Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Karoliny

Ogród Karoliny

polinka 10:20, 16 mar 2020

Pewnie to już zostało wyjasnione ale czy te świerki muszą zostać? Widzę Karolinko, że masz tam tuje posadzone i one dałyby ładne, jednorodne tlo, jeśli nie było by tych świerków...
karo11inka 11:51, 16 mar 2020

Makddamia, ze wszystkim się w zupełności zgadzam - nie zwracamy uwagi na świerki, podoba mi sie rozmieszczenie drzew które wykonałaś Myślę tylko czy nie lepiej na rabacie po lewej stronie dać drzewa w pionie do świerka (wiem że to jest niezgodne z naszymi wcześniejszymi planami odnośnie rabaty za drogą, ale w sumie czemu nie może być tu i tu drzew. W lecie dom bedzie bardziej zasłonięty, ale w zimie gdy drzewa stracą liście już nie).
Pisałyście że zbyt minimalistycznie, dodałam różne gatunki roślin które tam widzę. Co myślicie?

Strasznie kusi mnie ten zagajnik brzozowy
Wybijecie mi go z głowy ?
Inspiruje się tym z 'ogrodu z lustrem' :

karo11inka 11:52, 16 mar 2020

Polinka, świerki zostają , pisałam że szkoda mi usuwać i ogólnie to są ładne i w zimie tak jak dziewczyny pisały będą grały pierwsze skrzypce w ogrodzie
AlinaP 12:15, 16 mar 2020

Już wszystko przeczytałam. Fajnie.
Jak rozmawiałyśmy o tych brzozach, zgłębiłam temat brzóz fastigiata. Rzekomo na suche stanowiska. Do tego te śliczne białe pnie w zimie. Niech się wypowie ktoś bardziej otrzaskany z tematem założeń nowoczesnych, bo jak dotychczas wykluczałam brzozy, teraz ta akurat forma mnie przekonuje. Szybciej by urosly, zanim buki "podskoczą".
Czy byłoby zbyt szalone, żeby wstawić jeszcze po jednej (lub po 3) pomiędzy świerki. Wśród tych tawul z projektu Asi. Czy skośna linia drzew jest warta podkreślenia? Chodzi mi o aspekt zimowy. Ten zagajnik by został z projektu Karo. Brzozy geometrycznie rozstawione.

makadamia 12:16, 16 mar 2020

karo11inka napisał(a)
Co myślicie?
Strasznie kusi mnie ten zagajnik brzozowy
Wybijecie mi go z głowy ?

Ja będę go wybijać

W ogrodzie z lustrem ten zagajnik pasuje do całości, bo tam nie ma nasadzeń szpalerowych. W ogrodzie składającym się z samych linii prostych będzie kłuł w oczy.

karo11inka 12:30, 16 mar 2020

Zapomniałam napisać o drzewach - czerwone to buki , a zielone to proponuję grab "Frans Fontain', co myslicie? Widziałam, że Wiolka podkrzesywała swoje od dołu więc chyba można z grabami i bukami też to zrobić

Makadamia , ok to jakie drzewa tam proponujesz? Stawiam na coś innego niż graby i buki . Tak jak pisze Ala brzozy szybciej by urosły - a na tym mi zależy, bo od strony drogi właśnie przez ten róg wszystko widać co się dzieje na podwórku. Chciałabym w miarę szybko przysłonić ten placyk.

karo11inka 12:35, 16 mar 2020

AlinaP napisał(a)
Już wszystko przeczytałam. Fajnie.
Jak rozmawiałyśmy o tych brzozach, zgłębiłam temat brzóz fastigiata. Rzekomo na suche stanowiska. Do tego te śliczne białe pnie w zimie. Niech się wypowie ktoś bardziej otrzaskany z tematem założeń nowoczesnych, bo jak dotychczas wykluczałam brzozy, teraz ta akurat forma mnie przekonuje. Szybciej by urosly, zanim buki "podskoczą".
Czy byłoby zbyt szalone, żeby wstawić jeszcze po jednej (lub po 3) pomiędzy świerki. Wśród tych tawul z projektu Asi. Czy skośna linia drzew jest warta podkreślenia? Chodzi mi o aspekt zimowy. Ten zagajnik by został z projektu Karo. Brzozy geometrycznie rozstawione.

Ala, nie chcę podkreślać skośnej linii świerków jeszcze dodatkowymi drzewami, o brzozach myślałam ewentualnie tylko w rogu przy placyku
Wiolka5_7 12:54, 16 mar 2020

Ostatni projekt mi się już bardziej podoba
widzę,że lubisz bardzo te tawuły japońskie a nie chcesz w zamian jakiś trawek czy cisów ?
I na każdej rabacie hortki....może coś innego dać ....?
karo11inka 13:02, 16 mar 2020

Aha i pewnie te drzewa z rogu przy placyku chciałabym powtórzyć w trójkątach przy domu (zamiast 'Umbry' - żeby nie wprowadzać zbyt wielu gatunków). W sumie i tak bym już miała:
-graby
-buki
-dęby na rabacie nr 3
-klony na rabacie za drogą.

Myślę też o tym większym trójkącie, czy nie łączyć go razem z rabatą przy altance?
tu kolejne zawijasy:

karo11inka 13:13, 16 mar 2020

Wiolka, hortensje zostawiłabym pod zielonymi drzewami, pod trzema czerwonymi można by było dać coś innego , ale co proponujesz? trawa np Gracilimus?

Tawuły japońskie dałam w sumie tylko na rabacie po lewej stronie i przy placyku - dlatego żeby coś się działo wiosną , potem zastąpia je miskanty 'ML' .
Trawy to raczej odpadają bo zdobiły by rabatę w podobnym czasie co miskanty.
Cisów - przyznam się szczerze, że trochę się boję. Nie mam doświadczenia w formowaniu obwódek.

Przy trzech zielonych drzewach zamiast seslerii jesienne do jeżówek mogłabym dać coś innego (żeby nie było tak samo jak ząbek wyżej) - np rozplenica 'Little Bunny' albo Lawenda 'Hidcote'(czytałam że lawenda pasuje do jeżówek - czy też tak uważacie?)
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies