Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Pszczelarnia 18:54, 03 gru 2018

Drzewo sąsiedzkie - klon - przewróciło się na naszą stronę pod wpływem halnego.

Lecąc położyło się na drutach i połamało słup elektryczny stojący w naszym ogrodzie.

Pszczelarnia 18:59, 03 gru 2018

Drzewo skosiło topiar z buka czerwonolistnego, połamało żywopłot cisowy, skosiło magnolię 'Haeven Scent'. Zgniotło kilka konewek blaszanych. Cudem nie zgniotło tych lampek.

Lecący słup elektryczny skosił konar jednej z lip, cudem nie załamał dachu szopy.

Gardenarium 19:04, 03 gru 2018

No patrz, u mnie zniszczenia sieje człowiek, a u Ciebie halny. Przynajmniej można wybaczyć, a u mnie żal serce ściska. Dzisiaj zabrali gałęzie, ale tylko te co widzieli, te co na płocie się zawiesiły - zostawili.

Instagram Ogrodowiska
jolanka 19:07, 03 gru 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Można zrobić ciastko mieszane: półkrucho-drożdżowe. Dłużej zachowuje świeżość niż typowo drożdżowe. Korzystałam z przepisu zamieszczonego w "Kuchni polskiej"- wydanie tradycyjne.

Tez piekłam z tego samego przepisu to ciasto Polecam, naprawdę jest super.
jolanka 19:09, 03 gru 2018

Zniszczenia po halnym brrrr
Dobrze, że nikomu nic sie nie stało, karpa ogromna, to jakie musialo być drzewo
AgnieszkaW 19:15, 03 gru 2018

Ewo, szkody wyrządzone przez drzewo spore, no cóż, żal, ale nic na to nie poradzisz... Piękne te kompozycje dereniowe, czekam na Twoją wiśnię tybetańską (a raczej dwie?), będzie pięknie. Kopałaś ziemię kilofem? Ja dzisiaj próbowałam posadzić resztki tulipanów, które mi się zapodziały, ale nie dałam rady... Może jutro ziemia coś "puści"...
Pszczelarnia 19:18, 03 gru 2018

Co było przyczyna wydarzenia? W 2008 roku ówczesne RZGW dokonywało melioracji naszego górskiego potoku. Ekspertyzy przyrodników sobie, mapy kreślone czysto teoretycznie sobie, a w praktyce pod okiem Inspektora panowie wykonawcy obciachali klonowi korzenie, (bo był zawadą w meliorowaniu potoku):

Nikt wtedy nie zareagował. Każdy (w tym i ja) kiwał głowami). Ale cóż, mieliśmy większy problem na głowie w związku z tą inwestycją albowiem w studniach przy meliorowanym potoku zabrakło wody. Były i inne problemy "środowiskowe" wtedy.

Drzewo powoli konało a ja patrzyłam. Nawet przeszła mi w czerwcu tego roku myśl o zgłoszeniu go do wycinki. Potem zapomniałam o tym a potem sobie powiedziałam "drzewo ma właściciela przecież" a potem ono .... runęło.

Szkoda pięknego klona i szkoda strat i nakładów pracy u nas na posprzątanie u nas.

Ogrodowe zaduszki dosłownie i w przenośni.

Cóż lekcja dla mnie, żeby rzeczy ważne robić od razu. A sąsiad będzie miał czym palić przez zimę.

Robiąc zdjęcia z każdej strony przy okazji zobaczyłam jesienne kolory w ogrodzie. Pozbyłam się słupa elektrycznego (został postawiony u sąsiada, nawet nie szpeci widoku).

Gardenarium napisał(a)
No patrz, u mnie zniszczenia sieje człowiek, a u Ciebie halny. Przynajmniej można wybaczyć, a u mnie żal serce ściska. Dzisiaj zabrali gałęzie, ale tylko te co widzieli, te co na płocie się zawiesiły - zostawili.

Danusiu, człowiek. Człowiek.

sylwia_slomc... 19:39, 03 gru 2018

Ewa napatrzyłam się u Ciebie, współczuję i drżę o tego orzecha sąsiadowego jeszcze bardziej, dzięcioły młócą go równo, a sąsiad siedzi dalej za granicą, ostatnio usłyszałam, że chyba za dwa lata jakąś altanę ma w planach budować na miejscu domu Dom się wali , jak ściana poleci na nasz to i moja poleci, jak orzech padnie to mam podwórko zniszczone całe i dwa budynki teżI niestety nic nie mogę zrobić.