uzyskać efekt?Czy strzyżenie jest bardzo pracochłonne i ile razy w roku trzeba je wykonać?

Myślę,że lepiej by to wyglądało...
Ja cisy mam od zeszłego roku,więc duzego doswiadczenia nie mam
Ale na niską obwódkę posadziłam cisy Repandens....Polinka z wątku....'' Ogrodowy powrót do dzieciństwa'' posadziła cisy Hoseri...
Ja sadziłam co 60cm, Polinka co 35 cm....cisy im częściej tniemy tym się bardziej zagęszczają,....

Jeśli się zdecydujeszcz na cisy,to najlepiej przeczytaj sobie o nich cały wątek
karo11inka 16:43, 16 mar 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

Myślę,że lepiej by to wyglądało...
Ja cisy mam od zeszłego roku,więc duzego doswiadczenia nie mam
Ale na niską obwódkę posadziłam cisy Repandens....Polinka z wątku....'' Ogrodowy powrót do dzieciństwa'' posadziła cisy Hoseri...
Ja sadziłam co 60cm, Polinka co 35 cm....cisy im częściej tniemy tym się bardziej zagęszczają,....

Jeśli się zdecydujeszcz na cisy,to najlepiej przeczytaj sobie o nich cały wątek

Wiola, a na jaką wysokość masz zamiar prowadzić swoje cisy? bo pewnie ok 60cm tak ?, ja potrzebuje niższą obwódkę, myślę tak ok 40cm. Z tego co zdążyłam przeczytać to 'Elegantisima' chyba jest na niskie obwódki.
Poczytam o nich , jeśli miałabym się na nie zdecydować zamiast tawuł japońskich, to konsekwentnie , musiałabym je umieścić na rabacie po lewej stronie od zachodu, przy placyku i w trójkątach
Wiolka5_7 16:48, 16 mar 2020

karo11inka napisał(a)

Wiola, a na jaką wysokość masz zamiar prowadzić swoje cisy?
Poczytam o nich , jeśli miałabym się na nie zdecydować zamiast tawuł japońskich, to konsekwentnie , musiałabym je umieścić na rabacie po lewej stronie od zachodu, przy placyku i w trójkątach

Nie wiem...40-50 cm okaże się w praniu
Tylko musisz się liczyć z kosztami,bo cis to nie tawuła....a u Ciebie kilometry...