Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 12:51, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Dużo tych rodków masz?

Tylko te 3 w tym miejscu słabują (najpierw opuchlaki były ale je przerzedziłam - świetny patent na cegłę).
ivo 12:57, 19 wrz 2016

Pszczółko napisz proszę coś więcej na temat Stachyz doradzałas mi go Jak u Ciebie się sprawuje ? Bezproblemowy ? Masz jakieś zdjęcia ?
Pszczelarnia 13:11, 19 wrz 2016

Na razie na szybko zostawiam bukiet jesienny z ogrodu:

Toszka 13:14, 19 wrz 2016

Jesli przesadzałaś (kiedy???) to wiesz gdzie jest krawędź bryły korzeniowej. Po krawędzi trzeba by było dać siarki. Jednak tak niezmiernie trudno jest wyliczyć ile Dodatkowo ściółkę przemieszać z siarką. A na ściółkę najlepiej dać liście, w tym dużo dębowych (bez bukowych!), igliwie. Tym ściółkować w przyszłości. Tak w miarę dobrze łatwo utrzymać kwaśne ph, jednak pod warunkiem, że ph gleby macierzystej nie jest wyższe niż 7.

Najlepiej by było podnieść je i przekopać z siarką granulowaną wg przelicznika nieodłącznie powiązanego z typem gleby i ph. Torf kwaśny to mało. Nie utrzyma na dłużej ph. Po roku już jest wypłukany i niekwaśny Anbu str270.

Tak popatrzyłam na twoje miodunki... potem na swoje... i zapowiedziałam ślimakom, że koniec tego dobrego.

Pszczelarnia 13:23, 19 wrz 2016

Oraz małą radość tego łykendu: leszczyna wykopana precyzyjnie.

Takie kamienie po drodze były:

Korzenie poplątane jak u akacji - była spróchniała, było łatwiej.

I tylko spokojna organiczna praca przy użyciu neolitycznych narzędzi - sukces gwarantowany!

A ogrodniczka w tym czasie przycina przekwitłe kwiatostany dalii i czuje, że niechcący gniecie pszczołę, która ją żądli: au!

Pszczelarnia 13:31, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Jesli przesadzałaś (kiedy???) to wiesz gdzie jest krawędź bryły korzeniowej. Po krawędzi trzeba by było dać siarki. Jednak tak niezmiernie trudno jest wyliczyć ile Dodatkowo ściółkę przemieszać z siarką. A na ściółkę najlepiej dać liście, w tym dużo dębowych (bez bukowych!), igliwie. Tym ściółkować w przyszłości. Tak w miarę dobrze łatwo utrzymać kwaśne ph, jednak pod warunkiem, że ph gleby macierzystej nie jest wyższe niż 7.

Najlepiej by było podnieść je i przekopać z siarką granulowaną wg przelicznika nieodłącznie powiązanego z typem gleby i ph. Torf kwaśny to mało. Nie utrzyma na dłużej ph. Po roku już jest wypłukany i niekwaśny Anbu str270.

Tak popatrzyłam na twoje miodunki... potem na swoje... i zapowiedziałam ślimakom, że koniec tego dobrego.

Tak przesadzałam w kwietniu . Dam siarkę - na lekkie wyczucie ogrodnicze po krawędzi i podniosę. Igliwiem się ściółkują same, bo nad nimi rosną jeszcze stare potężne świerki. Ale dam liści dębowych porządnie. Tylko, gdzie się kupuje tę siarkę? W ogrodniczym?

Ślimaki nie zdążą dotrzeć. Giną już na trawniku. Mają długą drogę z zarośli a koło domu terytorium pilnuje nasza ropucha, więc nie mają gdzie się skryć.
Toszka 13:40, 19 wrz 2016

Siarkę kup w ogrodniczym, albo rolniczym sklepie. Jest jeszcze allegro.
Zauważyłam, że sosny lepiej zakwaszają niż świerki. Nie pytaj dlaczego, bo nie wiem.
Rodki bezkarnie można przesadzać i podnosić, póki ziemia nie zmarznie. Nic im nie będzie.
Urszulla 13:48, 19 wrz 2016

Pszczelarnia napisał(a)
Na razie na szybko zostawiam bukiet jesienny z ogrodu:

śliczna dekoracja

rewolucja z leszczyną wielka, a co będzie w zamian
Pszczelarnia 13:49, 19 wrz 2016

Toszka napisał(a)
Siarkę kup w ogrodniczym, albo rolniczym sklepie. Jest jeszcze allegro.
Zauważyłam, że sosny lepiej zakwaszają niż świerki. Nie pytaj dlaczego, bo nie wiem.
Rodki bezkarnie można przesadzać i podnosić, póki ziemia nie zmarznie. Nic im nie będzie.

Mój eM. robił doświadczenie: badał odczyn na całym kawału pod świerkami (świerki rosną tam od 50 lat), nam się wydawało, że powinna być gleba mocno kwaśna ale tak nie jest, ciągle 6,2 - 6.5. Inna sprawa, że nie używał płynu Helliga tylko jakiś aparat?

Wyściółkuję dokładnie igliwiem i liśćmi dębowymi (jeszcze gdzieś mam w worku) i na wiosnę dam znać co do odczynu.
Pszczelarnia 13:50, 19 wrz 2016

Urszulla napisał(a)

śliczna dekoracja

rewolucja z leszczyną wielka, a co będzie w zamian

Z tyłu jako tło śliwy Nigra a w kole cisowym dereń kousa.